مزوتراپی به طیف وسیعی از درمانهای تزریقی با حداقل تهاجم گفته میشود که کاربردهای بسیاری دارند. مثلاً مزوتراپی مو که در این مقاله میخواهیم راجع به آن صحبت کنیم، یکی از کاربردهای این روش درمانی است که باعث توقف ریزش مو و تحریک رشد موها میشود. در مزوتراپی مو، ترکیبی از مواد مختلف تقویتی به درون پوست تزریق میشود. این مواد شامل عصارههای گیاهی، داروهای مختلف، ویتامینها، آنزیمها، هورمونها، فاکتورهای رشد و دیگر عواملی هستند که میتوانند به درمان آلوپسی (ریزش مو یا طاسی) کمک کنند.
ریزش مو یکی از شایع ترین مشکلات پوست و موی دنیا است که می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد.دلایل ریزش مو می تواند ژنتیکی باشد یا ناشی از بیماری ها و اختلالات مختلف باشد.
نحوه انجام مزوتراپی مو
در مزوتراپی مو داروها و ترکیبات خاص با استفاده از سرنگ به لایه درم تزریق می شود.چون پیاز مو در این لایه قرار دارد،اگر بخواهیم ترکیبات ترمیم کننده را به شکلی مؤثر به آن برسانیم باید آن ها را مستقیما به این لایه بفرستیم.داروهای موضعی معمولا نمی توانند به خوبی از اپی درم عبور کنند بنابراین تأثیرپذیری کم تری نسبت به مزوتراپی مو دارند.تزریقات مزوتراپی با استفاده از سوزنی مشابه با سوزن انسولین به صورت دستی و با استفاده از دستگاهی به نام «مزوگان»انجام می شود.این که تزریق به صورت دستی انجام شود یا با استفاده از مزوگان به انتخاب پزشک بستگی دارد.
تاریخچه مزوتراپی مو
اولین بار در قرن ۱۲ میلادی در متون پزشکی به مزوتراپی مو اشاره شد.
آمبروز پاره طبیب دربار و پزشک فرانسوی اولین بار در مورد ریزش مو این گونه می نویسد:
اگر ریزش مو ناشی از عدم تغذیهی مناسب بود؛ باید توسط پارچهای تمیز، برگ انجیر یا پیاز خام مالیده شود. سپس باید به محل دچار طاسی سوزن زد و رویش را با محلولی از عصارهها مالید.
در سال ۱۹۵۲،پزشک فرانسوی دیگری به نام میچل پیستور،مزوتراپی را برای اولین بار به شکل امروزی معرفی کرد.این پزشک برای درمان بیماری آسم از تزریق وریدی داروی پروکائین استفاده میکرد.وی پس از مدتی مشاهده کرد که ریزش موی برخی بیماران بهبود یافته است.پس از آن درمورد تزریقات زیرجلدی پروکائین مطالعات زیادی انجام داد تا این که در سال ۱۹۷۶،نام این روش ابداعی خود را مزوتراپی گذاشت.مزوتراپی مو در ۵۰ سال گذشته مورد استقبال بسیاری از پزشکان و متقاضیان قرار گرفته است.
مزوتراپی مو برای چه اشخاصی مناسب است ؟
ریزش مو انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها آلوپسی آندروژنی است.اشخاصی که دارای این نوع یا اختلالات زیر هستند می توانند از مزوتراپی مو برای درمان ریزش موی خود استفاده کنند:
- ریزش موی ناشی از استرس و تلوژن افلوویوم :زمانی که بدن شما دچار استرس فیزیکی یا روانی شود این دو اختلال رخ می دهد.برای درمان این دوشکل از ریزش مو،مزوتراپی مو درمان مناسبی است.به طور مثال ریزش موی بعد از بارداری به دلیل تلوژن افلوویوم رخ می دهد که با مزوتراپی مو می توان به راحتی آن را درمان کرد.
- مشکلات ساقه ی مو:اگر ساقه ی مو شما آسیب دیده است با مزوتراپی می توانید آن را درمان کنید.یکی از اثرات مزوتراپی مو افزایش رشد موها و حفظ سلامت فولیکولهای مو است.
- کاهش سرعت رشد مو:اگر به هر دلیلی سرعت رشدموهایتان کم شده است مزوتراپی مو می تواند درمان مؤثری برای شما باشد.
