رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان و مراقبت از دندانهای شیری از دغدغه های مهم والدین است. مادر و پدر باید مسواک زدن دندانهای شیری، چکاپ و مراجعه به دندانپزشک، را تا قبل از ۵ سالگی کودکان جدی بگیرند. متأسفانه نیمی از کودکان ۲ تا ۱۱ ساله دچار پوسیدگی دندان هستند. در مجله مطب پزشکی ۳۶۵ به شما انواع روش های ترمیم دندان شیری و مراقبت های لازم پس از ترمیم و علل پوسیدگی دندان شیری گفته می شود.
علت پوسیدگی دندان کودکان
رژیم غذایی نادرست تأثیر زیادی بر پوسیدگی دندان کودکان دارد. کودکان به دلیل نداشتن آگاهی از موادغذایی مضر برای دندانشان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان شیری هستند.
از خوراکیهایی که باعث پوسیدگی دندانهای کودکان میشوند، می توان ترکیباتی که سرشار از مواد قندی و کربوهیدرات هستند را نام برد که فوق العاده برای دندان شیری کودکان مضر هستند و باید حتما پس از مصرف دندان مسواک شود. والدین باید در رژیم غذایی کودکشان دقت کافی را داشته باشند تا در بزرگسالی با مشکلات دهانی دندانی فرزندشان مواجه نشوند. تمامی افراد درکودکی از قطره آهن استفاده می کنند. برای جلوگیری از سیاه شدن دندانها، پس از اینکه قطره آهن به کودک داده شد به کودک آب فراوان بدهید تا تغییرات رنگ دندان کودک به خاطر قطره آهن به حداقل برسد.
مواردی که باعث پوسیدگی دندانهای شیری کودکان می شود:
- مصرف بیرویه شیر در شب
- ریزه خواری
- داشتن رفلاکس معده
- بزاق چسبناک یا آبکی
- مصرف بیش از حد تنقلات و کربوهیدراتها
- نگهداری غذا در دهان
- عدم استفاده از نخ دندان
- مسواک زدن خود کودک قبل از ۶ سالگی بدون نظارت والدین
سهلانگاری والدین در حفظ سلامت دندانها، پوسیدگی دندان شیری در کودکان را به همراه دارد.
مهم ترین نکات در جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری
اولین و مهم ترین نکته در جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری در کودکان توجه به مسواک زدن فلورایدتراپی و فیشورسیلانت اصولی و درست کودک است. والدین باید بهداشت دهان و دندان را از زمان خردسالی به فرزندشان آموزش دهند و با مسواک نرم، دندانها و لثه کودکان را مسواک بزنند.
والیدن باید تا سن ۶ سالگی بهداشت دندان های او را به عهده گیرند اما پس از ۶ سالگی کودکان توانایی مسواک زدن را دارند و والدین فقط باید نظارت مستقیم بر روند مسواک زدن کودکشان داشته باشند.
استفاده از نخ دندان باید همراه با رشد دندان های عقب آغاز شود، این کار به عهده والدین است، اما وقتی کودک تا سن ۹ سالگی رسید، استفاده از نخ دندان را به تنهایی باید روزانه انجام دهد. درمان فلورایدتراپی و دهان شویه باید بعد از ۳ سالگی در کودکان، آغاز شود.
علائم پوسیدگی دندان کودکان
علائم پوسیدگی در کودکان بیشتر رفتاری است. کودکان معمولا با علائم پوسیدگی دندان آشنا نیستند. به جای این که بگویند دندان درد دارم، دیگر غذا نمی خورد یا با بعضی نوشیدنی ها مخالفت می کنند. خرابی دندان در کودکان گاهی باعث بیماری هایی مثل دیابت یا ذاتالریه می شود. باید کودکانتان را برای بررسی دندانی به دندانپزشکی ببرید.
دلایل ترمیم دندان های کودکان
بر خلاف تصورات بسیاری از والدین، دندان های شیری از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. در صورت از بین رفتن دندان های شیری یک فضای خالی در دهان ایجاد شده که ظاهری ناخوشایند برای لبخند کودک دارد و سبب حرکت دندان های دیگر به سمت فضای خالی می شود بنابراین فضای مورد نیاز جهت رویش دندان های دائمی از بین رفته و منجر به نامرتبی دندان ها می شود. دندانهای آسیاب و پیشین شیری، بیانگر فضایی برای رشد دندانهای دائمی است. مراقبت از این دندانها سبب شده دندانهای دائمی صاف رشد کنند و بدون پوسیدگی باشند.
