همه آنچه باید درباره جراحی بینی بدانید

محبوب‌ترین جراحی در ناحیه‌ی صورت عمل بینی یا رینوپلاستی (Rhinoplasty) است. عمل بینی با اهداف درمانی و زیبایی صورت می‌گیرد. مواردی که با هدف درمانی انجام می‌شود، مشکلات ساختاری بینی را اصلاح می‌کند و موجب تنفس راحت‌تر برای فرد می‌شود اما مواردی دیگر هم تحت عنوان جراحی زیبایی بینی وجود دارد که فرد از شکل و ظاهر بینی ناراضی است یا به دلیل سوانح دچار تغییر در فرم بینی شده است و خواهان تغییر ظاهر بینی  خود است.

عمل بینی در موارد فوق علاوه بر حل مشکلات تنفسی و بالا بردن کیفیت زندگی می‌تواند رضایت فرد را از ظاهر خود بالا ببرد و اعتماد بنفس را تقویت کند. اما قطعا می‌دانید هر عمل جراحی روی بدن با خطراتی همراه است. انتخاب یک جراح ماهر و توانمند خطرات جراحی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. هم چنین قبل از اقدام به جراحی به‌خصوص مواردی که بر زیبایی ظاهر تاثیر گذار است باید با ویزگی‌های عمل، روش‌ها و مراقبت‌های بعد از جراحی زیبایی بینی آشنا شوید. ادامه‌ی این مطلب مهم‌ترین نکات مورد نیاز برای عمل بینی را در اختیار شما می‌گذارد.

انواع شکل و فرم بینی چگونه است؟

انواع شکل و فرم بینی برای عمل بینی

آناتومی بینی در افراد مختلف یکسان نیست و این تفاوت باعث دسته بندی انواع شکل بینی می‌شود. این دسته بندی از این لحاظ مهم است که هدف جراحی زیبایی بینی در هر کدام از انواع شکل بینی با یکدیگر تفاوت دارد و بالطبع نتیجه هم متفاوت خواهد بود.

بینی استخوانی

بینی استخوانی همان طور که از نام آن پیداست بیشتر قسمت تشکیل دهنده استخوان است و دارای یک پوست نازک است. غضروف بینی‌های استخوانی نیز وضعیت مطلوبی نسبت به انواع دیگر دارد. بینی استخوانی بهترین پاسخ را به جراحی می‌دهد چون حین عمل تغییر در شکل استخوان آسان است و بعد از عمل هم تغییری نمی‌کند.

بینی گوشتی

عمل بینی گوشتی

بینی گوشتی حجم زیادی گوشت و پوست ضخیم دارد. کسانی که بینی گوشتی دارند معمولا از ظاهر بزرگ آن در رنج هستند و جراحی زیبایی بینی را برای کوچک‌تر شدن انجام می‌دهند. یک ویژگی مهم بینی گوشتی این است که غضروف آن توانایی تحمل وزن بینی را ندارد. بنابراین طی فرایند جراحی علاوه بر برداشتن گوشت و پوست اضافی غضروف بینی هم باید تقویت شود تا فرد مدتی بعد از عمل شاهد بازگشت بینی به شکل اولیه نباشد. توجه به مورد فوق نیاز به جراح ماهر و با تجربه دارد. متخصص جراحی بینی مهارت کافی در جراحی بینی گوشتی دارد و شما با اطمینان به حداقل عوارض جراحی بینی می‌توانید به ایشان مراجعه کنید.

بینی قوزدار

قوز یا انحراف روی بینی سبب ایجاد یک دسته‌ی جدید در تقسیم بندی آناتومیک بینی می‌شود. این بینی که تحت عنوان بینی قوزدار نام گذاری می‌شود باعث مشکلات تنفسی به‌خصوص در خواب می‌شود. هم چنین قوز روی بینی شکل مطلوبی به بینی نمی‌دهد و موجب نارضایتی می‌شود بنابراین عمل بینی قوزدار با هدف درمانی و زیبایی انجام می‌شود.
با توجه به این‌که بینی ایده‌آل برای هر کسی یک شکل متفاوت است، جراحی بینی باعث ایجاد شکل‌های متنوع بینی مانند بینی طبیعی، بینی عروسکی و فانتزی، مدل بینی نیمه فانتزی شده است. این مدل‌ها با تناسب چهره‌ی فرد به انتخاب پزشک و بیمار قابل اجرا است.

