مصاحبه با دکتر فرهاد اسماعیلی در حوزه دندان پزشکی دیجیتال و کاربردهای آن

دکتر اسماعیل فرهادی متخصص ایمپلنت دیجیتال و دندانپزشک ترمیم و زبیایی در اصفهان

در این بخش از سری مصاحبه های مطب۳۶۵، در خدمت جناب آقای دکتر فرهاد اسماعیلی هستیم، به واسطه یافته ها و تجربه ایشان در حوزه دندانپزشکی زیبایی و ایمپلنت با استفاده از سیستم های دیجیتال دندانپزشکی، گفتگوی کوتاهی را با ایشان انجام داده ایم، پس تا پایان با ما همراه باشید.

دکتر فرهاد اسماعیلی دندانپزشک زیبایی اصفهان

من دکتر فرهاد اسماعیلی هستم. فارغ‌التحصیل دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۳۸۱که مدت حدود ۱۹ سال است که سابقه فعالیت در مطب و کلینیک‌های مختلف را داشته‌ام. بنده به سبب علاقه‌مندی زیاد به مباحث فنی و علوم مهندسی پزشکی از حدود ۱۰ سال قبل با دندانپزشکی دیجیتال به‌طورجدی و عملی آشنا شدم و با پیگیری‌های مکرر و باوجود کمبود امکانات مختلف چه به لحاظ نرم‌افزاری و چه در بخش سخت‌افزار و مواد و وسایل، بامطالعه و تلاش شخصی و همچنین استفاده از دوره‌ها و آموزش‌های مختلف خارجی و داخلی نهایتاً موفق شدم تا در حیطه فعالیت‌های مطبی خودم از امکانات کامل دیجیتالی بهره‌مند شوم.

 در بخش طراحی و طرح درمان ها و چه در بخش ابزارها و امکانات خصوصا در حیطه های ایمپلنت و دندان پزشکی زیبایی کاملا دقیق و مستقل عمل کنم و امروز موفق شده ام تا با آخرین و بهترین امکانات دیجیتال و به روز ترین مواد وسایل موجود در جهان خدمات مربوط به این بخش را به طور کامل در اختیار بیماران و همشهریان عزیز در اصفهان قرار بدهم.

لطفا در خصوص دندانپزشکی دیجیتال کمی بیشتر توضیح دهید :

دکتر فرهاد اسماعیلی دندانپزشکی دیجیتالی در اصفهان

بخش های وسیعی در بخش دیجیتال دندانپزشکی هستند، ولی اساساً کاربری اصلی دیجیتال در دندانپزشکی در سه شاخه مهم خلاصه شده:

  1. پروتز و ترمیمی
  2. ایمپلنت دیجیتال
  3. ارتودنسی
  4. درمانهای ترکیبی که مجموعه‌ای از سه‌شاخه فوق هستند. در همه بخش‌های فوق درمان دیجیتال بیماران از معاینه و انتخاب بیمار آغاز می‌شود تا طرح درمان و آنالیز روش‌های مختلف درمانی و نهایتاً ساخت وسائل، ترمیم‌ها، پروتزها و استنت ها تا و الگوها و پلاک‌های ارتودنسی و در حقیقت پایان تمام مراحل درمان بیمار ادامه دارد.

روند پروتز ترمیمی با استفاده از سیستم های دیجیتال چگونه است ؟

پروتز و ترمیمی در بخش اصلی موضوع درمان های دیجیتال است.
اول: درمان های ساده مانند ترمیم های غیر مستقیم روکش ها و بریج ها از طراحی تا ساخت.

دوم: بخش لابراتواری که شامل طراحی و ساخت همه موضوعات درمانی بخش اول، با متد های دیجیتال در فضای های سه بعدی انیمیشن های نرم افزاری پیشرفته است که خروجی این بخش می تواند در دهان بیمار نصب شود مثلاً رو کشی که با اسکنر دیجیتال و نه با مواد قالب گیری از دهان بیمار کپی برداری می شود و در فضای نرم افزاری طراحی و در نهایت با کمک دستگاه CNC مخصوص دندانپزشکی تحت عنوان CAD-CAM ساخته و آماده نصب می گردد.

سوم: طراحی های لبخند دیجیتال(Digital Smile Design) که امروزه بحث فراگیر و دغدغه بسیاری از پزشکان و بیماران است تا بدانند که مسیر درمان زیبایی آنها به چه سمت و سویی است و درمان ها و در نهایت به کدام مقصد منتهی می شود و به این ترتیب تمام سلایق بیمار و پزشک با داده های تصویری و فضای نرم افزار آزمون و خطا می شوند تا بهترین نتیجه انتخاب و عملیاتی شود.