ترمیم دندان های شیری را جدی بگیرید. بعضی از والدین اینگونه تصور دارند که چون دندان های شیری، دائمی نیستند پس نیاز به مراقبت ندارند. اولین دندان های شیری کودکان در ۶ سالگی میافتند. لق شدن دندان های آسیاب تا ۱۲ یا ۱۳ سالگی طول می کشد. دندان ها برای این سال ها به حال خودشان رها نکنید بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود.
مینای دندان شیری نازک تر از مینای دندان اصلی است. پوسیدگی سریع تر بین دندان ها گسترش می یابد. تاج دندانی، دندان های پوسیده را ترمیم کرده و از گسترش پوسیدگی به دندان های دیگر جلوگیری می کند. حفظ دندان های شیری حائز اهمیت است و والدین باید برای حفظ و نگه داری دندان شیری کودک دلبندشان تلاش کنند.
روشهای ترمیم دندان کودک
روش های ترمیم دندان کودک عبارت است از:
- عصب کشی دندان شیری
- روکش
- پرکردن دندان
- کشیدن دندان
ترمیم دندان شیری چه زمانی انجام میشود؟
در شرایط زیر دندان کودک باید حتما ترمیم شود:
- زمانی که کودک به علت درد و تغییر رنگ دندان درگیر پوسیدگی شده باشد.
- زمانی که دندانهای کودک شکسته شده باشد.
- اگر کودک درگیر عادتهای نامناسب مثل دندان قروچه باشد.
- هنگامی که کودک از درد در ناحیه فک رنج ببرد.
مزایای پر کردن دندان
در زیر به مزایای پر کردن دندانهای شیری اشاره می کنیم:
- جلوگیری از افزایش عفونت
- رعایت بهداشت برای رشد دندانهای دائمی
- صحبت کردن طبیعی و جویدن راحت غذا
- در مدت کوتاه، قیمت کمتری دارد.
- انتخاب گزینه های سفیدرنگ باعث شده تا ظاهر طبیعی دندان حفظ شود.
معایب پر کردن دندان
پر کردن دندان برای دندان هایی که بارها پر شده اند و پوسیدگی زیاد یا سوراخ بزرگی دارند یا به عصب رسیده اند مناسب نخواهد بود. اگر دندانی عصبکشی شده باشد، پر کردن گزینه خوبی نیست. اغلب کودکانی که که دندان های شیری آسیاب را پر می کنند، بعد از یک سال درگیر مشکل می شوند به همین خاطر ممکن است روی آن روکش تاج بگذارند یا حتی دندان کودک را بکشند.
انواع پر کردن دندان
ترمیم دندان شیری یا پر کردن دندان به طور رایج شامل موارد زیر است:
- طلا
- پور سیلین
- کامپوزیت
استحکام مواد دندانی سبب شده دندانهای ترمیم شده، فشارهای زیاد ناشی از جویدن را تحمل کنند. پر کردنهای دندان جلویی شامل ترکیبات سرامیکی و پلاستیکی هستند که از نظر ظاهری مثل دندانهای طبیعی باشد این ترکیبات رزینهای کامپوزیتی نامیده میشوند و در دندانهای جلویی به کار میروند. این مواد به موقعیت و وسعت پوسیدگی در دندانهای عقبی نیز به کار خواهند رفت. از دیگر مواد پرکردن دندان آمالگام است . دندانپزشک کودکان، راهنمایی می کند که کدام ماده و روش برای پر کردن دندان شیری بهتر است. اگر دندان کودک به شدت پوسیده باشد و همراه با درد باشد دندانپزشک، روکش دندانی یا عصب کشی را انتخاب می کند.
مراحل پر کردن دندان شیری کودکان
متخصص دندانپزشکی کودکان، برای کاهش استرس، کار را به چند جلسه تقسیم می کند. از گفتن کلماتی مانند سوزن تزریق، مته یا تیز و برنده که باعث ترس کودک شود، دوری می کند.
