خال بر روی زیبایی یا عدم زیبایی صورت و بدن نقش مهمی دارد. شاید شما هم تمایل به برداشتن خال داشته باشید یا با روش های متفاوتی مانند لیزر خال تان را برداشته باشید و درصدد رفع قرمزی آن هستید، در مجله مطب پزشکی ۳۶۵ شما را با روش های درمان قرمزی جای خال، بهبود قرمزی ناشی از لیزر و عوارض و مزایای استفاده از لیزر در برداشت خال آشنا می کنیم.
انواع خال
خال ها به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. خال های معمولی، خوش خیم هستند و تعداد بسیار کمی از خال ها بدخیم می باشند. خالهای بدخیم به مرور زمان به سرطان پوست (ملانوما) تبدیل خواهند شد. خالهای معمولی صاف یا برجسته اند و یا در ابتدا مسطح و به مرور زمان برجسته می شوند. در حالت طبیعی سطح خالهای برجسته صاف است. خالهای معمولی گرد یا بیضی شکل اند و اندازهی کوچکی دارند. این خالها در اوایل بلوغ و جوانی ایجاد شده و خال طبیعی را تشکیل می دهند.
خال ها در هر جایی از پوست ظاهر شده و رنگ آن قهوهای است و به صورت تکی یا گروهی روی پوست نمایان می شوند. خالها به رنگ آبی تیره، سیاه و مایل به صورتی هم هستند و از نظر فیزیکی و زیبایی باعث آزار و اذیت افراد می شوند.
علت ایجاد خالها
خالها بسیار شایع هستند. در بیست سال اول زندگی، خالها ظاهر می شوند. سطح هورمونها در مراحل مختلف زندگی مانند دوران بلوغ و بارداری، تغییر می کند و باعث ظهور و بزرگتر شدن و تیرهتر شدن خال می شود. تعداد خالها در افراد به ژنتیک مربوط میشود. هیچ روشی برای جلوگیری از بروز خالها وجود ندارد. نور خورشید باعث وسیع شدن خالها خواهد شد. اگر خالی دارید که تغییر رنگ و شکل داده است و یا ظاهرش غیرمعمول شده حتما برای معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید.
روش های برداشتن خال
جراحی
در این روش با استفاده از تیغ، خال برداشته شده و جای آن بخیه زده می شود. در جراحی احتمال برگشت خال یا عود آن بسیار کم است.
لیزر
در جراحی لیزر بیحسی موضعی انجام میشود و خال از بین میرود. پوست مجاور خال آسیبی نمیبیند. برداشتن خال با لیزر پنج تا ده دقیقه زمان میبرد و دردی ندارد. لیزر با توجه به نوع و عمق خال یک یا چند جلسه زمان می برد. در چند روز اول بعد از لیزر، قسمتی که تحت درمان قرار گرفته قرمز، متورم و تحریکپذیر می شود. اما پس از چند ماه، لک قهوهای به جا مانده از زخم، از بین می رود. در این روش بخیهای روی پوست نمی زنند اما چون خال عمقی برداشته نشده است، احتمال بازگشت آن زیاد است.
تشخیص روش برداشت خال بهعهده پزشک است. برای خالهایی بدخیم، روش جراحی مناسب می باشد و نمونه برای پاتولوژی به آزمایشگاه ارسال می شود. اگر خالبرداری را با روش لیزر برای بیمار انجام دهند، نمیتوانند از خال نمونه برداری کنند زیرا برداشتن خال با لیزر باعث شده که سلولهای آن ناحیه از بین بروند.
اگر به خال مشکوک هستید، جراحی کنید و آزمایشهای مربوطه را انجام دهید. برای خالهای مادرزادی یا کوچک با عمق کم لیزر، بهترین روش درمان است.
برداشتن خال با لیزر پرتوان CO۲
این نوع لیزر خال را از ریشه از بین می برد بنابراین بعد از لیزر جای زخم باقی نخواهد ماند. خال های عمیق که همراه با مو هستند از عمق برداشته نمی شوند به دلیل اینکه احتمال بازگشت آن وجود دارد اما اگر از عمق برداشت شود و روند ترمیم زخم خوب باشد مشکلی رخ نمی دهد.
