دکتر صدیقه رضاییان
بروزترین و تخصصی ترین مرکز فیزیوتراپی در شیراز
شیراز خیابان محلاتی ساختمان عمارت اشرفیه
فیزیوتراپی کف لگن به درمان اختلالات کف لگن که در اثر ضعف عضلات کف لگن ایجاد شده اند کمک می کند. ضعف عضلات کف لگن یکی از مشکلات شایع بخصوص در بین بانوان است که با بروز مشکلات متعددی همچون بی اختیاری ادرار همراه است. فیزیوتراپی کف لگن با تقویت عضلات این ناحیه نقش موثری در کاهش عوارض افراد مبتلا به اختلالات کف لگن دارد. اختلال عملکرد عضلات کف لگن سبب بروز مشکلات و بیماری های زیادی برای افراد می شود که با مشکلاتی همچون ضعف عضلانی و یا اسپاسم غیر طبیعی عضلات کف لگن همراه هستند.
مشکلات عدیده ای در زندگی روزانه وجود دارد. ممکن است شما یا اطرافیانتان درگیر مشکلات اسکلتی عضلانی شدهاید، از آن رنج میبرید و درصدد درمانش هستید. شما میتوانید با فیزیوتراپی اسکلتی و لگن توسط متخصص فیزیوتراپی مشکل را حل کرده و از سلامتی خود لذت ببرید. در مجله مطب پزشکی ۳۶۵ شما را با فیزیوتراپی اسکلتی عضلانی و فیزیوتراپی لگن بانوان آشنا میکنیم تا بهتر بتوانید فیزیوتراپیست خود را انتخاب کنید.
فیزیوتراپی اسکلتی یک شاخه از درمانهای پزشکی است و نقش مهمی در سلامت افراد دارد. این فیزیوتراپی در ارزیابی، تشخیص، درمان، پیشگیری از آسیب و ارتقا سلامت فرد در هر سنی با هر سطح فعالیتی، از بیتحرک تا به شدت پرتحرک موثر است. اگر فردی دچار آسیب دیدگی، بیماری یا ناتوانی حرکتی و عملکردی شود، فیزیوتراپی به درمان و اصلاح او کمک شایانی میکند.
بروزترین و تخصصی ترین مرکز فیزیوتراپی در شیراز
شیراز خیابان محلاتی ساختمان عمارت اشرفیه
کلینیک فیزیوتراپی
شهرکرد، خیابان شریعتی، کوچه ۴۴
کلینیک فیزیوتراپی ملاصدرا شیراز
شیراز، خیابان ملاصدرا، کوچه ۹، مجتمع پزشکی رازی، طبقه دوم
همیشه راهی هست ...
تهران، خیابان سعادت آباد، بلوار سرو شرقی، یابان مجد پلاک ۱۰، واحد ۱۰
خدماتی عالی به مراجعه کنندگان
تهران، صادقیه، خیابان آیت اله کاشانی، ابتدای خیابان بهنام، ساختمان باران، پلاک۶، طبقه اول، واحد ۱
فیزیوتراپی کف لگن برای درمان مشکلات گسترده ای از مشکلات کف لگن در زنان کاربرد دارد. توانبخشی کف لگن محدود به تمرینات کف لگن نیست. پس از معاینه یک برنامه درمانی مشکل فرد و علل اصلی ایجاد کننده اختلالات کف لگن را بررسی می کند. روش های درمانی برای هر فردی متفاوت است. فیزیوتراپی کف لگن شامل تمرینات رها سازی عضلات کف لگن، تقویت کف لگن، درمان دستی، الکتروتراپی و فیزیوتراپی است.
کف لگن از سه لایه تشکیل شده که لایه اول حمایت مثانه و ارگانهای داخلی مانند روده و رحم را برعهده دارد، اما لایه دوم که مهمترین عضلات کف لگن (لواتور آنی) قرار گرفته نه تنها حمایت تمام ارگانهای لگن را فراهم میکند، بلکه دفع را نیز کنترل میکند، همچنین همزمان با عطسه و سرفه، انقباض سریع این عضله باعث حفظ و کنترل ادرار میشود، لایه سوم هم دارای عضلاتیست که برای حمایت عملکرد لواتور آنی (لایه دوم) ضروری است.