بی حسی موضعی در پر کردن دندان کودک رایج است. بی هوشی عمومی برای کودکانی با نیازهای خاص یا اضطراب شدید استفاده می شود. مواد بی حسی به دلیل این که بدن را به حالت آرامش و ریلکس در میآورد، باید تا شش ساعت قبل از مراجعه به دندانپزشکی، مصرف وعدههای غذایی سنگین محدود شود و فرزندتان دندانهای خود را مسواک زده باشد.
دندانپزشک با استفاده از یک مته هرگونه پوسیدگی را خارج کرده و فضای خالی ایجاد شده را برای پر شدن آماده می کند. در برخی از انواع پر کردن دندان، لایه ای از رزین را در محل قرار داده و با استفاده از نور سخت و محکم کرده این کار باعث استحکام رزین میشود. پس از قرار دادن مواد پر کردن دندان، دندانپزشک دندان را صیقل خواهد داد.
مراقبت پس از پر کردن دندان کودکان
حساسیت دندانها پس از پر کردن دندان و تورم در کودکان با هر سنی رایج و طبیعی میباشد. کودکان با سن کمتر، با گاز گرفتن زبان یا لبهای خود باعث تورم بیشتری می شوند. حساسیت و تورم یک تا دو روز طول می کشد. تورم میتواند نشان دهنده پاسخ آلرژی به بی حسی دندانی باشد. پس از درمان بهترین مراقبتها از کودک عبارت است از:
- بررسی دقیق تورم یا حساسیت پس از دو روز
- محدود کردن رژیم غذایی کودک به غذاهای نرم به مدت یک یا دو روز
- استفاده از کمپرس سرد در محل به مدت ۱۵ دقیقه
- استفاده از استامینوفن کودکان با تجویز پزشک
- پرهیز از فعالیت سنگین در روز پر کردن دندان و روز پس از آن
روش های ترمیم دندان شیری کودکان
برای ترمیم دندان های شیری از روکش تاج دندان و کامپوزیت استفاده میکنند. هدف از ترمیم دندان این است که کودک بتواند بدون احساس درد، غذا بخورد، نوشیدنی بنوشد و به راحتی صحبت کند. انتخاب کدام یک از این دو نوع گزینه به دندان و میزان پوسیدگی آن بستگی دارد. اگر قسمت های سالم دندان بیشتر باشند پر کردن کافی است ولی اگر میزان زیادی از دندان شیری خراب شده باشد از روکش تاج استفاده می کنند.
ترمیم دندان شیری با روکش تاج دندان
تاج، روکشی است به شکل دندان که روی دندان چسبانده می شود تا ظاهر دندان اصلی را داشته باشد. فقط زمانی نصب روکش تاج انجام می شود که دندان شیری بیش از حد پوسیده شده یا شکسته باشد یا رشد درستی نکرده باشد.
مزایای ترمیم دندان شیری با روکش تاج
بعضی از دندان ها آن قدر آسیب دیدهاند که اگر آن ها را پر کنیم ممکن است کامپوزیت بعد از چند ماه از دندان جدا شود، دندان دوباره خراب شده و کودک مجبور خواهد شد برای بار دوم به دندانپزشکی بیاید. دندانپزشک کودکان از روکش برای تاج دندان استفاده کرده زیرا محکم تر و پایدارتر است و تا زمانی که دندان شیری کودک نیفتد، سالم باقی خواهد ماند.
مراحل ترمیم دندان شیری با روکش تاج
ابتدا ناحیه اطراف دندان آسیبدیده را پر کرده، نوعی ورقه لاستیکی به نام دنتال دم دور دندان تحت درمان قرار داده تا از سایر دندان ها جدا شود. پوسیدگی های دندان را می تراشند در آخر دندان را شکل می دهند تا با قالب روکش تاج هماهنگ باشد و راحت روی آن قرار بگیرد. این فرایند برای کودکان در یک جلسه انجام می شود.
اگر پالپ دندان هم پوسیده باشد، دندانپزشک قبل از نصب تاج باید پالپ را درمان کند. پوسیدگی پالپ برای کودکان کم سن و سال بسیار رایج است و جای نگرانی ندارد.
مراقبت های بعد از نصب روکش تاج دندان کودکان
بعد از نصب روکش و تا زمانی که داروی بی حسی در دهان و فک کودک احساس می شود، فرزندتان نباید غذا بخورد زیرا داخل لبش را گاز گرفته و باعث درد در دهان خواهد شد. خرابی دندان اولین بیماری مزمن بین کودکان است. متاسفانه در اغلب کودکان این پوسیدگی ها درمان نشده زیرا والدین اصلا متوجه آن نمی شوند.
