عصب کشی دندان کودک یک فرآیند پیچیده و حساس است که در صورت نیاز به درمان در دندان های شیری انجام می شود. عصب کشی دندان کودک به دلیل ترکیبی از عواملی از جمله تسکین درد، جلوگیری از عفونت و حفظ دندان طبیعی برای بزرگسالی، اهمیت ویژه ای دارد.

 در این روش، عصب دندان که دچار تخریب شده است، با دقت و به صورت حرفه ای توسط دندانپزشک تخصصی برداشته می شود و سپس داخل دندان پر شده تا از آسیب های بیشتر جلوگیری شود. عصب کشی دندان کودک ممکن است به نظر برخی از والدین ترسناک و ناخوشایند به نظر برسد، اما با استفاده از تکنیک های مدرن و تجهیزات پیشرفته، این فرآیند به سهولت و با کمترین درد و تنش برای کودک انجام می شود.

اگر دندان کودک شما نیاز به عصب کشی دارد می توانید در مطب ۳۶۵ مطب ۳۶۵، لیستی از بهترین متخصصان دندانپزشک کودکان را مشاهده کنید.

آیا دندان‌های شیری هم دارای عصب هستند و نیاز به عصب‌کشی دارند؟

دندان‌های شیری، مانند دندان‌های دائمی، دارای لایه‌ای به نام پالپ هستند که در آن عصب دندان قرار دارد. همچنین، در این قسمت رگ‌های خونی نیز وجود دارند و مواد غذایی و اکسیژن از طریق پالپ به دندان می‌رسند. در صورتی که پالپ دندان آسیب ببیند یا به عفونت دچار شود، لازم است عصب‌کشی یا درمان ریشه دندان (ریشه کانال) انجام شود؛ بنابراین، در صورت آسیب دیدن ریشه دندان شیری جهت جلوگیری از افتادن دندان شیری می توان دندان آسیب دیده را مانند دندان های بزرگسالان عصب کشی کرد.

عصب کشی دندان کودک

اهمیت عصب کشی دندان کودکان

عصب کشی دندان کودکان اهمیت بسیاری دارد و به عنوان یک روش پزشکی درمانی برای حفظ و نگهداری از دندان‌های کودکان استفاده می‌شود. در ادامه به چند نکته مهم که ضرورت عصب کشی دندان شیری کودک را نشان می دهد می پردازیم:

  1. حفاظت از دندان: اگر دندان کودک بر اثر ضربه دچار شکستگی شود، ممکن است باعث آسیب به عصب دندان شود. انجام عصب کشی در این موارد می‌تواند دندان را نگه داشته و از انتشار عفونت به بافت‌های اطراف جلوگیری کند.
  2. رفع درد و عفونت: دندان‌های کودکان نیز می‌توانند به عفونت یا التهاب مبتلا شوند. این شرایط معمولاً با درد شدید و علائم ترشح و تورم همراه هستند. با انجام عصب کشی و درمان عفونت، این دردها و علائم قابل کنترل خواهند بود.
  3. حفظ دندان‌های دائمی: دندان‌های شیری در کودکان بافت نسبتاً ضعیفی دارند و اگر عفونت یا آسیب عمیقی به عصب آن‌ها برسد، ممکن است دندان دائمی که در زیر آن قرار دارد نیز تحت تأثیر قرار گیرد. با انجام عصب کشی در دندان‌های شیری، احتمال نگهداری و حفظ دندان دائمی در آینده افزایش می‌یابد.
  4. جلوگیری از تاثیرات روانی و اجتماعی: دندان‌های کودکان در فرآیند گفتار، لبخند و ظاهر کلی کودک نقش مهمی دارند. داشتن دندان‌های سالم و زیبا می‌تواند از نظر روانی و اجتماعی برای کودک اهمیت داشته باشد و انجام عصب کشی جزء تدابیری است که برای حفظ این ظاهر و روانی اهمیت دارد.
  5. اجتناب از استفاده از فضا نگهدار: صورتی که دندان شیری زودتر بیوفتد و یا کشیده شود، برای حفظ جای خالی دندان باید تا زمان رشد دندان دائمی از فضا نگهدار استفاده کرد. چنانچه از فضا نگهدار برای جالی خالی دندان کشیده شده استفاده نشود در آینده نیاز به درمان ارتودنسی ضروری خواهد شد. این فرآیند نه تنها زمان‌بر است بلکه هزینه‌بر هم می‌شود. با انجام عصب کشی و درمان مناسب، امکان نگهداری از دندان اصلی وجود دارد.

