مشکل بی اختیاری ادرار در زنان یک مشکل رایج است . اگر این مشکل همیشه همراه شما باشد موضوع نگران کننده ای است و باید به فکر درمان آن باشید . علت مراجعه بسیاری از خانم ها به پزشک زنان همین موضوع است . شدت این بیماری در خانم هایی که یائسه شده اند بیشتر است . این عارضه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در این مقاله قصد داریم راهکار های قطعی برای درمان این بیماری پیشنهاد کنیم .
درمان بی اختیاری ادرار در زنان
با توجه به شدت بی اختیاری درمان متفاوت است. در موارد خفیف تا متوسط به خصوص در زنان جوان می توان از درمان های ساده تر شروع کرد که می توان به قرصهای انتی کلینرژیک (مهار کننده انقباضات مثانه مانند تولترودین) اشاره کرد. همچنین داروهای آلفا اگونیست (دولکسیتین) که سبب تقویت عملکرد اسفنکتر می شوند.
ورزش عضلات کف لگن (مانور کگل) نیز مهم می باشد. به طوری که بیمار می تواند روزی ۳۰ دقیقه به طور ارادی عضلات کف لگن خود را منقبض کند. که بعد از ۲ تا ۳ ماه می تواند، اثر بهبودی این ورزش در خود را مشاهده کند.
در موارد ضعف شدید عضلات کف لگن میتوان از فیزیوتراپی جهت بهبود بیشتر این عضلات بهره برد. روش دیگر تحریک الکتریکی عضلات کف لگن با قرار دادن probe داخل واژن است. در زنان بعد از یائسگی افزودن استروژن نیز می تواند کمک کننده باشد. فیزیوتراپی کف لگنتأثیر زیادی در تقویت عضلات کف لگن دارد.
باید توجه داشت که انتخاب روش های فوق مستلزم صرف وقت و حوصله بسیار از طرف بیمار و پزشک بوده و اثرات آن به تدریج مشخص
می شود.
در درمان بی اختیاری شدید و عدم پاسخ دهی روش های فوق از روش جراحی استفاده می شود. اساس انجام این جراحی قرار دادن مجدد محل اتصال مثانه به مجرا و خود مجرا در مکانی بالاتر در پشت سمفیز پوبیس است.
روش های جراحی مختلفی وجود دارد که تخصصی بوده و بر اساس تجربه پزشک و نیاز بیمار تعیین میشود.
از دیگر روش های رایج برای درمان این عارضه می توان به موارد مهم زیر اشاره نمود:
- تزریق سم بوتاکس
- درمان با لیزر آر اف (RF)
- استفاده از پساری در ناحیه تناسلی فرد مبتلا
- عمل جراحی
در واقع نتایج حاصل از عمل جراحی در درمان بی اختیاری بسیار موثر و قابل تامل هستند. حدود ۸۰ درصد از افراد مبتلا به این عارضه با عمل جراحی بهبود می یابند و می توانند عوارض این بیماری را درمان نمایند.
به طور مثال این روش درمانی در افرادی که به دلیل افتادگی مثانه دچار بی اختیاری ادرار شده اند، بسیار توصیه می شود.
انواع بی اختیاری زنان :
بی اختیاری در زنان انواعی دارد و ممکن است بصورت اورژانسی و یا استرسی باشد که علت ، علایم و درمان انها نتفاوت است .تشخیص و افتراق انها با شرح حال دقیق امکان پذیر است.
بی اختیاری استرسی :
بی اختیاری استرسی که به هنگام هرگونه فعالیتی که باعث افزایش فشار داخل شکم شود رخ میدهد. این حالت در مردان به ندرت رخ میدهد و در زنان مسن بسیار شایع است. در مبتلایان به این بیماری پس از عطسه، سرفه، خنده، گریه و یا بلند کردن اشیا سنگین و… ادرار بی اختیار جاری میشود.در خانمها به دلیل زایمان و شل شدن بافتهای کف لگن،افتادگی مثانه ، چاقی ، یبوست و زور دادن به عضلات کف لگن و انجام دادن فعالیتهای سنگین این حالت بیشتر است.
بی اختیاری اورژانسی :
فرد با احساس نیاز فوری و ناگهانی به تخلیه مثانه به شدت نیاز به ادرار کردن پیدا میکند ودرصورتی که زمان مناسب برای مراجعه به دستشویی نداشته باشد دچار بی اختیاری ادرار میشود . در این موردمعمولا فرد شب ها چندین بار برای ادرار کردن بیدار می شود. این مورد بیشتربه علت مثانه تحریک پذیر در نتیجه افزایش سن ،عفونت و یا دیگر بیماری های عصبی عضلانی مثل ام اس و یا دیابت می باشد
منبع : سایت دکتر منصوره پژمان منش
منبع :سایت دکتر مقتدری
منبع : سایت دکتر شهریار ناطق