فیزیوتراپ برای درمان مشکلات عضلانی اسکلتی و درد ناشی از آسیب های اسکلتی عضلانی، دردهای مزمن، ضربه مغزی، اختلال عملکرد دهلیزی، پیشگیری و درمان مشکلات ناحیه کف لگن بانوان و مشکلات ناحیه لگن مردان، برنامههای درمانی ویژه و منحصربه فردی دارد. فیزیوتراپی ترکیبی از تکنیکها برای تشخیص نوع درمان برای فرد آسیب دیده است. وقتی تشخیص انجام شد و برنامه درمانی نوشته شد میتوانید از فیزیوتراپیست برای درمان خود استفاده کنید.
افراد پس از جراحی به دنبال فیزیوتراپ هستند و جلسات درمانی برای تسکین درد را طی میکنند. اسپاسم عضلانی، پوستچر و وضعیت نامناسب بدن، کشیدگی عضلات باعث آسیب شدید در افراد شده است و در این شرایط باید حتما به فیزیوتراپی مراجعه کنند. فیزیوتراپیست درد را تسکین داده و علائم محرک را به افراد اطلاع میدهد تا از تکرار آسیب پیشگیری کند.
فیزیوتراپی کف لگن تسکین دهنده درد در هر سنی، بهبود دهنده کیفیت زندگی و داشتن زندگی سالم با گرفتن برنامه درمانی است.
۱.تسکین درد
تسکین مداوم درد از بزرگترین مزایای فیزیوتراپی است. آسیب دیدگی به علت ورزش یا کمردردی که ناشی از افزایش سن یا وضعیت بد بدن است با فیزیوتراپی کف لگن درمان می شود.
۲.تعادل و تحرک بهتر
بعد از دیدن جراحت یا جراحی افراد مدتی طول میکشد تا به حالت طبیعی برگردند. در این حالت انجام کارهای روزمره به دلیل درد غیرممکن است ولی با فیزیوتراپی می توانید به مرور به تحرک و فعالیت های روزانه خود بازگردید.
۳.پیشگیری از جراحی گسترده
گاهی اوقات جراحی اگر آسیب دیدگی شدید باشد، امکان پذیر نیست. بعد از جراحی جلسات درمانی فیزیوتراپی برای شما تجویز می شود تا به بهبودیتان کمک کند.
۴.مدیریت مشکلات مربوط به سن
مفاصل و عضلات در اثر افزایش سن ضعیف میشوند و افراد در معرض آسیب عضلانی اسکلتی، آرتروز و پوکی استخوان قرار می گیرند. به منظور جلوگیری از این مشکلات باید به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
۵.دوری از اعتیاد به داروهای مسکن
مسکنها تسکین دهنده درد هستند اما مدت طولانی مصرفشان، اثرات منفی بر کلیهها و کبد دارد. بهتر است مسکنها را کوتاه مدت مصرف کنید و از روش جایگزین موثر برای تسکین درد کمک بگیرید. فیزیوتراپی اسکلتی عضلانی بهترین انتخاب است زیرا ایمن و مطمئن برای تسکین درد است.
اگر ضربه فیزیکی مانند پیچ خوردگی، شکستگی، جراحی تهاجمی یا اختلالات عضلانی در هر سنی درگیر افراد شود مراجعه به فیزیوتراپی ضروری است. در اینجا به چند مورد از علل مراجعه به فیزیوتراپی اشاره میکنیم:
هرنوع ضربه ای که به دلیل آسیب دیدگی ورزشی از جمله کوفتگی، تورم عضله، احتقان لنفاوی، شانه منجمد، لغزش دیسک، سکته مغزی، درد مربوط به بارداری در عضلات و مفاصل، فلج مغزی ایجاد شود از دلایل شایع برای مراجعه به فیزیوتراپی است.
انجام فیزیوتراپی در هرسنی مفید است و با آن می توان مشکلات استخوان ها، مفاصل و بافت نرم مانند کمر درد، گردن درد، دردشانه و صدمات ورزشی را درمان کرد. مشکلات حرکتی ناشی از سکته مغزی، بیماری اسکلروز (MS) یا بیماری پارکینسون با فیزیوتراپی اسکلتی قابل درمان است.
فیزیوتراپ درمانها و تمریناتی را به شما می دهد تا حرکت کنید و بهترین کارایی را پس از فیزیوتراپی داشته باشید. فیزیوتراپ با معاینات گسترده، وضعیت و دلیل اصلی درد را متوجه می شود و به شما کمک می کند تا بدون درد به زندگی طولانی و سالم خود بازگردید.
در جلسه مشاوره مناطق مشکل دار بدن ارزیابی و درمان میشوند. کشش عضلات، درمان دستی مفاصل با کمک تجهیزات یا به صورت دستی و یک سری تمرینات که کمک کننده گردش خون و تحرک هستند نیز انجام می شود.