روش فلورئورید دآمین نقره (فلورایدتراپی)
فلورئورید دآمین نقره نوعی آنتی بیوتیک است که برای درمان پوسیدگی های فعال دندان استفاده میشود. اگر به دلایل مختلف دندانپزشک نتواند پوسیدگی دندان ها را برطرف کند یا دندان را پر کند، این ماده روند پوسیدگی را کند یا متوقف می کند. این روش در ساختار طبیعی دندان اختلال ایجاد نکرده و برای کودکان بسیار مناسب است. فلورئورید دآمین عامل درمان نیست فقط مدتی روند تخریب را کنترل می کند. در واقع فرصت زمانی برای کودک است تا در زمان مناسب جهت ترمیم دندان شیری اقدام کند.
مراقبت های بعد از فلورایدتراپی
- نیم ساعت به کودک آب یا خوراکی داده نشود.
- به مدت یک روز به کودک غذاهای سفت ندهید.
- با توجه به میزان پوسیدگی کودک، فلوراید تراپی به طور منظم انجام شود تا فلوراید تاثیر مثبت و واقعی را روی دندان ها و پوسیدگی های دندانی داشته باشد.
روش ترمیم روکش تاج استیل ضد زنگ در کودکان
وقتی دندان بیش از حد پوسیده باشد و مواد کامپوزیت کافی نباشند، از روکش تاج دندان استیل ضد زنگ استفاد می شود. روکش های استیل از قبل ساخته می شوند و دندانپزشک دندان را می تراشد تا فرم تاج را به خودش بگیرد. روکش های استیل ضد زنگ از جنس نقره هستند که کل سطح دندان را می پوشانند. روکش های سرامیکی به رنگ دندان است. فرایند نصب دندان برای کودکان فقط در یک جلسه انجام می شود و تا زمانی که دندان نیفتد سالم باقی می ماند.
مزایای روکش تاج استیل ضد زنگ در کودکان
از مزایای روکش تاج استیل ضد زنگ در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بادوام و مقرون به صرفه است.
- در درازمدت به صرفه تر است.
- احتمال ترمیم یا تعویض بسیار کم است.
- در بلندمدت هزینه کمتری می برد.
- محافظت و پوشش کامل دندان
- تنها در یک جلسه درمانی انجام می شود.
- حساسیت خیلی کم
- نیازی به درمان یا نصب دوباره روکش تاج وجود ندارد.
- نسبت به کامپوریت برای کودکان زیر چهار سال گزینه خوبی است.
- برای کودکانی که نیاز به بیهوشی کامل دارند، مناسب است.
- بهتر می توان قطعه فضانگهدار را به آن متصل کرد.
- رنگ های سفید دارد.
معایب روکش تاج دندان استیل ضد زنگ در کودکان
معایب روکش تاج دندان استیل ضد زنگ عبارت است از:
- این نوع روکش ها ظاهری ناخوشایند و مصنوعی دارند.تاج های سرامیکی فقط سطح رویی شان سرامیکی است و داخل آنها ، از نقره است پس احتمال خرد شدن یا ترک خوردن آن ها وجود دارد.
- هرچه ساختار دندان را تغییر دهیم و میزان بیشتری آن را بتراشیم، دندان به عصب رسیده و به عصبکشی دندان احتیاج پیدا می شود.
- فرایند نصب روکش تاج به همکاری بیمار نیاز دارد و اگر کودک باشد، این کار دشوار می شود.
عصبکشی در کودکان
عصبکشی سطحی زمانی انجام می شود که مقدار زیادی پوسیدگی در دندان وجود دارد و دندان دردناک شده باشد. اگر پوسیدگی دندان به سرعت درمان نشود، دندان کودک دچار عفونت شدید شده و حتی منجر به از دست دادن دندان اش می شود. از یک متهی مخصوص برای تراشیدن بخش پوسیده و بالای عصب استفاده میشود سپس یک داروی مخصوص برای جلوگیری از خون ریزی در درون آن ریخته میشود. بسته به مقدار عفونت، عصب و یا کل آن برداشته میشود.
