با افزایش سن لثه ها کم کم به عقب رانده می شوند و از بین می روند . عقب رفتن لثه باعث قرار گرفتن ریشه دندان در معرض نورخورشید و پوسیدگی می شود . دندان پوسیده در نهایت در معرض پوسیدگی قرار می گیرد و از بین می رود .
عقب رفتگی لثه را باید در همان مراحل اولیه درمان کرد تا روند آن متوقف شود یا کاهش پیدا کند . چنان چه عقب رفتگی لثه شدید باشد موجب درد ، عفونت حساسیت های دندانی می شود که برای حل آن باید درمان های مختلفی مانند تمیز کردن عمقی دندان ها را انجام داد.
عارضه عقب رفتن لثه در کل زمانی رخ می دهد که فرد قسمتی از بافت لثه خود را از دست بدهد .این عارضه باعث می شود ریشه دندان ها در معرض پلاک و باکتری قرار گیرد و پوسیده شود . بافت صورتی رنگی که به پایه دندان ها متصل است را لثه می گویند . بافت متراکم لثه دارای رگهای خونی بسیاری زیر سطح بیرونی و مرطوب آن است که به آن غشای مخاطی می گویند . لثه سالم اهمیت زیادی دارد زیرا در این صورت به راحتی می تواند از دندان محافظت کند .برای آشنایی بیشتر با علت عقب رفتن لثه با دکتر محمد علی ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان همراه باشید.
دلایل عقب رفتن لثه ها
از دلایل کلی عقب رفتن لثه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- التهاب بافت لثه
- ساییده شدن فیزیکی لثهها
- عوامل ارثی
- استفاده از مسواک های با برس بسیار سخت
- اشتباه مسواک زدن (اگر فرد هنگام مسواک زدن مسواک را در دست راست خود نگه دارد به سمت چپ لثههای خود فشار بیشتری وارد میکند و عقب رفتگی لثه در سمت چپ بیشتر میشود در نتیجه لثههای جانبی بیشتر از لثههای جلویی در معرض این بیماری قرار میگیرند.)
- بیش از حد مسواک زدن
- پیرسینگ زبان
- پیرسینگ لب
- نازک بودن بافت لثه
- بیماری های دهان و دندان
- بیماری دیابت نوع ۲
- تغییرات هورمونی :زنان معمولا در دوران هایی مانند یائسگی ، بلوغ ، بارداری دچار تغییرات هورمونی می شوند .تغییرات هورمونی سبب حساسیت بیشتر در ناحیه دهان و مستعد بودن آن برای عقب رفتگی لثه می شود.
- مواد تنباکویی و مخدر : کسانی که از مواد تنباکویی استفاده می کنند دندان هایشان با احتمال بیشتری دارای پلاک و رسوب دندانی سخت است.
- فشرده شدن دندان ها به یکدیگر : فشرده شدن دندان ها به یکدیگر باعث فشار بیشتر بر دندان ها و بافت های اطراف آن وهم چنین عقب رفتگی لثه می شود .
- کج بودن و جفت نشدن دندان ها : اگر دندانها نامنظم باشند یا به خوبی بر روی هم جفت نشوند، نیروی بیشتری به لثهها و استخوانهای اطراف آنها وارد میشود و عقب رفتگی لثه ایجاد میشود.
علائم عقب رفتگی لثه
بسیاری از افرادی که دچار عقب رفتگی لثه هستند خودشان اطلاعی از این بیماری ندارند . در کل عقب رفتگی لثه علائم زیر را دارد :
- ریشه ها به دلیل عقب رفتن لثه بیشتر در معرض هرگونه تغییر قرار می گیرند و دندان هایشان نسبت به سرما و گرما حساس می شود .
- تغییر ظاهر دندانها، بلندتر به نظر رسیدن آنها و فاصله بین دندانها در این بیماری نمایان میشود.
