آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟

آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟

آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟ این سوالی است که گاهی به گوش می خورد. برای پاسخ گویی به این سوال، مقالات و پژوهش های انجام شده و نشریات معتبر بین المللی را بررسی کردیم که نتایج آن در این مطلب جمع آوری شده است. سرطان دهان که با عنوان Oral cancer یا Mouth cancer هم شناخته می‌شود، نوعی سرطان سر و گردن است و اینطور تعریف می شود:

” هر گونه رشد بافت سرطانی در حفره دهان “

سرطان دهان چیست؟

سرطان دهان ممکن است به‌ عنوان یک ضایعه اولیه در هر یک از بافت‌های دهان ایجاد ‌شود؛ با متاستاز از یک منشأ دور از دهان، یا با گسترش از یک ساختار آناتومیک مجاور دهان مثل حفره بینی. سرطان دهان ممکن است از هر یک از بافت‌ های دهان منشأ گرفته و دارای منشا بافت‌ شناسی متفاوت باشد:

  1. تراتوم
  2. آدنوکارسینوم ناشی از غده بزاقی
  3. لنفوم از لوزه‌ ها یا سایر بافت ‌های لنفوئیدی
  4. ملانوم ناشی از سلول های تولید کننده رنگدانه در مخاط دهان

سرطان دهان اغلب زبان را درگیر می کند؛ همچنین ممکن است در کف دهان، قسمت پوشاننده گونه ها، لثه، لب ها یا کام (سقف دهان) رخ دهد. به خوبی اثبات شده است که سرطان دهان با عوامل خطر مختلفی از جمله مصرف سیگار و الکل و همچنین ضایعات و شرایط پیش بدخیم مانند لکوپلاکیا، لیکن پلان دهانی (OLP) و بدخیمی قبلی سیستم تنفسی فوقانی و دستگاه گوارش مرتبط است.

نتایج برخی از مطالعات حاکی از آن است که ایمپلنت های دندانی اسئواینتگره شده (یکپارچه شده) با استخوان فک، به ندرت با سرطان سلول سنگفرشی دهان در ارتباط هستند.

جایگزینی دندان های از دست رفته با استفاده از ایمپلنت های دندانی به یک گزینه درمانی محبوب بین بیماران تبدیل شده است و در راستای افزایش محبوبیت این روش، عوارض مربوط به ایمپلنت (عمدتا در رابطه با فرآیند های التهابی که بر استخوان فک و بافت های نرم تأثیر می گذارد) که ممکن است نیاز به تشخیص افتراقی از ضایعات بدخیم داشته باشد، هم افزایش یافته است. سایت مطب ۳۶۵ لیستی از بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران را برای شما فزاهم کرده است تا نزدیک ترین مرکز ایمپلنت دیجیتال به محل سکونت خود را پیدا کرده و با خیال راحت کار خود را به متخصص این حوزه بسپارید.

سرطان دهان بعد از ایمپلنت دندان

عوارض و مشکلات مربوط به ایمپلنت

دانشمندان اثبات کرده اند که در برخی از انواع سرطان، التهاب مزمن در ایجاد سرطان نقش دارد. چند تن از محققین حوزه دندانپزشکی در یک پژوهش، مروری بر مقالات منتشر شده مربوط به سرطان دهان در ارتباط با ایمپلنت های دندانی انجام دادند و بررسی کردند که آیا رابطه مستقیمی بین عوارض ناشی از ایمپلنت های دندانی و ایجاد سرطان دهان وجود دارد یا خیر؟

آنها ابتدا ۲۳۰ مقاله یافتند که با اعمال معیار های ورود به مطالعه و خروج از مطالعه نهایتا به ۱۹ مقاله رسیدند و سپس این ۱۹ مقاله را آنالیز کردند. این پژوهشگران در قسمت نتیجه گیری مقاله خود اینطور نوشتند:

اگر چه مدت‌ هاست که التهاب به عنوان یک واکنش حفاظتی موضعی بافتی در برابر تحریک، آسیب یا عفونت شناخته می‌شود که با درد، قرمزی، تورم و گاهی اوقات از دست دادن عملکرد شناخته می‌ شود، اما اخیرا در مورد نقش آن در طیف گسترده‌ ای از بیماری‌ ها از جمله سرطان اطلاعات جدیدی به دست آمده است. درست است که التهاب حاد بخشی از پاسخ دفاعی بدن است و نقش مفیدی دارد، اما التهاب مزمن می تواند منجر به سرطان شود.