کشیدن دندان کودکان
در صورتیکه کودک شما به عفونت شدید و پوسیدگی زیاد دندان مبتلاست شاید لازم باشد دندان او کشیده شود. در صورت وجود مشکلات مختلفی مانند شلوغ و نامرتب بودن دندانها و یا فضای کم برای ارتودنسی کردن، دندان کشیده میشود. کشیدن دندان ۲۰ دقیقه زمان میبرد. کودک پس از کشیدن دندان، درگیر محدودیتهایی خواهد شد.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان کودک
- به کودک از کشیده شدن دندانش نگویید زیرا باعث ترس در کودک می شود.
- نیم ساعت گاز استریل را روی لثه و سر دندان فشار دهید و بستنی به کودک دهید.
- کودک آب دهان خود را با شدت بیرون نریزد و تف نکند زیرا خونریزی اتفاق می افتد.
- در روز اول از دادن غذاهای جویدنی و گرم به کودک خودداری کنید.
- مایعات ولرم و غذاهای روان و خنک به کودک داده شود.
- جهت کاهش درد بعد از کشیدن دندان شربت ایبوبروفن با دوز مشخص توسط دندانپزشک متخصص کودک استفاده شود.
استفاده از فضا نگهدارندهها در کودکان
اگر یکی از دندانهای شیری زودتر بیفتد و یا یک دندان به کلی رشد نکند، از فضا نگهدارنده برای حفظ جای آن دندان برای دندان اصلی استفاده میشود. در صورت حفظ نشدن این فضا یکی از دندانهای مجاور به جای خالی حرکت کرده و از رشد دندان اصلی جلوگیری می کند. بدون استفاده از فضا نگهدارنده، دندانها نامرتب شده و درمان آن بسیار دشوار خواهد بود. فضا نگهدارندهها از جنس استیل ضدزنگ ساخته می شود. این نگهدارندهها موقتی در دهان هستند و با رشد دندان و یا شل شدن دندانهای کناری، برداشته میشوند.
ترمیم دندان کودکان با کامپوزیت
ترمیم دندان کودکان با کامپوزیت از پر کاربرد ترین روش ها در دندانپزشکی ترمیمی کودکان برای دندان شیری است. ترمیم دندان با مواد متفاوتی از جمله : کامپوزیت، آمالگام، گلاس آینومر، روکش طلا، سرامیک، انجام می شود. دندانپزشک برای درمان پوسیدگی دندان ها، قسمت پوسیده دندان را خارج کرده و مواد پر کننده را داخل فضای خالی دندان قرار می دهد تا دندان پر شود. از کامپوزیت برای ترمیم دندان شکسته ، دندان هایی که فرسوده شده اند، افرادی که لبخند زیبایی ندارند استفاده می شود.
اصلی ترین مزیت کامپوزیت در ترمیم دندان ها این است که تراشیدن دندان بسیار کم انجام می شود. کامپوزیت پس از سفت شدن منقبض می شود و به هر میزان که حجم پرکردگی بیشتر باشد انقباض بیشتر می شود.
برای درمان پوسیدگی های کم دندان های شیری و آسیایی کودکان از کامپوزیت یا آمالگام استفاده می شود. اما اگر پوسیدگى ها وسیع و شدید باشد، از روکش استفاده خواهد شد، روکش دندان های شیری در افزایش پایداری دندان های کودکان نقش مهمی دارند. برای ترمیم دندان های شیری ، از مواد ترمیمى رنگی استفاده می شود، البته بسیارى از والدین از ظاهر آن راضى نیستند.
مزایای ترمیم دندان کودکان با کامپوزیت
ظاهر دندان ها پس از ترمیم به وسیله کامپوزیت مانند دندان های طبیعی زیبا و درخشان خواهد بود. برای ترمیم دندان کودکان به روش کامپوزیت، نیاز به تراش زیادی نیست. در روش درمانی کامپوزیت، اقدام به برداشتن ساختار اصلی دندان کودک نمی کند. مدت زمان انجام ترمیم دندان کودکان با کامپوزیت، طولانی نیست.
کامپوزیت به دندان های اصلی کودک متصل شده و باعث افزایش مقاومت آن ها می شوند و شکستگی کاهش می یابد. کامپوزیت ها درصورت آسیب دیدن، قابل ترمیم است. ترمیم دندان کودک به روش کامپوزیت، باعث حساسیت دندان به مواد غذایی سرد و گرم نمی شود.