درمان خال با لیزر کیوسوییچ
از بین بردن خالهای مادرزادی با لیزر کیوسوییچ روش مناسبی برای حذف این ضایعات از روی پوست است. این فرآیند یک ساعت طول می کشد. صورت با لایه خنکی از ژل پوشیده شده سپس باد خنک به سطح پوست وزیده میشود و نور لیزر به خال تابانده خواهد شد. بعد از چند ساعت استفاده از لیزر جای خال تیره میشود اما به مروز زمان به تدریج خالها کم رنگ می شوند.
تراشیدن خال
بعضی از خال ها توسط چاقوی جراحی تراشیده می شوند. ابتدا بی حسی موضعی صورت گرفته و با استفاده از چاقو جراحی، خال تراشیده شده تا به یک زخم تبدیل شود و نیاز به بخیه هم ندارد. تراشیدن خال چند دقیقه طول می کشد و زخم آن پس از ۱۰ روز به یک لک صورتی تبدیل میشود که ۴ هفته ای باقی مانده و پس از چند ماه یک زخم کوچک باقی می ماند.
فریز کردن خال
فریز کردن خال یا کرایوتراپی روشی است که خال های غیرسرطانی را به کمک نیتروژن مایع فریز کرده تا بدون جراحی خودشان بیفتند. این روش برای زگیل ها و خال های آویزان استفاده شده است. کرایوتراپی روشی بدون نیاز به بستری در بیمارستان است و تاول کوچکی روی پوست باقی می ماند که پس از مدتی برطرف می شود.
برداشتن خال به روش طبیعی
کرم ها و چسب های مخصوص برای برداشتن خال صورت و بدن در داروخانه ها موجود است و حاوی سرخ بن هستند که برای برداشتن خال خوب عمل می کند. ناحیه انتهای خال ملتهب شده و خال کم رنگ خواهد شد و از بین می رود.
تفاوت جراحی با لیزر در برداشتن خال
جراحی در یک جلسه قابل انجام است اما لیزر به چند جلسه تکرار نیاز دارد. احتمال بازگشت خال با جراحی کم است اما با لیزر شاید عود خال رخ دهد. تصمیم برای انتخاب روش درست به عهده پزشک پوست است.
لیزر یا سوزاندن برای برداشتن خال
در خالهای سطحی لیزر بهتر است تا سوزاندن، زیرا در لیزر احتمال گود شدن بسیار کمتر است. لیزر عمق بیشتری از خال را از بین میبرد بدون اینکه گودی در محل خال ایجاد کند. با لیزر خالهای ناحیه لبه پلک وداخل ابروها و یا پوست سر را از بین میرود بدون اینکه به ریشه موی مژه، ابرو و یا سر آسیب برساند.
درمان قرمزی جای خال
برطرف کردن قرمزی جای خال با لیزر
قرمزی بعد از لیزر خال عادی است و بعد از چند روز تا چند هفته از بین می رود. اگر از بین نرفت، از لیزر PDL یا IPL برای برطرف کردن قرمزی جای خال استفاده کنید .
محصولات مورد استفاده برای رفع قرمزی جای خال
از محصولات زیر می توان برای رفع قرمزی جای خال استفاده کرد:
- کرم آبرسان و ترمیم کننده پوست
- سرم ضد لک و روشن کننده
- پماد و داروهای ساختنی تجویز شده توسط پزشک
یکی از مشکلاتی که بعد از لیزر خال به وجود می آید، جای لک قرمز یا قهوه ای روی پوست است. برای رفع تیرگی خال بعد از لیزر باید از کرم های ترمیم کننده کلاژن ساز و ضد آفتاب مکررا استفاده کنید. بعد از لیزر خال، از کرم هایی که حاوی هیدروکینون و ترتینوئین هستند، استفاده نکنید.
بعد از لیزر خال ۲ الی ۳ هفته در خانه بمانید و از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. اگر خال بزرگ و ریشه دار باشد با کرم ضد آفتاب و لیزر جای قهوه ای آن از بین نخواهد رفت. باید ابتدا بررسی شود که خال به درستی برداشته شده و قرمزی ناشی از لیزر است سپس از محصولات ضدلک و قرمزی فاقد هیدروکینون استفاده کنید .