انواع جراحی زیبایی بینی کدام است؟

انواع روش های عمل بینی

تکنیک مورد استفاده در جراحی زیبایی بینی به نظر جراح بستگی دارد. جراح با توجه به شکل و ساختار بینی تصمیم می‌گیرد که چه نوعی از جراحی بینی را انجام دهد. سه نوع روش عمل بینی وجود دارد که در ادامه ویژگی‌های آن‌ها رابیان می‌کنیم:

عمل بینی بسته

در مواردی فرد خواهان یک تغییر کوچک روی بینی باشد پزشک لزومی به برداشتن پوست بینی نمی‌بیند به همین جهت یک برش کوچک زیر بینی ایجاد می‌کند و تغییر مورد نظر را با یک دسترسی محدود اعمال می‌کند. در این روش مدت زمان جراحی بینی کوتاه است و عوارضی مانند کبودی یا تورم هم با میزان کمی مشاهده می‌شود.

عمل بینی باز

متداول‌ترین نوع جراحی بینی عمل باز است. در این روش با ایجاد دسترسی آزاد برای جراحی پوست بینی شکافته می‌شود بنابراین عمل باز بینی برای رفع تمام مشکلات بینی مانند کوچک کردن یا عروسکی کردن بینی، برداشتن قوز و رفع انحراف و موارد دیگر کاربرد دارد. بعد از پایان کار جراح، پوست به جای خود برمی‌گردد و بخیه می‌خورد. یکی از عوارض این نوع از عمل باقی ماندن جای بخیه است. جراحی زیبایی بینی باز مدت زمان بیشتری برای عمل نیاز دارد و میزان درد و تورم بعد از عمل هم بیشتر است و مراقبت‌ها باید بیشتر باشد.

آلارپلاستی

نوعی از جراحی بینی آلار پلاستی یا کوتاه کردن پایه‌ی آلار نام دارد. این روش مناسب کسانی است که می‌خواهند تغییراتی در حفره‌های بینی ایجاد کنند یا نوک بینی را کوچک کنند. در این شیوه کمی از غضروف بینی برداشته می‌شود و به این ترتیب پایه بینی کوتاه تر به نظر می‌آید.

جراحی زیبایی بینی به چه کسانی پیشنهاد می‌شود؟

  • کسانی که انحراف یا قوز روی بینی دارند.
  • کسانی که به دلیل انحراف بینی دچار مشکلات تنفسی می‌شوند. به خصوص افرادی که در خواب دچار تنگی نفس می‌شوند.
  • کسانی که در خواب خرو پف می‌کنند.
  • کسانی که از ظاهر بینی خود ناراضی هستند.

چه سنی برای عمل بینی مناسب است؟

تعیین سن دقیق برای عمل بینی کاری بسیار مشکل است اما توجه به ویژگی‌های سنی می‌تواند بازه‌ی سنی مناسب برای عمل را تعیین کند. در نوجوانان به دلیل توجه به وِزگی‌های ظاهری و فشار همسالان تمایل به انجام عمل بینی زیاد است. اما باید توجه داشت صفحات رشد بینی در دختران در ۱۶ سالگی و در پسران ۱۷سالگی بسته می‌شود بنابراین بهتر است در نوجوانان زیر ۱۸ سال به دلیل کامل نشدن فرایند رشد عمل بینی انجام نشود.
افراد با سنین بالاتر از ۶۰سال نیز ممکن است نسبت به بیهوشی واکنش و حساسیت نشان دهند یا بیشتر در معرض عفونت باشند. پزشک متخصص بیهوشی نسبت به آمادگی افراد با سن بالا برای بیهوشی باید نظر بدهد.