کاربرد کامپوزیت
کاربرد کامپوزیت عبارت است از:
- اصلاح تغییر رنگ دندان ها
- ترمیم دندان های پوسیده
- درمان دندان های خرد شده
- از بین بردن فاصله میانی دندان ها
مراقبت های لازم پس از ترمیم دندان شیری با کامپوزیت
پس از ترمیم دندان شیری با کامپوزیت حتما نکات زیر را رعایت کنید:
- از خوردن مواد غذایی سفت اجتناب کنید.
- در مصرف چای وقهوه دقت داشته باشید و تا یک روز از این مواد رنگی استفاده نکنید.
- اگر حس می کنید بلند، تیز یا زبر است، این حس ناشی از بی حسی است.
- کودکان بعد از کامپوزیت تا یک روز مواد غذایی سرد و نرم را باید مصرف کنند.
معایب ترمیم دندان شیری بااستفاده از آمالگام یا کامپوزیت
اگر برای پر کردن دندان آسیاب کودک از آمالگام یا کامپوزیت های دو سطحی استفاده شود، دندان بعد از مدتی دوباره می پوسد یا اینکه مواد از دندان جدا می شوند. باید روی دندان روکش تاج استیل ضد زنگ گذاشت یا اینکه آن را کشید و با یک نگهدارنده فضا دندان های دیگر را در جای اصلی خود نگه داشت.
کودک برای یک دندان دوبار به دندانپزشکی رفته و باید دو مرتبه برای کودک هزینه پرداخت کنند. هدف از نصب روکش روی تاج دندان این است که برای مدتی طولانی دندان را سالم نگه داریم. روکش تاج دندان را برای دندان هایی که بیش از حد خراب شدهاند یا دندان هایی که بینشان پوسیده شده، استفاده می کنند.
مراقبتهای پس از ترمیم دندان شیری
چنان چه کودک پس از درمان احساس ناراحتی و درد کند به او حتما مسکن مخصوص کودکان بدهید. پس از انجام درمان غذاهای سرد و نرم به کودک بدهید. کودک بلافاصله پس از درمان به فعالیتهای عادی ادامه داده است اگر از بیهوشی عمومی یا داروهای بیحسی سنگین استفاده نکرده باشد. در صورت استفاده کودک از روکش استیل باید از مصرف شکلات و خوراکیهای چسبناک پرهیز کند.
ترمیم دندان کودکان با روش های بیهوشی
در صورت بروز بی قراری و گریه کودکتان، راه حل های زیر پیشنهاد می شود:
- آرام بخش عمیق
- آرام بخش خوراکی
- بیهوشی عمومی
آرام بخش عمیق
در این روش کودک به وسیله متخصص بیهوشی به خواب رفته اما تنفس و بلعیدن آب دهان توسط خود کودک انجام می شود. آرام بخش عمیق از طریق تزریق در رگ است و مزیت آن نسبت به آرام بخش خوراکی این است که مدت زمان درمان آن بیشتر می باشد.
توصیه های قبل از تزریق آرامبخش عمیق
- بین ۶ الی ۸ ساعت معده کودک خالی باشد.
- در صورت استفاده از هرگونه دارو خاص با پزشک او درمیان بگذارید.
- شب قبل از جراحی کودک خواب راحت، مناسب و کافی داشته باشد.
توصیه های بعد از تزریق آرامبخش عمیق
بعد از اتمام درمان کودک حالت منگ و خواب آلودی دارد که با حالت تهوع و استفراع همراه است. استفاده از مایعات در ساعات اولیه مجاز می باشد، بعد از مایعات پس از چند ساعت در میزان بسیار کم خوراکی های دیگری را بدهید.
آرامبخش خوراکی
در روش آرام بخش خوراکی وزن کودک محاسبه می شود و سپس بعد از درنظر گرفتن وضعیتش، داروهای آرام بخش مورد نیاز برای کم کردن استرس و اضطراب در بیمار استفاده می شود. آرامبخش خوراکی در کارهای پزشکی کاربرد دارد و از بهترین و کم عارضه ترین روش های بی حسی است. استفاده از داروهای بی حسی خوراکی با دوز کنترل شده خطر و عوارضی نخواهد داشت.
توصیه های قبل از آرام بخش خوراکی
- ۱-۲ساعت قبل از درمان نباید خوراکی و نوشیدنی میل شود.