عوارض برداشتن خال
قرمزی جای خال
بعد از جراحی ویا لیزر خال، قرمزی در محل خال دیده می شود که طی چند روز تا چند هفته از بین می رود.
تیرگی جای خال
در پوست های سبزه و تیره، جای خال تیره تر می شود اما پس از چند هفته تا چند ماه از بین می رود.
اسکار
احتمال باقی ماندن اسکار به مهارت پزشک ونوع ترمیم پوست بستگی دارد. خال های بزرگتر امکان ایجاد اسکار دارند. برای خال های روی گونه ها امکان بجا گذاشتن جای خال هست و برای خال های روی گردن وسینه احتمال گوشت اضافی وجود دارد.
چه تغییراتی در خال نیاز به مراجعه به پزشک دارد؟
خال هایی که در رنگ، شکل، حاشیه یا اندازه دچار تغییر شده اند، خال هایی که درگیر خارش یا خون ریزی می شوند و حاشیه نامنظم دارند، نیاز به آزمایش دارند.
توصیه هایی برای برداشتن خال
با معاینات بالینی توسط پزشک برای خوش خیم یا بدخیم بودن نوع خال اقدام کنید. اگر در بدنتان زخمی ایجاد شود و در آن قسمت گوشت اضافه مشاهده می کنید حتما به پزشک مراجعه کنید.
چه فصلی برای برداشتن خال مناسب است؟
برای خال هایی که با جراحی برداشته می شود هرفصلی که باشد مشکلی ندارد زیرا نور آفتاب تاثیری روی آن نمی گذارد اما اگر خال را به وسیله لیزر درمان کنید باید فصلی باشد که در معرض نور آفتاب نباشید پس شش ماه دوم سال بهترین زمان است.
مزایا و معایب برداشتن خال با استفاده از لیزر
مزایا
مزایای برداشتن خال با لیزر عبارت است از:
- مقرونبهصرفه بودن
- باقی نماندن جای زخم یا بخیه
- داشتن خاصیت استریلیزاسیونی لیزر و خطر عفونت کمتر
- داشتن حداقل صدمات پوستی در اطراف خال
- بهبودی سریع
- قابلیت برداشتن چندین خال در یک جلسه
- دسترسی لیزر به نقاط دشوار بدن مثل بینی
- کوتاه بودن مدت جراحی با لیزر
- یک روش غیرتهاجمی است.
- ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.
- برش یا سوزاندن در پوست برای برداشتن خال انجام نمی شود.
- از بین بردن خال در صورت یا بینی که درمانش با روشهای دیگر سخت است، توسط لیزر امکان پذیر می باشد.
معایب
معایب برداشتن خال با لیزر عبارت است از:
- در این روش لیزر به عمق پوست وارد نمی شود و تنها خال های سطحی و صاف را از بین می برد.
- خال هایی که عمیق هستند با لیزر برداشته نمی شوند.
- لیزر خال را تخریب میکند. افرادی که این روش را مدنظر دارند باید قبل از لیزر، یک آزمایش سرطان بدهند.
درمان های خانگی قرمزی جای خال
روش های خانگی و استفاده از ماسک های گیاهی با مواد طبیعی برای درمان مشکلات پوستی مانند درمان قرمزی جای خال بسیار موثر و مفید است. اگر تمایل به استفاده از روش های خانگی دارید، چندین ماسک معجزه آسای برای درمان قرمزی جای خال را برایتان معرفی می کنیم.
زردچوبه
یکی از پرکاربردترین مواد طبیعی برای درمان سریع قرمزی جای خال استفاده شده است. با بسته شدن روی زخم عفونت کاهش مییابد. مادهای بهنام کورکومین در زردچوبه به بهبود و ترمیم جای زخم کمک میکند.
عسل و گلاب
عسل با کاهش رطوبت برای رشد باکتری منجر به بستهشدن زخمهای تازه میشود. عسل را بهصورت موضعی روی محل موردنظر بمالید. با مخلوط کردن عسل، آبلیمو و گلاب یک ماسک خانگی برای بهبود پوست تهیه کنید.
ماسک سنگ آهک و زردچوبه
پودر سنگآهک به همراه زردچوبه در درمان قرمزی جای خال تاثیر دارد. این دوماده را با آبلیمو یا گلاب ترکیب کنید تا خمیری شود و روی پوستتان بمالید.
