افتادن دندان شیری

افتادن دندان شیری کودکان | مطب 365

زمان افتادن دندان شیری در کودکان یکی از مسائلی است که ذهن والدین را به خود مشغول کرده است و به درستی نمی‌دانند که هنگام لق شدن دندان شیری فرزند خود چه اقداماتی انجام دهند.بازه زمانی افتادن دندان شیری بچه‌ها چه موقعی است؟ آیا زود افتادن یا دیر افتادن دندان شیری می‌تواند باعث اختلال در رشد دندان‌های دائمی شود؟ برای پاسخ به این سؤالات و دیگر پرسش‌ها در مورد لق شدن دندان شیری کودکان با مطب ۳۶۵ همراه باشید.

زمان افتاد دندان‌های شیری چه سنی است؟

اکثر والدین بر حسب زمان افتادن دندان‌های شیری خود سن ۷ سالگی هم‌زمان با ورود کودکان به مدرسه را زمان افتادن دندان‌های شیری می‌دانند. این زمان یک سن نرمال برای لق شدن دندان‌های کودکان است و اکثر بچه‌ها در اوایل ۶ و ۷ سالگی دندان‌های آنها لق می‌شود و می‌افتد.

اما ممکن است برخی از بچه‌ها زودتر از این سن دندان‌های آنها لق شود و یا بر اثر عواملی مثل خرابی دندان و یا پوسیدگی زودرس دندان‌های شیری آنها از دست رفته باشد. فیشور سیلانت دندان کودکان یکی از راه‌هایی است که باعث به تأخیر افتادن پوسیدگی و خرابی دندان‌های کودکان می‌شود. خیلی از والدین فکر می‌کنند همه دندان‌های شیری در یک سال ریخته می‌شوند در حالی که اشتباه است و چند سالی زمان می‌برد تا تمام دندان‌های شیری لق شوند و بیفتند.

سن افتادن دندان شیری کودکان | مطب 365

چگونه دندان لق را بکشیم؟

ترس و وحشت بچه‌ها از دندانپزشکی و تجربه داشتن دندانپزشکی باعث شده تا بچه‌ها از کشیدن دندان شیری خود وحشت داشته باشند و نتوانند دندان‌های خود را بکشند و این کار به عهده والدین می‌افتد. برای بیرون کشیدن دندان شیری از لثه مراحلی که گفته می‌شود را انجام دهید تا بدون هیچ مشکلی دندان شیری کودک کشیده شود. برای کندن دندان لق در درجه اول باید دستان خود را بشویید و ضدعفونی کنید.

سپس با مقداری پنبه یا پارچه‌ای تمیز و ضدعفونی شده دندان لق شده را بگیرید و به جهات مختلف تکان دهید. چنانچه دیدید به راحتی به هر طرف می‌رود نشانه این است که کاملاً لق شده و زمان کندن آن می‌باشد.

با یک تکان کوچک می‌توانید آن را از جای دربیاورید. برای کودکانی که خیلی از کشیدن دندان وحشت دارند می‌توانید از بی حس کننده‌های موضعی یا خوراکی که در داروخانه‌ها موجوده بدون تجویز دکتر استفاده کنید. پس از زدن بی‌حس‌کننده مقداری تأمل کنید تا لثه کرخت شود.

چطوری دندان لق را بکشیم| مطب 365

راه‌های بدون در برای کشیدن دندان شیری کودکان

علاوه بر شیوه‌ای که قبلاً ذکر شد استفاده از روش‌هایی نیز باعث جداشدن دندان‌های شیری از لثه خواهد شد که برای کودک درد کمتری دارد و اصلاً متوجه افتادن آن نمی‌شود. آن روش‌ها عبارت‌اند از:

تکان دادن دندان شیری

اولین راه حل تکان و حرکت دادن دندان‌های شیری به عقب و جلوست تا مطمئن شویم دندان شل شده است. در صورت لق بودن دندان با این چند حرکت می‌افتد و کودک اصلاً متوجه نمی‌شود.

خوردن غذاهای سخت و جویدن آنها

تناول کردن غذاهایی سفت و ترد مثل پفک، غذاهای سوخاری، میوه‌های سفت مثل سیب، به و سبزیجاتی مثل هویج، تربچه باعث می‌شود تا هنگام گاز زدن کودک دندانی که شل است بیفتد. فقط مراقب باشید کودک دندان را قورت ندهد.