دکتر اسماعیل فرهادی دندانپزشک زیبایی دیجیتالی در اصفهان

لطفا در قالب یک مثال روند درمانی با استفاده ار دندانپزشکی دیجیتال را توضیح دهید:

بله حتما، مثلاً بیماری که برای انجام درمان ونیر کامپوزیتی یا لامینت سرامیکی به مطب ما مراجعه می کند ابتدا با او مصاحبه ای ترتیب داده می شود، سپس با عکاسی دقیق از لبخند و صورت بیمار، محدوده لثه ها، ترتیب دندان ها، رنگ دندان‌ها، اندازه و فرم آنها و با مقایسه عکس ها و قالب های تهیه شده از بیمار در فضای نرم‌افزاری همه چیز بررسی و آنالیز می‌شود آنگاه طراحی های لازم بر اساس بهترین فرم و رنگ لبخند آماده و با بیمار به مشورت گذاشته می شود.

در صورت نیاز برداشتن محل هایی از لثه ها برای جراحی و زیباتر شدن ( لیفت لثه ) و یا پیوند و اضافه شدن محل هایی که کاستی لثه ها وجود دارد کاندید می‌شود. نتیجه نهایی همه این اعمال با نرم افزار باز سازی و دیده می شود و پس از انتخاب بهترین نتیجه ممکن مجموعه این عملیات درمانی در دهان بیمار اعمال می شود بدون هیچ آزمون و خطایی.

با توضیحاتی که فرمودید سیستم دیجیتال دقت و سرعت بالایی نسبت به سیستم سنتی داره درسته ؟

دکتر اسماعیل فرهادی متخصص ایمپلنت فوری در اصفهان

بله دقیقا، در روش های سنتی تمام این مراحل به صورت تقریبی و حدودی انجام می‌شوند و گاهی لازم است چندین بار بعضی از مراحل درمان تغییر یابد یا مراحل لابراتواری تکرار شوند که وقت و هزینه و حوصله مجموعه تضییع می شود و گاهی نتیجه رضایتمندی کامل دندانپزشک و بیماران را تامین نمی‌کند.

مقایسه ملموس روش سنتی و روش دیجیتال دقیقا مانند ساختن ساختمان بدون نقشه با معماری اصلی و دقیق همراه با نقشه پیش بینی شده با تمام جزئیات است. اما یکی از نقاط عطف یا قله های عملکرد و درمانهای دیجیتال در بخش ایمپیلنت شکوفا شده است.

در روش های معمول کاشت دندان همه چیز به دست توانا و تجربه و هنر دست جراح بستگی دارد. بعد از برش لثه و مشاهده استخوان جراح با گمانه زنی محل مناسبی برای کاشت ایمپلنت متناسب با روکش هایی که متعاقبا روی آن نصب خواهد شد تعیین می‌کند و ایمپلنت را حدوداً در محل مناسب قرار می دهد با ملاحظاتی که به دندانهای مجاور و اعصاب و عروق، سینوس ها و دیواره های استخوانی آسیب و تجاوزی اتفاق نیفتد.

ایمپلنت فوری اصفهان، دکتر فرهاد اسماعیلی

در روش دیجیتال همه چیز معکوس انجام می شود دقیقاً همانند نقشه ساختمانی، یعنی ابتدا محل روکشها که هدف اصلی از کاشت ایمپلنت ها هستند در نظر گرفته می شود تا بهترین عملکرد و زیبایی تامین شود سپس با استفاده از سی تی اسکن سه بعدی محل دقیق ایمپلنت بر اساس محل روکش های مربوطه تعیین می‌شود به گونه‌ای که هیچ گونه آسیبی به مجاورت ها وارد نشود بدین ترتیب بهترین مکان کاشت مشخص می شود.

سپس نرم افزار توانمند طراحی ایمپلنت دیجیتال یک الگو یا گاید جراحی معرفی می کند که مشابه یک پلاک متحرک روی دندان ها یا فک بیمار قابل استقرار  است. این الگو تعدادی حفره مشخص دارد که تعیین کننده جهت و عمق کاشت و محل دقیق هستند کافیست جراح در زمان جراحی این الگو را روی فک بیمار قرار دهد و بر اساس آن بدون انجام برش و بخیه و با کمترین عوارض جانبی و بیشترین دقت و در سریعترین حالت ممکن کاشت ایمپلنت را انجام دهد.

در روش های نوین دیجیتال ایمپلنتولوژی می توان پروتز های مربوطه را که در بخش اول طراحی دیجیتال ایمپلنت منظور شده‌اند قبلاً تهیه کرد و در بسیاری از موارد حتی در همان لحظه کاشت بر روی پایه ها نصب نمود که به این روش بارگذاری فوری یا ایمپلنت یک روزه یا ایمپلنت فوری(Immediate Implant)گفته می شود.