گیاه آلوئه ورا
داخل برگ آلوئهورا از ماده ژلهای تشکیل شده که خواص ضدالتهاب و ضدلک دارد. ترکیب این ژل با آبلیمو یا گلاب باعث تسریع روند درمان میشود.
روغن نارگیل و زیتون
روغن نارگیل با خواص ضدالتهاب و ضدلک در از بین بردن قرمزی جای خال موثر است. ترکیب گلیسیرین، روغن زیتون و روغن نارگیل باعث درخشش پوست شما خواهد شد.
روغن درخت چای
دو الی سه قطره از روغن درخت چای برای از بین بردن قرمزی جای خال مناسب است. این روغن خواص ضدالتهاب و ضداکسیدان دارد. اگر این روغن را با سایر مواد مغذی ترکیب کرده و روی پوستتان بمالید قرمزی ناشی از جای خال از بین می رود.
دارچین
دارچین خاصیت ضدالتهابی دارد. پودر دارچین را با مواد موثر دیگری ترکیب کنید که خمیری به خود بگیرد. هم چنین پودر دارچین را با گلاب، روغن زیتون، روغن نارگیل، عسل یا روغن درخت چای ترکیب کنید و روی پوستتان بگذارید تا قرمزی جای خال برطرف شود.
روغن اسطوخودوس
این روغن در رفع چینوچروک و جای لک و قرمزی پوست موثر است. استفاده روزانه به مدت یک الی دو ماه شما را از شر لک و قرمزی راحت خواهد کرد.
روغن ویتامین E
ابتدا روغن ویتامین E را به صورت قرص از داروخانه تهیه کنید و محتویات داخل قرص را بهمدت ۱۰ دقیقه روی ناحیه مورد نظر ماساژ دهید سپس پوست خود را با آب گرم بشویید. این کار را تکرار کنید تا شاهد نتایج شگفت انگیزش در بهبود قرمزی جای خال باشید.
لیمو سنگی
برای رهایی از لکههای قرمز تیره ناشی از جای خال ابتدا آب لیمو را بگیرید. سپس آبلیمو را با روغن زیتون، روغن درخت چای یا روغن ویتامین E ترکیب کنید و به مدت ۱۰ دقیقه روی پوست خود ماساژ دهید سپس با آب ولرم بشویید.
کره کاکائو
کره کاکائو در درمان جای خال موثر است. کره کاکائو را هر شب بهصورت دورانی روی پوست خود ماساژ دهید. استفاده از این کره شما را از شر قرمزی پوستی رها خواهد کرد.
قرص آسپرین
ابتدا چند عدد قرص آسپرین را خرد کنید و مقدار کمی آب به آن اضافه کنید که خمیری شود. خمیر را نیم ساعت بر روی پوستتان بمالید سپس با آب سرد بشویید.
ماسک سرکه سیب و عسل
میزان مساوی از عسل و سرکه سیب را باهم ترکیب کنید سپس این ماسک را به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست خود بگذاریدو با آب ولرم بشویید. این کار را در هفته چند بار تکرار کنید.
استفاده از چای سبز
مقداری چای سبز را دم کنید و صبر کرده تا خنک شود. با کمک پنبهای بهآرامی روی پوستتان بمالید سپس با آب سرد پوست خود را شستشو دهید.
ماسک چوب صندل
برای این ماسک دو قاشق غذاخوری پودر چوب صندل را با یک قاشق سوپ خوری گلاب، گلیسیرین و آبلیمو ترکیب کنید. ترکیب حاصله را روی پوست خود بمالید سپس با آب ولرم بشویید. این ماسک را چند بار در هفته استفاده کنید.
ماسک ماست و خیار
مقداری ماست را با یک خیار رندهشده ترکیب کنید. سپس مقداری سفیدآب پودرشده، آبلیمو، گلاب و گلیسیرین به این ترکیب اضافه کنید.
ماسک سیب زمینی و ماست
برای تهیه این ماسک، ابتدا سیبزمینی را رنده کنید و مقداری ماست و چند قطره آبلیمو به ماسک خود اضافه کنید و به مدت۳۰ دقیقه روی پوست خود قرار دهید و با آب سرد بشویید.
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام.
چند روز بعد از لیزر خال میتوان از کریم پودر استفاده کرد؟