به‌کارگیری نخ دندان

اگر دندانی لق شده و با راهکارهای قبلی نیفتاد با استفاده از یک نخ دندان می‌توان این کار را انجام داد. یکم نخ دندان را مابین دندان لق و لثه بگذارید. در واقع دور دندان بگذارید و با یک حرکت دو طرف آن را به طرف خودتان بکشید. با این روش دندان از جای خود جدا می‌شود.

استفاده از انبر یا موچین برای کشیدن دندان شیری

یکی دیگر از روش‌های کشیدن دندان شیری استفاده از انبر یا موچین است. با این ابزار دندان را گرفته و به بیرون بکشید. قبل از استفاده بهتر است آنها را ضدعفونی کنید. این روش باعث می‌شود تا خطر عفونت کاهش یابد.

صبر کنید تا خود دندان بیفتد

اگر با روش‌های ذکر شده دندان نیفتاد بهتر کمی زمان دهید تا خود دندان بیفتد. صبر کردن بهترین راه حل برای افتادن دندان‌های شیری است. زیرا دندان بدون هیچ ابزاری در وقت معین می‌افتد و یکی از آسان‌ترین شیوه‌های افتادن دندان شیری است.

مراجعه به دندانپزشک کودکان

در نهایت برای اطمینان خاطر از افتادن دندان شیری کودکان می‌توانید به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید تا بدون هیچ مشکلی دندان شیری فرزند دلبندتان کشیده شود.

راههای کشیدن دندان بدون درد شیری لق | مطب 365

بعد از افتادن دندان شیری چه باید کرد؟

پس از افتادن دندان شیری خون آمدن کاملاً نرمال است و شما باید سریع روی آن پنبه تمیز یا پارچه‌ای ضدعفونی شده قرار دهید تا مانع از عفونت لثه کودکان شود. پس از قطع شدن خونریزی نگاهی به لثه بیندازید و با دقت نگاه کنید تا ریشه دندان در لثه نمانده باشد.

چنانچه خورده‌های دندان در لثه دید اگر با تکان دادن حرکتی نکرد باید به دندانپزشک مراجعه کنید. پس از چند روز اگر کودک درد در آن ناحیه دارد یا قرمزی و ورم وجود دارد حتماً به یک دندانپزشک کودکان مراجعه کنید.

 ترتیب افتادن دندان شیری چگونه است؟

البته ترتیب افتادن دندان‌های کودکان بر اساس ژنتیک و قدرت بدنی و سایر عوامل با یکدیگر فرق دارد. ما در اینجا زمان افتادن دندان‌های شیری را بر اساس اکثریت آمار به شما ارائه می‌دهیم ولی ممکن است دندان‌های کودکان زودتر یا حتی دیرتر از این زمان نیز لق شوند.

  • سن ۶ سالگی افتادن دندان‌های پیش وسطی
  • سن ۸ سالگی لق شدن دندان‌های پیش کناری
  • سن ۹ سالگی افتادن دندان‌های آسیاب کوچک
  • سن ۱۱ الی ۱۲ سالگی لق شدن دندان‌های نیش و کرسی بزرگ

 ترتیب افتادن دندان شیری | مطب 365

با دندان شیری افتاده را چه کنیم؟

محققان در تحقیقات جدید به این نتیجه رسیده‌اند که دندان شیری نیز مانند بند ناف داری سلول‌های بنیادی است. پس از تحقیقات فراوان در مورد دندان شیری کودکان به این نتایج دست یافتند که از آن می‌توانند برای ترمیم بافت و همچنین بازسازی استخوان‌ها استفاده کرد. دندان‌های شیری برای عمل ایمپلنت در افرادی که ممکن است عمل ایمپلنت در آنها جواب ندهد کارساز باشد.

علت زود افتادن دندان شیری و بلوغ زودرس

یکی از دلایل زود افتادن دندان‌های شیری خرابی دندان‌های کودکان است که عدم عصب‌کشی دندان شیری و درمان به موقع آن سبب می‌شود پزشک آن دندان را بکشد. یکی دیگر از علل آن استفاده از داروهایی است که در دوران خردسالی باعث آسیب زدن به دندان شیری می‌شود. داشتن بیماری‌هایی مثل دیابت که باعث کم شدن سیستم ایمنی بدن می‌شود نیز باعث افتادن دندان کودکان می‌شود. داشتن در چنین مواقعی شاهد افتادن دندان در سنین زیر میشویم :

  • افتادن دندان شیری در ۴ سالگی
  • لق شدن دندان شیری در ۵ سالگی

دلایل دیر افتادن دندان شیری کودکان چیست؟

گاهی والدین نگران دیر افتادن دندان‌های شیری کودک خود هستند و در سن لق شدن دندان‌های شیری هیچ‌گونه شلی و لقی در دندان فرزند خود مشاهده نمی‌کنند و علت را جویا می‌شوند. در ادامه چند مورد از علت‌هایی که سبب دیر افتادن دندان کودکان می‌شود را خواهیم گفت.