فیزیوتراپی برنامهها و تکنیکهای متفاوتی دارد و هدفش بهبود وضعیت سلامتی افراد است. پس از معاینات فیزیکی، فیزیوتراپ برنامه درمانی ارائه میدهد که احتمالا شامل یک یا ترکیبی از روشهای درمانی است.
دستکاری بافتهای نرم بدن توسط دست است. درمان دستی موثرترین روش فیزیوتراپی برای بیماران در هر سنی است. مزایای درمان دستی شامل:
یک برنامه ورزشی در جلسات درمانی برای بهبودی کامل لازم است. اگر میخواهید تعادل و سرعت حرکت خود را بالا ببرید، داشتن ورزشی مداوم بسیار مهم است. تقویت عضلات و مفاصل، کنترل عملکرد حرکتی از اهداف این روش درمانی است. ترکیبی از ورزشهای ملایم مثل پیاده روی یا شنا بر تحرک فرد تأثیرگذار است.
این روش الکتروتراپی است و از جریانها و پالسها استفاده کرده است که باعث تحریک اعصاب می شود. انرژی درمانی بدون درد است و فقط احساس سوزن سوزن شدن در حین انجام کار خواهید داشت. انواع مختلف انرژی درمانی شامل لیزر درمانی، اولتراسوند، آب درمانی می باشد.
به کاهش درد و اسپاسم عضلانی کمک کرده و هر بیماری مرتبط با تاندون را درمان میکند.
با کمک امواج صوتی با فرکانس بالا مشکلات بافتی را درمان می کند و باعث تسریع در بهبودی وکاهش اسپاسم عضلات میشود.
این روش در آب و دما بین گرم تا داغ متناوب است زیرا عضلات شل شده و از درد کاسته می شود.
دستگاه بیوفیدبک در مواردی که افراد نمیتوانند انقباض عضلانی خود را کنترل کنند، مانند درمان فلج بلز و بی اختیار ادرار و مدفوع کاربرد دارد.
برای تقویت عضلات کف لگن با دستگاه بیوفیدبک، یک سری الکترود داخل مجرای ادرار یا مجرای مدفوع گذاشته میشود و این الکترودها در واقع انقباضی را ایجاد نموده و با استفاده از سنسورهای بینایی یا شنوایی باعث میشود تا بیمار متوجه شود که چه مقدار باید عضلات را منقبض یا شل نماید.
روش کار دستگاه بیوفیدبک به این صورت است که با توجه به ارزیابی هایی که دستگاه انجام میدهد و میزان سنجش انقباض عضلانی، میزان کاری که فرد باید انجام بدهد (شل یا سفت کردن عضله) برای وی مشخص میشود. سپس، هر بار که فرد بتواند آن مقدار شل یا سفت کردن عضله را انجام دهد، سنسور شنوایی یا بینایی با صدای بوق یا … نشان میدهد که فرد بیمار کار را درست انجام داده و مقدار کنترل و انقباض عضله مناسب بوده است.
فیزیوتراپی رایجترین روش برای بهبود آسیبهای بدنی است. درد مزمن، آسیب به علت تصادفات و ورزش با فیزیوتراپی قابل درمان است.
بخش های مختلف کلینیک درمان کف لگن عبارت است از:
کاربردهای مهم فیزیوتراپی کف لگن عبارت است از: کاهش یا رفع درد، اجتناب از انجام عمل جراحی، بهبود حرکت پذیری بدن، بهبودی پس از سکته مغزی، بهبودی آسیبهای ورزشی، بهبود تعادل بدن و جلوگیری از زمین خوردن، کنترل دیابت و بیماریهای عروقی، کنترل مشکلات فیزیکی مربوط به پیری، کنترل بیماریهای قلبی و ریوی، کنترل سلامت زنان و بیماریهای زنان سلامت زنان بسیار اهمیت دارد و مسائل مربوط به قاعدگی، بارداری و بعد از یائسگی از مشکلات شایع در بانوان است. درمانهای فیزیوتراپی برای درمان بیاختیاری ادرار و مدفوع، سرطان سینه، یبوست، فیبرومیالژیا، درد لگن ضروری است.
درد مزمن عضلات کف لگن از جمله شکایات شایع زنان محسوب می شود و موجب می شود نقش متخصص فیزیوتراپی در حفظ سلامت زنان پررنگ شود. بی اختیاری ادرار و مدفوع از مشکلات ایجاد شده به علت اختلال در عضلات کف لگن است. فیزیوتراپی برای درمان و تقویت عضلات کف لگن راهکار درمانی موثری است.
