ایجاد عارضه بعد از هر عمل جراحی طبیعی است، اما این عوارض جدی نیستند و فقط شامل درد، تورم و کبودی محل شکاف و بخیه هستند. درصورتیکه جراح، توانایی کافی برای انجام جراحی نداشته باشد و فرد مراقبتهای بعد از عمل را به خوبی انجام ندهد دچار عوارض پروتز باسن میشود.
عوارض پروتز باسن چیست؟
پروتز باسن برای حجم دهی و بزرگتر کردن باسن، رفع ایرادات ظاهری و ژنتیکی مفصل ران انجام میشود. اگرچه جراحی پروتز باسن خطرناک نیست و عارضهی جدی به همراه ندارد اما موارد زیر از عوارض احتمالی پروتز باسن است.
عفونت
یکی از عوارض احتمالی پروتز باسن عفونت است. دلیل ایجاد عفونت شکافهایی است که برای جراحی روی پوست بیمار زده میشود و ممکن است جای جای این زخمها و بخیهها عفونت کند. انتخاب جراح ماهر میتواند ریسک این عارضه را کاهش دهد.
درد
یکی از عوارض قابل انتظار برای تمام جراحیها درد است. معمولاً چند ساعت اول بعد از جراحی شدت این درد زیاد است اما با مصرف مسکن و استراحت کردن از بین میرود. میتوانید از مسکنهای بدون نسخه هم استفاده کنید، اما بهتر است تا دوهفته بعد از جراحی از آسپرین و ایبوپروفن استفاده نشود.
اسکار محل جراحی
زخمهای ناشی از جراحی پروتز باسن ممکن است طی فرایند بهبودی با ایجاد بافت اضافه همراه باشد. این بافت اضافه که از آن به اسکار یا جای زخم تعبیر میشود ظاهر نامطلوبی به محل بخیه میدهد. با اینکه بافت اضافه معمولاً درد ندارد اما ممکن است در بیمار موجب ایجاد احساس ناخوشایند شود.
شکستن یا پارگی پروتز
پروتز باسن یک شیوهی دائمی است اما درصورتیکه دچار شکستگی یا پارگی شود باید تعویض شود.
عدم تقارن باسن
حرکت کردن و جابه جا شدن پروتز باسن یکی دیگر از عوارض پروتز باسن است که ممکن است برای بیماران پیش بیاید. با جابه جا شدن پروتز، دو طرف باسن تقارن خود را از دست می دهد و ظاهر بسیار نامطلوب پیدا می کند.
از دست رفتن حس لامسه
جراحی با ایجاد آسیب به عصبهای ناحیهی جراحی همراه است. ممکن است فرد در باسن حس لامسه را به طور موقت یا دائم از دست بدهد. البته اغلب اوقات از دست رفتن لامسه موقتی است و بیشتر از دو یا سه ماه طول نمیکشد.
کبودی و تجمع خون
جراحی خاصیت تهاجمی دارد و قطعاً محل جراحی کبود و دردناک میشود. به همین جهت کبود شدن ناحیهی جراحی یکی از عوارض پروتز باسن است. البته در صورتیکه کبودی در محل ایجاد شود به مدت دو یا سه هفته جای نگرانی وجود ندارد و این عارضه بهبود مییابد.
تجمع خون یا هماتوم و مایعات زیر بافت با اینکه پدیدهی نادری است اما نباید نسبت به آن بیتوجهی نمود. بلکه با بروز اولین نشانهها باید اقدام درمانی برای خارج کردن آن انجام شود.
راههای کاهش عوارض پروتز باسن چیست؟
مراقبتهای بعد از پروتز باسن برای کاهش عوارض انجام میشود. بکارگیری این شیوهها موجب میشود نتایج جراحی به موفقیت نزدیکتر شود و رضایت فرد از جراحی بالا رود. موارد زیر مراقبتهای بعد از جراحی پروتز باسن است:
- بیمارانی که پروتز باسن انجام دادهاند به مدت ۴۸ ساعت باید استراحت مطلق داشته باشند و تا زمان بهبود زخمها برای شستشو فقط از آب گرم و شامپو بچه استفاده کنند. استفاده کردن از لیف یا ایجاد فشار بر روی زخم موجب ایجاد خطر و عارضه میشود.
- پانسمان محل زخم باید به صورت روزانه تعویض شود.
- فردی که جراحی پروتز انجام داده به مدت چند هفته باید روی شکم بخوابد، زیرا طاق باز خوابیدن موجب ایجاد فشار بر روی باسن میشود.
- نشستن روی زمین سفت موجب فشار به پروتز باسن میشود. به همین جهت توصیه میشود این افراد هنگام نشستن روی کوسن یا بالش نرم بنشینند.
- برای کاهش عوارض احتمالی پروتز باسن رانندگی کردن به مدت یک هفته بعد از عمل ممنوع است.
- ورزشهایی که به باسن فشار میآورد به مدت یک ماه و تا بهبودی نسبی ممنوع است.
- کسانی که پروتز باسن انجام دادهاند باید تا مدتی از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنند اما گنهای مخصوص استفاده کنند.
- خانمهایی که پروتز باسن انجام دادهاند باید از برنزه کردن بدن و استفاده از کفش پاشنهدار تا مدتی بپرهیزند.