با توضیحاتی که دادیداینطور برداشت میشه که در ایمپلنت دیجیتال سرعت، دقت و امکان بارگذاری فوری بسیار بالاتر از روشهای معمول است

دکتر اسماعیل فرهادی متخصص ایمپلنت فوری در اصفهان

بله، در این روش گاهی مراحل نصب تمام ایمپلنت های بیمار در زمانی به اندازه‌ای نصب یک عدد پایه ایمپلنت قابل انجام است در یک جلسه و در یک روز به همین دلیل می شه به گونه ای ایمپلنت فوری هم به آن گفت اگرچه در بیماران نیازمند پیوند استخوان به هر حال لازم است تا مراحلی قبل از جراحی اصلی انجام شود گاهی روش های دیجیتال به دلیل دقت و قدرت انجام مراحل ممکن است بیمار را از پیوند استخوان معاف کند و یا باعث تسهیل و دقت بهتر در مراحل مختلف پیوند و کاشت شوند.

امکان بارگذاری(نصب روکش) روکش اصلی و موقت:

اساسا حالت مطمئن و متناسب در نظر جراحان آن است که فرصتی دو تا سه ماهه برای اتصال کامل ایمپلنت به استخوان در نظر گرفته شود تا بارگذاری ایمپلنت مطمئن تر انجام شود ولی در روش های دیجیتال با توجه به اینکه همه چیز حتی تراکم استخوان بیمار از قبل پیش‌بینی می‌شود و انتخاب سایز و فرم پایه‌ها نه در زمان جراحی بلکه با دقت زیاد در مراحل طراحی درمان به صورت دیجیتال پیش بینی می شود و نیز در اکثریت قریب به اتفاق درمان ها نیاز به برش و بخیه وجود ندارد امکان دستیابی به پایداری اولیه ایمپلنت در استخوان به مراتب بالاتر و فرم شکل لثه از ابتدا مشخص می باشد لذا امکان بارگذاری فوری ایمپلنت بسیار بالاتر از روش‌های معمول کاشت دندان است.

در مطب دکتر فرهاد اسماعیلی تمامی روش های موضوع این بحث به لحاظ نرم افزار و سخت افزار و مواد و وسایل با به روزترین و بهترین امکانات موجود در جهان از ابتدا تا انتها قابل انجام و دستیابی هستند.

لطفا در مورد ارتودنسی دیجیتال و دستاورد های موجود در این حوزه هم توضیحاتی را بفرمایید :

ارتودنسی دیجیتالی در اصفهان توسط دکتر اسماعیل فرهادی

با توجه به اینکه در درمان ارتودنسی معمولاً وسایلی بر روی دندان ها نصب می شوند که گاها به لحاظ زیبایی و مزاحمت نسبی،برای بیماران ناخوشایند هستند.در روش دیجیتال ارتودنسی چاره اندیشی های بسیار جذابی صورت گرفته است.در این بخش هم ابتدا عکس و قالب ها بررسی و آنالیز می شوند و سپس بر اساس آن نتایج مطلوب و نهایی در فضای گرافیکی نرم افزار بازسازی می شوند و باز هم نرم افزار هوشمند وسایلی را که معمولاً به شکل پلاک های شفاف هستند برای درمان بیماری معرفی می‌کند که این وسایل با کمک سخت افزارهای مربوطه مانند تراشنده ها(CAD – CAM) یا پرینتر ها ساخته و در اختیار بیمار قرار می گیرد.

این پلاک ها متحرک هستند و در زمان غذا خوردن و یا هر زمان دیگری که بیمار بخواهد قابل خارج کردن از دهان هستند (برخلاف براکت ها و سیم های کاربردی در روش های معمول درمان ارتودنسی که نصب شده و ثابت هستند).

امروزه پیچیده ترین درمانهای ارتودنسی حتی درمانهای نیازمند به جراحی فک و صورت در مراحل اولیه ابتدا با نرم افزارها بازسازی و برنامه ریزی می شوند و حتی جراح در زمان انجام درمان زیبایی مکمل ارتودنسی الگوها و وسائلی در اختیار دارد که مطابق با نتیجه ی نهایی مطلوب بیمار ساخته شده اند، این ترتیب رها از هرگونه حدس و گمان می توان دقیق ترین تغیرات در فضای اسکلت و صورت بیمار ایجاد کرد تا ارتودنتیست بعد از مرتب کردن دندان ها به بهترین نتیجه زیبایی و عملکرد دندانی دست یابد و همه و همه مراحل جزء به جزء در فضای گرافیکی نرم افزار از ابتدا طراحی و تعیین مسیر شده اند.

در پایان از جنابعالی به جهت پاسخ به سوالات در حوزه دندانپزشکی دیجیتال و کار برد های آن در حوزه دندانپزشکی کمال تشکر را داریم.

مطالب مرتبط:

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مقالات

آخرین مصاحبه ها

فهرست