بهترین سن برای عمل بینیمراحل انجام جراحی زیبایی بینی

درصورتی‌که قصد انجام عمل بینی دارید باید با مراحل انجام عمل بینی آشنایی داشته باشید:

انتخاب جراح متخصص بینی

مهم ترین مرحله در عمل بینی انتخاب پزشک است. پزشکی که در کار خود متخصص باشد باید عمل بینی را متناسب با ساختار بینی و نیاز بیمار انجام دهد. دقت و مهارت پزشک در کاهش عوارض و آسیب‌های بعد از عمل موثر است. یکی از راه‌های انتخاب پزشک از طریق پرس و جو از اطرافیان است.
اما امروزه امکان جدیدی در بستر اینترنت برای کاربران فضای مجازی به نام سایت‌های پزشکی فراهم شده است. برای آشنایی با رزومه پزشک و مشاهده‌ی چهره‌ی بیماران قبل و بعد از عمل می‌توانید به سایت پزشک مورد نظر مراجعه کنید. هم چنین در بخش نظرسنجی که در سایت طراحی می‌شود می‌توانید نظر سایرین را در مورد رضایت از عمل بینی مشاهده کنید.

سایت پزشکی دکتر با آدرس به شما کمک می‌کند بدون حضور فیزیکی در مطب نمونه‌های عمل را مشاهده کنید و در صورت لزوم سوالات خود را از دکتر بپرسید. این شیوه از ارتباط موجب می‌شود با اطمینان و اعتماد بیشتری از نتیجه اقدام به جراحی نمایید.

مشاوره با جراح متخصص بینی

بعد از قطعیت در انتخاب باید طی جلسه‌ای حضوری با پزشک ملاقات نمایید. در این جلسه پزشک با معاینه و توجه به وضعیت بینی نکاتی را در مورد شیوه‌ی عمل و نتیجه‌ی آن برای شما توضیح می‌دهد. پزشک در مورد سابقه‌ی مصرف دارو به‌خصوص داروهای رقیق کننده خون و استفاده از سیگار حتما از بیمار سوال می‌کند.

شما هم می‌توانید سوالات خود را از پزشک بپرسید. این مرحله به بیمار کمک می‌کند خطرات جراحی زیبایی بینی را درک کند و از نتیجه‌ی عمل انتظار واقع بینانه‌ای داشته باشد. سوالات بیمار طی جلسه‌ی مشاوره شامل موارد زیر است:

  • چقدر احتمال دارد مشکلات بینی حل شود؟
  • آیا بعد از عمل ظاهر بینی به چیزی که در نظر دارم نزدیک می‌شود؟
  • چقدر بعد از عمل طول می‌کشد تا وضعیت بینی ثابت شود و ورم و کبودی از بین برود؟
  • بعد از عمل چه مراقبت‌هایی باید از بینی انجام دهم؟
  • آیا جراحی زیبایی بینی عارضه‌ای هم به همراه دارد؟

بیهوشی و جراحی بینی

بیهوشی و جراحی بینی

بیمار بعد از هدایت به اتاق عمل توسط متخصص بیهوشی با تزریق وریدی بیهوش و آماده‌ی عمل می‌شود. در ادامه جراح متخصص بینی تغییرات مورد نظر در استخوان، بافت و غضروف بینی را اعمال می‌کند. بعد از پایان کار و زدن بخیه در نواحی جراحی شده از گچ یاآتل برای محدود کردن بینی استفاده می‌ کند. معمولا یک هفته بعد از عمل گچ یا آتل از روی بینی برداشته می‌شود و چسب بینی جایگزین آن می‌شود.

قبل از عمل بینی چه اقداماتی باید انجام داد؟

رژیم غذایی

بهتر است دو هفته قبل از جراحی، رژیم غذایی فرد به استفاده از میوه و سبزیجات و غذاهای حاوی ویتامین Aو C برای تقویت سیستم ایمنی بدن تغییر کند. هم چنین استفاده از پروتئین‌ها یا در صورت نیاز مکمل‌های غذایی باعث بهبود وضعیت سلامت و کاهش خطر ابتلای فرد به عفونت می‌شود.

 داروها

استفاده‌ی برخی داروها قبل از رینوپلاستی ممنوع است و ممکن است موجب ایجاد عوارض عمل بینی شود. آسپرین، ایبوپروفن و رقیق کننده‌ی خون مانند وارفارین جزو این گروه از داروها هستند. هم چنین داروهای گیاهی و مکمل‌ها هم باید قطع شود.