- آلوپسی آرهآتا (ریزش موی سکهای):اگر از آلوپسی آرهآتا رنج می برید مزوتراپی درمانی بسیار مؤثر برای شما است.اگر شرایطتان حاد نیست و ریزش موی سکه ای دارید کاندید مناسبی برای مزوتراپی مو هستید.
مزوتراپی مو برای چه کسانی مؤثر نیست؟
اشخاص زیر اگر از مزوتراپی مو برای درمان ریزش موی خود استفاده کنند جواب نخواهند گرفت:
- افرادی که بیماری هایی مانند دیابت،هپاتیت،هموفیلی،ایدز و… دارند.
- افرادی که به دلیل مصرف داروهای خاص مانند شیمی درمانی ریزش مو دارند.این اشخاص باید پس از تمام شدن دوره شیمی درمانی خود برای مزوتراپی مو اقدام کنند.
- اشخاصی که بیماری های زمینه ای مانند سفلیس دارند.
- افرادی که از طاسی های آندروژنی شدید رنج می برند
- در مردان بالای ۴۰ سال نیز خیلی تأثیرگذار نیست
- خانم های بالای ۶۰ سال که از طاسی های آندروژنی شدید رنج میبرند.
- خانم های باردار
- کسانی که به دلیل ژنتیکی جنس موی خوبی ندارند.
اثرات و فواید مزوتراپی مو
از مزوتراپی در سه حالت می توان استفاده کرد.یک حالت قبل از کاشت مو برای برای بهبود خون رسانی به پوست سر است.حالت دیگر بلافاصله بعد از کاشت برای درمان ادم یا ورم است.مدتی بعد از کاشت هم برای التیام بهتر زخمها و هم چنین تقویت گرافتها می توانید از مزوتراپی مو استفاده کنید.
مزوتراپی مو همان طور که گفته شد بر لایه های مختلف پوست مانند اپی درم،لایه میانی،بافت پیوندی و هم چنین سیستم گردش خون،سیستم عصبی -حسی و ایمنی تأثیرگذار است.
از مزایای مزوتراپی مو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بهبود خون رسانی:بسیاری از محلول های مزوتراپی در فرمول خود داروهای اتساع دهنده ی عروق دارند که این داروها موجب افزایش گردش خون بافتی و بهبود خون رسانی می شود.
غذا رسانی به بافت پوست و فولیکول ها:در داروی مزوتراپی انواع ویتامین ها،آمینو اسیدها و مواد معدنی وجود دارد که این داروها باعث غذارسانی به بافت پوست و فولیکول ها می شوند.
جلوگیری از فرآیند تحلیل رفتن فولیکول ها:مزوتراپی باعث افزایش قدرت و بهبود حالت موها می شود.
تنظیم ترشح چربی پوست:از مزایای دیگر مزوتراپی می توان به این موضوع اشاره کرد که مزوتراپی ترشح غدد سباسه را کنترل می کند.
مزایای مزوتراپی مو
ازمزایای مزوتراپی مو می توان به نکات زیر اشاره کرد:
- عوارض جانبی ندارد و خطرات آن بسیار محدود است.
- هزینه آن مناسب است.
- به مراقبت خاصی نیاز ندارد.
- نیاز به درد یا بی هوشی ندارد.
- دوره نقاهت ندارد و بهبودی آن سریع است.
- نیاز به چراحی ندارد.
ماندگاری مزوتراپی مو
عده ای می پرسند مزوتراپی مو تا چه زمانی ماندگاری دارد؟بر اساس تحقیقات انجام شده اگر مزوتراپی مو در دوره های زمانی دراز مدت انجام شود می تواند اثربخشی بیشتری داشته باشد.مزوتراپی معمولا در یک دوره ۸ تا ۱۲ هفته ای به صورت هفته ای یک بار انجام می شود.مزوتراپی می تواند به توقف ریزش مو در مردان و زنان کمک کند اما نمی تواند موی جدیدی برای شما تولید کند.
اولین آثار مزوتراپی حدود ۴ ماه بعد از پایان جلسات نشان داده می شود.این نتایج می تواند ماندگار باشد.برای ماندگاری بیشتر توصیه می شود استفاده از آن را در دراز مدت ادامه دهید.
