در سالهای قبل از ورود کودکان به مدرسه، نگهداشتن آنها در خانه و سرگرم کردنشان آسان است. با وجود ضررهای بسیاری که تماشای تلویزیون برای کودکان دارد، شما میتوانید تظاهر کنید که تنها یک کانال وجود دارد، یا شاید بخواهید تنها ویدیو خاصی را که از کتابخانه قرض گرفتهاید به او نشان دهید یا حتی تظاهر کنید که تلویزیون در خانه شما وجود ندارد.
آگاهی از مضرات تلویزیون برای کودکان زیر ۲ سال
در حالی که تماشای تلویزیون ممکن است باعث افزایش سطح اطلاعات کودکان و بزرگسالان شود، با این حال والدین باید از پیامدهای احتمالی این امر که شامل پیامد های اجتماعی و پیامد های تحصیلی می باشد آگاه باشند. مرکز مشاوره ما می تواند مشاوره لازم را در این زمینه به شما والدین گرامی بدهد.
به گزارش بهداشت نیوز، نظرسنجی ها می گویند که ۴۰ درصد نوزادان تا سن ۵ ماهگی تلویزیون یا تصویری ویدیویی تماشا کرده اند و این عدد برای نوزادان زیر ۲ سال به ۹۰ درصد می رسد. عدم آگاهی والدین از مضرات تلویزیون برای کودکان زیر ۲ سال ممکن است تاثیرات جبران ناپذیری در آینده روی کودکانشان داشته باشد. رسانههای تصویری، چه بدون هدف فقط در حال پخش شدن باشد و چه به طور خاص از آن به عنوان ابزار آموزش کودک استفاده شود، تاثیرات منفی بالقوهای دارد و به گفته آکادمی متخصصان کودک آمریکا یا ای.ای.پی، برای کودکان زیر دو سال هیچ تاثیر مثبت شناختهشدهای ندارد.
تماشای تلویزیون توسط کودکان ایا درست است؟
مغز انسان یک سیستم پویا است که دائما با محیط پیرامون خود سازگار می گردد و هنگامی که جنبه هایی از این محیط پیرامون تغییر کند مغز نیز تغییر می کند و رشد می یابد این تاثیر پذیری می تواند از صفحه موبایل نیز اتفاق افتد و مغز پویا و در حال رشد نوزاد را تبدیل به سیستمی بسته و تک بعدی کند بدون دریافت بازخورد از محیط
والدین برای کودکان خود همیشه به دنبال بهترین ها هستند و گمان می کنند که استفاده از برخی برنامه ها دیداری و نرم افزارهای گوشی می تواند برای کودکشان مناسب باشد. نمونه ساده این امر را می توان زمانی دید که در پژوهشی عنوان شد گوش دادن به موسیقی های موتزارت عملکرد مغزی کودک را بیشتر کرده و موجب افزایش هوشبهر کودکان می گردد و این مورد باعث افزایش فروش اهنگ های این اهنگساز بزرگ گردید و این واقعا درست هم بود اما پژوهشهای بعدی نشان داد که این امر تنها برای موسیقی موتزارت (موسیقی کلاسیک)نبوده و هر نوع موسیقی می تواند موجب تحریک مغزی کودک گردد.اما این امر در مورد فناوری های نوین بر عکس است چراکه تمامی پژوهشها نشان می دهند که تماشای صفحه ها (تلویزیون ،موبایل و…) در ۸ تا ۱۶ ماهگی تاثیر منفی بر درک زبانی کودک دارد.
تماشای تلویزیون و اتیسم در کودکان
بارها و بارها با خانواده هایی در ارتباط بودیم که روزانه زمان زیادی را کودکانشان به تماشای تلویزیون می گذراندند و این تماشای تلویزیون در برخی مواقع به ۸ ساعت و یا بیشتر هم می رسیده است و والدین در کودکانشان علائمی از اتیسم را مطرح می کنند و این من را یاد تئوری اشتباه مادران یخچالی می انداخت که سالها پیش رد شد اما این گمان را برای من زنده می کند که اکنون ما با واقعیتی به نام کودکان شیشه ای( تلویزیونی یا موبایلی) روبه رو هستیم. کودکانی که تلویزیون همه چیز انها را گرفته.به یاد دارم کودکی اتیستیک در مرکز حضور داشت که به دلیل تماشای کارتون تام و جری به دفعات زیاد، حرکات او درست به مانند تام ،شخصیت موش این کارتون بود و حتی حرف زدن او نیز به مانند این موش بود.به دلایل بسیار خانواده کودک دارای اتیسم کودک خود را در معرض عامل مخربی به نام تلویزیون و یا فیلمها قرار می دهد که با شنیدن انها به خود می گوییم که خانواده نمی توانسته چاره ای دیگر داشته باشد.
چگونه کودکان را از تلویزیون دور کنیم؟
اوقات فراغتش را پر کنید
این مشکل بیشتر در کودکانی دیده می شود که برای پر کردن اوقات فراغت شان برنامه ای ندارند. آن ها مدام می گویند حوصله ام سر رفت، خسته شده ام، تنهایم و… . بنابراین این کودکان با مشکل تماشای بیش از حد تلویزیون و استفاده از کامپیوتر روبه رو می شوند. در چنین شرایطی به والدین توصیه می شود که کودک شان را در کلاس های ورزشی، هنری و اعتقادی ثبت نام کنند و حتما ساعتی از روز را با او بازی کنند تا به بهترین شکل، اوقات فراغتش را پر کند.
الگوی مناسبی باشید
خودتان الگوی مناسبی برای کودک باشید و درست و به موقع از تلویزیون و کامپیوتر استفاده کنید. وقتی تلویزیون در طول شبانه روز و بدون هدف در خانه شما روشن است، به کودک نیز حق بدهید که به سمت آن کشیده شود و برنامه هایی که حتی مربوط به او نیستند را ببیند.