مشکل کف لگن به حالتی می گویند که در شل شدن عضلات کف لگن باعث مشکلات در دفع ادرار و مدفوع می شود. با فیزیوتراپی کف لگن یک برنامه درمانی برای بانوان نوشته و اجرا می شود. کف لگن از چندین عضله کوچک تشکیل شده است و از مثانه، رحم و مقعد محافظت می کند.
مشکلات رایج عضلات کف لگن: عضلات کف لگن می توانند بیش از حد ضعیف یا بیش از حد سفت شوند. در اثر ضربه یا آسیب، بیش از حد کشیده یا پاره شده باشد.
بی اختیاری فشاری ادراری: از دیگر مشکلات عضلات کف لگن بی اختیاری فشاری ادراری است. در این مشکل فرد هنگام سرفه، عطسه، دویدن یا خندیدن ادرار می کند. فیزیوتراپ برنامه تمرینی منظمی را نوشته تا عضلات کف لگن تقویت شود.
کف لگن سفت و فشرده: عضلات کف لگن هایپرتونیک، سفت یا کوتاه می توانند مشکلات بسیاری از جمله: تکرر ادرار، فشار آوردن یا عدم توانایی تخلیه کامل مثانه یا روده، درد جنسی هنگام یا پس از مقاربت را ایجاد کند. عضلات سفت باعث می شود مقاربت خیلی سخت شود. عضلات کف لگن سفت باعث درد مزمن می شود.
یبوست و درد هنگام تخلیه روده: درمان فیزیوتراپی برای عضلات کف لگن هایپرتونیک معمولا برای رها کردن و کشش کف لگن است.
مشکلات کف لگن علائم زیادی دارد. نیاز مکرر و فوری به دفع مدفوع، یبوست، زور زدن هنگام دفع مدفوع، درد هنگام دفع مدفوع، ترشح ادرار دفع ادرار دردناک، نیاز مکرر به دفع ادرار، تمایل فوری به دفع ادرار، درد در زمان مقاربت از رایج ترین علائم مشکلات کف لگن می باشد.
زایمان طبیعی، ضربه به لگن، چاقی، جراحی لگن، آسیب عصبی در بروز مشکلات لگنی موثر هستند.
متخصص فیزیوتراپی بانوان برای اهداف زیر به بیماران برنامه درمانی می دهد:
فیزیوتراپی شامل هماهنگی عضلات کف لگن، آرام شدن، کشش، و تقویت عضلات لگن است. برخی از بانوان پس از زایمان دچار افتادگی رحم و مثانه شده و کنترل ادرار خود را از دست می دهند یا حتی عضلات لگن شان آسیب می بیند. فیزیوتراپی عضلات لگن در درمان بیماری لگنی و مشکلات ناشی از اختلالات لگن موثر است.
تمرینات مخصوص عضلات کف لگن باید روزانه انجام شود. چند ثانیه عضلات را منقبض و شل کرده تا بدن عادت کند.
عضلات کف لگن بنا به یکی از دلایل زیر ممکن است شل شود:
بیاختیاری ادرار با عطسه یا سرفه، نشت ادرار، درد هنگام مدفوع، احساس نزول از واژن از علائم شلی عضلات کف لگن است.
برای درمان شلی عضلات کف لگن از فیزیوتراپی و روش های دیگری استفاده می شود که عبارت است از:
مشکلات کف لگن در مردان و در زنان ایجاد می شود اما اختلالات کف لگن در زنان بیشتر است به خصوص زنانی که زایمان طبیعی داشته اند.
از دلایل شایع مشکلات کف لگن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بی اختیاری های ادرار، مدفوع و گاز، یبوست، افتادگی لگن، اختلالات جنسی، سندروم مثانه دردناک، عوارض دوران بارداری و پس از زایمان، درد های غیر ارگانیک ناحیه لگنی، عدم تعادل عضلانی ، اختلالات مفصلی و گیرافتادگی های عصب در ناحیه لگنی از مشکلاتی هستند که با فیزیوتراپی می توان آن ها را درمان کرد.
جلسات درمانی معمولا ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در هر جلسه انجام میشود.
تعداد جلسات درمانی بسیار متغیر است. شاید تنها به یک جلسه نیاز داشته باشید یا ممکن است ماهها نیاز به درمان داشته باشید. این بستگی به تشخیص، شدت اختلالات، سابقه پزشکی شما دارد.
فیزیوتراپی برای برطرف کردن علت مشکل، برخلاف درمان سطحی، بر روی علائم تمرکز دارد. این روند مدت زمانش طولانی است، اما نتایج ماندگار هستند و احتمال بازگشت بیماری کمتر است.