مدت زمان مزوتراپی مو
مزوتراپی مو به صورت دوره ای و در قالب یک سری جلسات درمانی متوالی انجام می شود.تعداد جلسات مزوتراپی برای هر بیمار بسته به شدت ریزش مو و نتایج مورد انتظار برای او فرق دارد.معمولا مزوتراپی در بیش از ۱۰ تا ۱۲ جلسه به فاصله هر ۵ تا ۷ روز یک بار انجام می شود.زمان دقیق جلسات مزوتراپی به چرخه رشد موها در بیمار و زمان لازم برای اثر بخشی داروهای تزریق شده بستگی دارد.
پس از پایان یافتن جلسات مزوتراپی در صورتی که پزشک پوست تشخیص دهد ترکیب دارویی مدنظر را می توان هر ماه یک بار تزریق کرد تا به حفظ نتایج به دست آمده کمک کند.دراین صورت ماندگاری مزوتراپی افزایش خواهد یافت.
مراقبت های پس از مزوتراپی مو
برای افزایش دوام مزوتراپی و پیش نیامدن مشکل حتما به توصیه های زیر دقت کنید:
- از قرار گرفتن در زیر نور مستقیم آفتاب پرهیز نمائید.
- از قرار دادن کلاه تنگ بر روی سر خودداری کنید.
- از رفتن به حمام به مدت ۲۴ ساعت خودداری نمائید.
- تا زمانی که دوران بهبود شما پایان نیافته به سراغ استفاده از سشوار، رنگ کردن و فرکردن مو نریود.
- ماساژ دادن سر پس از تزریق مواد میتواند نتیجه ای مطلوب با خود به همراه داشته باشد.
مواد استفاده شده در مزوتراپی مو
موادی که در مزوتراپی استفاده می شوند به صورت مایعی برای تزریق آماده می شوند.ماده مزوتراپی حاوی عصاره ی گیاهان،ویتامین ها،پروتئین ها وهورمون ها است.مواد مزوتراپی با توجه به نیاز های فردی ترکیب و آماده می شوند.ویتامین های ضروری برای رشد مو عبارت است از: ویتامین های بیوتین،ویتامین ب ۵ و ویتامین سی.این ویتامین ها برای رشد مو ضروری اند و باید در ترکیب مزوتراپی استفاده می شوند.
متداول ترین گیاهان مصرفی در مزوتراپی عبارت است از:
- عصاره های گیاهی جنسیگ
- جینکوبیلوبا
- نخل اره ای
- رزماری
این گیاهان ویژگی عصاره ای دارند و باعث افزایش خون رسانی به ریشه مو و تخریب هورمونی فولیکول های مو می شود.علاوه بر این مواد، اسیدهای امینه سیستین، تائورین و متیونین نیز در محلول مزوتراپی مو استفاده می شود.
تفاوت مزوتراپی مو با کاشت مو
برای درمان ریزش مو ابتدا باید علت ریشه ای آن را شناخت.نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که مزوتراپی برای ریزش موی انروژنیک یا ارثی پاسخگو نیست.افرادی که مشکل ریزش مو ارثی دارند باید از کاشت مو استفاده کنند اما برای گرفتن نتیجه بهتر می توانند از مزوتراپی هم در کنار آن استفاده کنند.مزوتراپی همان طور که گفته شد برای تقویت موهای سر بسیار مؤثر است بنابراین اکثر پزشکان پوست انجام چند جلسه مزوتراپی را بعد از کاشت مو توصیه می کنند.
هزینه مزوتراپی در اصفهان
هزینه مزوتراپی مو در اصفهان بستگی به تعداد جلسات درمانی مزوتراپی و همچنین به مهارت پزشک در تزریق نیز نقش تعیین کنندهای در برآورد هزینه این عمل خواهد داشت.نسبت به وضعیتی که در آن ریزش موهای سر منجر به بروز طاسی در ناحیهی گستردهای در سر میشود. در نتیجه هر چه وضعیت ریزش و طاسی سر وخیمتر باشد، مسلما هزینه نهایی مزوی مو نیز دستخوش تغییرات افزایشی خواهد شد.از دیگر خدمات مزوتراپی در اصفهان می توان به مزوتراپی غبغب،مزوتراپی پوست و…اشاره کرد.