  • کوچک بودن فک کودک و نداشتن جای مناسب برای رشد دندان‌های دائمی
  • جوش خوردن دندان شیری به استخوان فک که در این صورت باید با جراحی این مشکل حل شود.
  • داشتن دندان اضافه در فک کودک

دلایل دیر افتادن دندان شیری | مطب 365آیا کشیدن زود هنگام

دندان شیری عوارض دارد؟

در مواقعی که دندان شیری هنوز شل نشده و یا به خاطر خرابی و کرم خوردگی دندان مجبور باشیم آن را بکشیم ممکن است برای دندان‌های دائمی و یا لثه کودک مشکلاتی پیش آید. در ادامه عوارضی که به خاطر زود در آوردن دندان شیری ممکن است رخ دهد را خواهیم گفت.

خونریزی زیاد لثه

اگر دندان شیری لق نباشد و آن را بکشیم ممکن است باعث صدمه دیدن لثه و خونریزی شود. در چنین مواقعی برای قطع شدن سریع خونریزی بهتر است یک پارچه تمیز را با آب سرد آغشته کنید و روی محل افتادن دندان بگذارید. پس از گذاشتن پارچه برای مدتی آن را با کمی فشار روی لثه نگه دارید. در صورت توقف نشدن خونریزی حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

داشتن درد زیاد

به خاطر فشار زیادی که به هنگام کشیدن دندانی که هنوز لق نشده به لثه وارد می‌شود احتمال اینکه لثه برش بخورد زیاد است. این می‌تواند به خاطر بودن دندان دائمی زیر دندان شیری، سبب شود وضعیت لثه کمی حساس شود. در چنین مواقعی با کشیدن دندان شیری لثه متورم شده و باعث درد در خردسال شود. اگر بعد از چند ساعت درد کم نشد ممکن است لثه عفونت کرده باشد که بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.

بروز عفونت در لثه

یکی از عوارض شایع زود کشیدن دندان شیری عفونت لثه می‌باشد. علائم عفونت لثه در کودکان داشتن درد و التهاب در آن قسمت می‌باشد. بهتر است هر چه سریع‌تر با مراجعه به دندانپزشک کودکان مصرف داروهای تجویز شده برای کاهش عفونت را شروع کنید.

عوارض زود کشیدن دندان شیری | مطب 365

دلایل در نیامدن دندان دائمی پس از افتادن دندان شیری

در بعضی از کودکان با وجود افتادن دندان شیری هنوز دندان‌های دائمی آنها بیرون نزده است که این می‌تواند به خاطر دلایل زیر باشد:

  • کشیدن شدن دندان شیری در سنین قبل از افتادن آن
  • عوارض کشیدن دندان شیری زودتر از موعد
  • نداشتن جا برای بیرون آمدن از فک
  • داشتن سابقه وراثت
  • کمبود کلسیم و املاح مورد نیاز رشد دندان در کودک

آیا مصرف قطره آهن سبب پوسیدگی دندان شیری کودکان می‌شود؟

درمان توسط قطره آهن برای درمان کم خونی و رشد بهتر کودکان کاربرد دارد. استفاده از قطره آهن باعث عوض شدن رنگ دندان‌های شیری کودکان می‌شود. در حال حاضر هنوز دلیلی موجه برای اینکه قطره آهن باعث خرابی و پوسیدگی دندان‌های شیری می‌شود وجود ندارد. برای جلوگیری از خرابی دندان فرزند دلبندتان می‌توانید با فلوراید تراپی دندان کودکان تا حدود زیادی مانع از آن شوید.

در پایان

افتادن دندان شیری زود هنگام همان‌طور که در مطب ۳۶۵ گفته شد سبب بروز مشکلاتی در رشد دندان‌های دائمی خواهد شد. اگر دندان کودک شما دچار خرابی یا پوسیدگی است بهتر است با ترمیم دندان شیری کودک خود تا موقع لق شدن دندان‌های او، از بروز این عوارض جلوگیری کنید.

مطالب مرتبط:

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مقالات

آخرین مصاحبه ها

فهرست