چند محصول ژن پیش التهابی شناسایی شده اند که نقش مهمی در سرکوب آپوپتوز، تکثیر، رگ‌زایی، تهاجم و متاستاز دارند. از جمله این محصولات ژنی عبارتند از:

  • فاکتور نکروز تومور (TNF) و اعضای خانواده آن یعنی اینترلوکین های IL-1α، IL-1β، IL-6، IL-8، IL-18
  • کموکاین ها
  • ماتریکس متالوپروتئیناز-۹
  • فاکتور رشد اندوتلیال عروقی
  • سیکلواکسیژناز-۲ و ۵-لیپواکسیژناز

بیان همه این ژن ها عمدتاً توسط فاکتور هسته ای nf-kB تنظیم می شود که به طور اساسی در اکثر تومورها فعال است و توسط عوامل سرطان زا (مانند دود سیگار)، محرک های تومور و پروتئین های سرطان زای ویروسی القا می شود.

آیا سرطان از عوارض و مشکلات ایمپلنت دندان است؟

آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟

این التهاب مزمن در لثه و بافت نرم دهان ممکن است در ایجاد سرطان دهان نقش داشته باشد. دلیل آن هم تاثیر واسطه های سایتوکاینی مانند:

  • پروستاگلاندین ها
  • IL-1
  • IL-6 
  • TNF

است. پیشنهاد شده است که ایمپلنت ها ممکن است یک مسیر برای ورود سرطان سلول سنگفرشی به فک پایین را به دلیل از دست دادن لیگامان (رباط) پریودنتال فراهم کنند. در بسیاری از موارد، سرطان دهان خود را به شکل عفونت اطراف ایمپلنت نشان می دهد.

این نکته بسیار مهم است که در بیماران پرخطر، ارزیابی دقیق باید انجام شود. امروزه این امر به ویژه به این دلیل اهمیت دارد که در موارد دیسپلازی دهان نمی توان به طور دقیق پیش بینی کرد که کدام یک ضایعات به مرحله های بعد یعنی بد خیمی و سرطان پیشرفت خواهند کرد. مارکر های دقیق‌ تر پیش ‌بینی ‌کننده پیشرفت سرطان، هدف قرار دادن این ضایعات را برای درمان تهاجمی ‌تر و مانیتورینگ دقیق‌ تر ممکن می‌ سازد.

متأسفانه مارکر های بیولوژیک واضحی برای سرطان دهان هنوز کشف نشده است و باید تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع انجام شود، و تا زمان دست یابی به مارکر های بیولوژیکی مشخص برای سرطان دهان، هر بیمار مبتلا به دیسپلازی دهان باید به عنوان یکی از بیماران با ریسک بالای سرطان ارزیابی شود، به ویژه زمانی که برای کاشت ایمپلنت دندان برنامه ریزی شده است.

ایمپلنت دندان باعث سرطان می شود؟

جمع بندی

در نهایت پژوهشگران در این مطالعه اعلام کردند که تفاوت معنی داری در تعداد بروز سرطان دهان بین بیماران با سابقه بدخیمی و افراد بدون سرطان وجود ندارد. با این حال باید تحقیقات بیشتری برای اثبات چنین مواردی انجام شود. همچنین آنها ارتباط مستقیمی بین ایمپلنت های دندانی و سرطان دهان پیدا نکردند. علاوه بر این این مساله مشخص شد که در بسیاری از موارد، سرطان دهان اطراف ایمپلنت دندان خود را به صورت التهاب ایمپلنت نشان می دهد.

به دندانپزشکانی که در زمینه کاشت ایمپلنت فعالیت دارند توصیه می شود که در ارزیابی چنین علائمی دقت بیشتری شود تا بتوان تشخیص افتراقی صحیح را انجام داد و حتی در برخی موارد برای بررسی های بیشتر باید نمونه بیوپسی از بیمار گرفته شود. اگر در مشهد ساکن هستید؛ سایت مطب ۳۶۵ جهت رفاه حال بازدیدکنندگان در صفحه ایمپلنت فوری در مشهد لیستی از بهترین متخصصان و مراکز ایمپلنت در مشهد را برای شما فراهم آوده است.

مطالب مرتبط:

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مقالات

آخرین مصاحبه ها

فهرست