- ترس از افتادن دندان ها
- پوسیدگی بیشتر دندان
- انواع بیماری های لثه
- خون ریزی لثه
- تنفس بد
پیشگیری از عقب رفتگی لثه
برای پیشگیری از عقب رفتگی لثه حتما اقدامات زیر را انجام دهید :
- بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید(در طول روز حتما دو بار مسواک بزنید).هم چنین روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید .
- از مسواک هایی با برس نرم استفاده کنید و به آرامی مسواک بزنید .
- افراد مبتلا به دیابت برای کنترل باکتری ها باید از شوینده های مخصوص استفاده کنند تا در اطراف لثه رسوب ایجاد نشود .
- در صورت مشاهده خون ریزی لثه و تورم حتما به دندانپزشک مراجعه کنید
درمان عقب رفتگی لثه
عقب رفتگی لثه اگر خفیف باشد نیازی به درمان ندارد و کافی است نکات بهداشتی را رعایت کنید تا بهبود یابد . چنان چه عقب رفتگی لثه شدید باشد باشد باید حتما توسط دندانپزشک درمان شود . برای درمان عقب رفتگی لثه باید اقدامات زیر را انجام داد :
- جراحی:در جراحی از قسمت های دیگر دهان بافتی جدا می شود و قبل از شدن یافتن عقب رفتگی لثه ، به بافت لثه پیوند زده می شود .
- کامپوزیت صورتی یا پرسلن : رنگ این نوع کامپوزیت مانند رنگ لثه است و از آن می توان برای ترمیم ظاهر لثه استفاده کرد .
- کامپوزیت :از کامپوزیت برای پوشش سطح ریشه دندان می توان استفاده کرد .
- کاهش حساسیت ریشه دندان :تأثیر عواملی که باعث حساسیت ریشه دندان می شود را کاهش دهید . این درمان علائم عصبی که منجر به عقب رفتن لثهها میشوند را درمان میکند.به منظور کاهش حساسیت های ریشه دندان که از لثه بیرون زده است، می توان از محصولات پیوند دهنده دنتین استفاده کرد. این محصولات به خوبی بر روی عصب دندان تاثیر گذاشته و سبب می شود تا حساسیت دندان نسبت به سرما، گرما و عوامل محیطی کمتر شود.
درمان های گیاهی برای عقب رفتگی لثه
روغن کنجد
روغن کنجد از رشد باکتری ها در دهان پیشگیری می کند . دو یا سه قاشق چای خوری از این روغن را به مدت چند دقیقه در دهان خود نگه دارید . این فرایند را به مدت ۲ تا ۳ هفته ادامه دهید .
روغن میخک
از روغن میخک می توان جهت کاهش حساسیت لثه استفاده کرد زیرا خواص ضد التهابی دارد . ابتدا دارچین و میخک را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب بجوشانید سپس بعد از سرد شدن از آن برای شستشوی دهان خود استفاده کنید .
روغن درخت چای
روغن درخت چای می تواند باکتری هایی که باعث تجمع پلاکت و ایجاد رسوبات دندانی می شود را از بین ببرد . نحوه استفاده از روغن درخت چای به این صورت است که باید چند قطره از آن را روی مسواک بریزید و با آن دندان های خود را مسواک بزنید . چند بار در روز می توانید دهان خود را با این روغن شستشو دهید .
روغن اکالیپتوس
از دیگر درمان های گیاهی که خاصیت ضد باکتری دارد روغن اکالیپتوس است . ۵ الی ۷ قطره از این روغن را درون یک لیوان آب بریزید و لثه خود را روزانه با این محلول شستشو دهید .
آلوئه ورا
شستشی دهان با آلوئه وا نیز در درمان تحلیل لثه مؤثر است .
ماساژ مریم گلی
ماساژ مریم گلی بر روی لثه ها یا شستشوی دهان با عصاره آن باعث می شود تحلیل لثه درمان شود.