- معده پر کودکان باعث بروز حالت تهوع و استفراغ در کودک می شود.
توصیه های بعد از آرامبخش خوراکی
- استفاده از مایعات در حجم زیاد مجاز نمی باشد.
- داروهای آرامبخش خوراکی حدود ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارند.
- کودک باید در کنترل مادر و پدر قرار بگیرد.
مزیت آرامبخش خوراکی
از مزایای این داروهای خوراکی این است که خاطره بدی از دندانپزشکی در ذهن کودک باقی نخواهد ماند و رعب و وحشت برای روند درمان ندارد.
بیهوشی عمومی دندانپزشکی اطفال
هر نوع بیهوشی در هر دوز عوارض جبران ناپذیری دارد و سلامت کودکان و بزرگسالان را به خطر میاندازد. بیهوشی عمومی مزایای بسیاری دارد، مهم ترین آن دقت پزشک در هنگام ترمیم دندان کودک می باشد اما بدون شک عوارض و خطرات احتمالی دارد.
عوارض بیهوشی کودکان در دندانپزشکی
عوارض بیهوشی کودکان زیر ۴ سال بسیار خطرناک است. اگر فرزندتان زیر ۴ سال در معرض بیهوشی قرار بگیرد خطر مشکلات روان شناختی و اختلال ADHD یا بیش فعالی در آن افزایش پیدا می کند. فرزند در خواندن، نوشتن و حل کردن مسائل ریاضی دچار اختلال می شود. اگر جراحی کمتر از ۲ ساعت طول بکشد خطری برای کودکان ندارد و اگر بیشتر از ۳ ساعت به طول انجامد خطر افزایش می یابد. بیهوشی عمومی در کودکان چون مغزشان هنوز به تکامل نرسیده است، آسیب جدی به سلول های مغزی می زند.
مراقبت های بعد از بیهوشی
در صورت انجام بیهوشی برای کودکانتان: حالت تهوع، لرز، پر ادراری، خواب آلودگی و کلافگی بعد از بیهوشی عادی است و جای نگرانی ندارد. مصرف مایعات یکی از مهم ترین کارهایی است که باید انجام بدهید مایعات باعث دفع داروی بیهوشی از ادرار شده و کودک سریع تر به هوش میآید.
استراحت تا یکروز باید انجام شود.
دندانپزشکی با بیهوشی یا آرام بخش برای چه کودکانی مناسب است؟
کوکان با سن کم و خردسال
اگر کودک زیر ۳ سال باشد و حساسیت کار دندانپزشکی را نتواند درک کند و همکاری لازم را نداشته باشد بهتر است از آرام بخش استفاده کند. کودکان تا زیر سه سال کارهایی از قبیل پیشگیری از پوسیدگی با فلورایدتراپی یا ترمیم های ساده را انجام می دهند اما عصب کشی دردناک است و خارج از صبر کودکان است.
کودکان دچار ناتوانی ذهنی و جسمی
کودکانی که دچار ناتوانی جسمی یا ذهنی هستند باید تحت هر شرایطی بیهوش شوند.
کودکان با ترس و اضطراب زیاد
در خردسالانی که ترس و نگرانی بسیاری از دندانپزشکی دارند بهتر است ترمیم دندان شکسته کودکان تحت بیهوشی انجام شود تا حس ترس به کودک راه پیدا نکند.
اولین زمان مراجعه کودکان به دندانپزشک
مراجعه به دندانپزشک هنگام جوانه زدن و رشد اولین دندانهای شیری کودکان در ۱ سالگی است. هدف دندانپزشک آموزش به والدین در مورد شیردهی در زمان شب و رعایت بهداشت دهان و دندان کودکشان است تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود. دندان شیری کودکان باید هر ۳ ماه یک بار توسط دندان پزشک کودکان بررسی شده و والدین توصیههای لازم را دریافت کنند.
هزینه پرکردن دندان کودکان
دندانپزشکی کودکان، باتوجه به مهارت دندانپزشک و مواد بکار رفته و تکنیک هایی که استفاده می کند دارای تعرفههای متفاوتی است. با مراجعه به کلینیک ها و ماهرترین دندانپزشکان می توانید بهترین نتیجه را از ترمیم دندان کودک خود داشته باشید.