دخانیات

استفاده از نیکوتین قبل از عمل کاملا باید قطع شود، زیرا نیکوتین فرایند بهبودی را کند می‌کند.

بعد از عمل بینی چه اقداماتی باید انجام داد؟

بعد از جراحی زیبایی بینی باید مراقبت‌های فردی توسط شخص و اطرافیان انجام شود. این مراقبت‌ها بر کیفیت جراحی و حصول بهترین نتیجه از عمل تاثیر مستقیم دارد. مواردی که باید رعایت شود، شامل موارد زیر است:

  • دو روز اول بعد از جراحی باید از کمپرس سرد برای کاهش درد و تورم استفاده شود. دو روز بعدی باید از کمپرس گرم استفاده شود.
  • فردی که عمل بینی انجام داده باید از لباس‌های دکمه دار که از جلو باز می‌شود استفاده کند تا فشار و آسیبی به بینی وارد نشود.
  • به مدت یک هفته بعد از عمل و تا زمانی که گچ روی بینی را پوشانده برای جلوگیری از خیس و مرطوب شدن محل عمل، نباید استحمام کرد.
  • هنگام خوابیدن سر باید کمی بالاتر از بدن و در سطحی شیب دار باشد.
  • غذاهای آبکی در وعده‌های غذایی استفاده شود تا نیازی به جویدن و فشار آوردن به بینی نباشد.
  • مصرف غذاهای نمکی باعث تورم بینی می‌شود پس باید محدود شود.
  • منابع ویتامین A و C مانند آناناس و پرتقال در رژیم غذایی گنجانده شود.
  • استفاده از مشروبات الکلی، سیگار، قلیان تا دو ماه بعد از عمل بینی ممنوع است.
  • استفاده از عینک و عینک آفتابی به مدت یک ماه بعد از عمل ممنوع است.
  • به مدت دو هفته انجام فعالیت ورزشی ممنوع است و بعد از آن به مدت سه ماه فقط ورزش‌های سبک باید انجام شود.
  • عطسه، سرفه، گریه کردن، فین کردن و مسواک زدن با فشار برای بینی ضرر دارد.
  • رابطه‌ی جنسی تا ده روز بعد از عمل نباید انجام شود.
  • عضلات صورت به مدت دو هفته نباید تحریک شود، بنابراین بهتر است از فعالیت‌های اجتماعی پرهیز شود.
  • مطابق نظر پزشک از مرطوب کننده هوا و سرم‌های شستشوی بینی استفاده شود.

بهترین نوشیدنی بعد از عمل بینی چیست؟

استفاده از مایعات برای کسی که عمل بینی انجام داده بسیار راحت‌تر از جویدن غذا است. بنابراین برای بهبود وضعیت سلامت بهتر است از انواع نوشیدنی‌ها استفاده شود. آب کرفس، آب هویج، آب آناناس بهترین توصیه به کسی است که عمل بینی انجام داده است.

بهترین نوشیدنی بعد از عمل بینی

هزینه‌ی جراحی زیبایی بینی چقدر است؟

هزینه‌ی رینوپلاستی بستگی به میزان مهارت پزشک، شکل و فرم بینی و میزان پیچیدگی و دشواری عمل بینی دارد. هم چنین کلینیک یا بیمارستانی که در آن جراحی انجام می‌شود و خدمات جانبی ارائه شده بر میزان هزینه‌ی عمل بینی تاثیر گذار است.

عوارض عمل بینی چیست؟

عمل بینی با هدف بهبود وضعیت ظاهر و کوچک شدن سایز آن یا رفع مشکلات در تنفس انجام می‌شود. اما رینوپلاستی هم مانند هر جراحی دیگر ممکن است فرد را در معرض عوارض ناخواسته قرار دهد. این عوارض شامل موارد زیر است:

  • کاهش حس بویایی
  • خون ریزی و عفونت
  • افزایش تنفس دهانی به‌خصوص هنگام خواب
  • کوچک شدن سوراخ بینی
  • آسیب به بافت بینی
  • واکنش به داروی بیهوشی
  • ماندن جای بخیه روی بینی
  • بی‌حسی و کرختی اعضای بدن

مطالب مرتبط:

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مقالات

آخرین مصاحبه ها

فهرست