چه زمانی دندان کودک نیاز به عصب کشی دارد؟

نیاز به انجام عصب کشی در دندان کودکان معمولاً در مواردی که عصب دندان تحت تأثیر عفونت، آسیب یا التهاب قرار گرفته باشد، پیش می‌آید. در ادامه مواردی که ممکن است دندان کودک نیاز به عصب کشی داشته باشد، آورده شده است:

  • دردهای شدید در دندان
  • ترشحات و تورم که نشانه‌هایی از التهاب و عفونت در دندان و بافت‌های اطراف آن است.
  • در صورتی که دندان کودک دچار شکستگی شود و عمق شکستگی به حدی باشد که به عصب دندان آسیب وارد کند.
  • پوسیدگی عمیقی که به عصب دندان نفوذ کرده باشد.
  • حساسیت دندان به سرما و گرما
  • آبسه دندان
  • درد مداوم دندان هنگام جویدن غذا
  • دردناک و حساس شدن گره‌های لنفاوی

لازم به ذکر است که تشخیص نیاز به عصب کشی و درمان مناسبی که در مورد دندان کودکان انجام می‌شود، باید توسط یک دندانپزشک کودکان به صورت تخصصی انجام شود. در برخی موارد، دندان کودک ممکن است نیاز به ترمیم ساده‌تری داشته باشد و عصب کشی نیاز نباشد.

انواع عصب کشی دندان شیری کودک

انواع عصب کشی دندان شیری کودک

عمل عصب‌کشی دندان شیری به دو صورت مختلف انجام می‌شود، و این دو روش عبارتند از:

  1. عصب کشی معمولی (Pulpotomy): در این نوع عصب کشی، قسمتی از بافت عصبی که در داخل دندان قرار دارد و به عنوان پوپ دندان شناخته می‌شود، تا عمق مشخصی بریده و برداشته می‌شود. این روش در مواردی استفاده می‌شود که عفونت یا التهاب به مقدار معینی از عصب دندان محدود شده باشد و بخش اصلی عصب که در قسمت عمقی دندان قرار دارد، حفظ می‌شود. سپس بافت‌های داخلی دندان با مواد ضد عفونی و ترمیمی پر می‌شوند.
  2. عصب کشی تشدیدی (Pulpectomy): در مواردی که عفونت به سطح عمقی‌تری از عصب دندان شیری کودک رفته باشد، ممکن است نیاز به عصب کشی تشدیدی باشد. در این روش، عصب کامل دندان شیری تا عمقی معین بریده و برداشته می‌شود. سپس بافت‌های داخلی دندان تا جایی که عفونت را از بین ببرد، پاک می‌شوند و دندان با مواد ترمیمی پر می‌شود.

روش عصب کشی دندان کودکان

برای انجام عمل عصب کشی دندان، ابتدا باید یک رادیوگرافی از دندان تهیه شود. پس از بررسی تصویر توسط دندانپزشک متخصص کودکان، دندان مورد نظر بی حس می شود و پوسیدگی ها برداشته می شوند.

در صورتی که التهاب فقط محدود به تاج دندان باشد، پس از خارج کردن عصب، خمیرهای ویژه ای در داخل دندان قرار داده می شود و سپس دندان شیری ترمیم و روکش می شود. اگر التهاب ریشه دندان را تحت تاثیر قرار داده باشد، ریشه دندان باید خارج گردد. در این صورت، پس از برداشتن ریشه، جای ریشه دندان تمیز شده و از باکتری ها و التهابات پاکسازی می شود. سپس دندان با مواد مخصوصی پر می شود تا از احتمال عفونت و التهاب مجدد جلوگیری شود.

عوارض عصب کشی دندان کودکان

عوارض عصب کشی دندان کودکان

عصب کشی در کودکان، مانند هر روش درمانی دیگر، ممکن است با عوارض پس از انجام عمل همراه باشد. از جمله عوارض عصب کشی در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد و تورم: پس از عصب کشی، دندان و بافت‌های اطراف ممکن است درد و تورم داشته باشند. این عوارض عموماً به مدت چند روز پس از عمل ادامه دارد و با استفاده از داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک کنترل می‌شود.
  •  حساسیت دندان: دندان کودک پس از عصب کشی در برابر دماهای مختلف (گرم و سرد) و میزان فشار حساسیت پیدا می کند. این حساسیت معمولاً به مرور زمان کاهش می‌یابد.
  •  تغییر رنگ دندان: ممکن است دندان کودک پس از عصب کشی تغییر رنگ دهد.

مراقبت‌های پس از عصب کشی

از جمله مراقبت های بعد از عصب کشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف به موقع داروها: دندانپزشک ممکن است داروهای ضد درد و ضد التهاب را به کودک تجویز کند. مصرف دقیق و به موقع این داروها به کنترل درد و تورم کمک می‌کند.
  • تغذیه مناسب: در ایام اولیه پس از عصب کشی، مصرف غذاهای نرم مانند سوپ باعث تسکین درد و کاهش حساسیت دندان می‌شود.
  • شستشو و مراقبت از دندان‌ها: پس از عصب کشی، به کودک یادآوری شود که دندان‌های خود را به دقت و مرتب مسواک بزند و از نگهداری بهداشتی دندان‌ها پیروی کند.