ایمپلنت های دندانی به صورت دائمی طراحی شده اند و به ندرت دارای عوارض طولانی مدت هستند. برای بیمارانی که از پوسیدگی شدید دندان، عفونت، بیماری های لثه رنج می برند، یک یا چند دندان خود را در اثر تصادف از دست داده اند، یا از درد، تحریک و ناراحتی ناشی از دندان مصنوعی خسته شده اند، کاشت دندان دائمی یا همان ایمپلنت دندان گزینه فوق العاده ای است.
مقایسه کاشت دندان دائمی با دندان مصنوعی و پروتزهای جزئی
در مقایسه با دندان مصنوعی و پروتزهای جزئی (پارشیال)، که باید از آنها به خوبی مراقبت شود یا هر چند سال یک بار باید جایگزین شوند، ایمپلنت های دندانی راه حلی بسیار سالم تر و ماندگارتر برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته هستند. ایمپلنت ها به نوعی دندان دائمی محسوب می شوند و کاشت ایمپلنت یعنی کاشت دندان دائمی.
آیا ایمپلنت های دندانی شبیه دندان های طبیعی هستند؟
دندان مصنوعی و پروتزهای جزئی (پارشیال) که روی لثه و بریج دندان قرار می گیرند، نیاز به تراشیدن دندان های مجاور دارند. اما ایمپلنت دندان جایگزین واقعی دندان است. ایمپلنت به استخوان فک وارد میشود، با استخوان به صورت یکپارچه در می آید و شبیه ریشه های دندان طبیعی سالم عمل می کند؛ به این ترتیب که استخوان فک را تحریک می کند تا از تحلیل رفتن استخوان فک جلوگیری کند؛ به این عمل “اینتگریشن” میگویند.
وقتی این مرحله کامل شد، استخوان فک و پایه ایمپلنت تیتانیومی با هم ترکیب می شوند و بسیار شبیه دندان های طبیعی عمل می کنند. این همان چیزی است که ایمپلنت های دندانی را بسیار بهتر از دندان مصنوعی می کند. ادغام قسمت فلزی (تیتانیومی) ایمپلنت در استخوان فک به حمایت از استخوان و ساختار بافت لثه کمک می کند تا قوی تر شوند و شکل آناتومیک اولیه خود را حفظ کنند. حال می توان بهتر درک کرد که چرا از کاشت ایمپلنت به عنوان کاشت دندان دائمی یاد می شود و چطور ایمپلنت های دندانی شبیه دندان واقعی و طبیعی سالم عمل میکنند.
از دست دادن دندان به مرور زمان باعث تحلیل رفتن استخوان فک میشود. این مساله تأثیر چشمگیری بر شکل و ساختار صورت (مخصوصا با افزایش سن) و همچنین توانایی صحبت کردن و غذا خوردن دارد. فشاری که دندان مصنوعی به لثه و استخوان فک وارد می کند باعث می شود از دست دادن استخوان فک تسریع شود! بنابراین، استخوان فک تغییر شکل پیدا می کند، به این معنی که باید به دندانپزشک مراجعه شود تا پروتز را بازسازی و تغییر شکل دهد.
بسیاری از مردم متوجه می شوند که جایگزینی پروتز خود با ایمپلنت دندان، احساس و لبخند آنها را تغییر می دهد و اعتماد به نفسی را که سال هاست احساس نکرده اند باز می گرداند. پیوند استخوان نیز در صورتی که زوال استخوان از قبل شروع شده باشد طبق نظر دندانپزشک و در صورت لزوم می تواند انجام شود. این کار اغلب می تواند همزمان با کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت دندان صورت گیرد.
کاشت دندان دائمی چگونه انجام می شود؟
مراحل کاشت ایمپلنت به این صورت است که ابتدا دندانپزشک وضعیت دهان و سلامت عمومی بیمار را ارزیابی خواهد کرد؛ و سپس اقدام به کاشت دندان می کند. سن عامل محدود کننده ای نیست! دندانپزشکان می توانند کاشت دندان را برای بیماران تا دهه ۹۰ زندگی شان قرار بدهند!
پس از کاشت ایمپلنت، باید چند قدم ساده و آسان برای مراقبت از ایمپلنت های در حال بهبود خود بردارید. در طول دوره بهبودی، مراقب باشید که جویدن غذاها را با ایمپلنت انجام ندهید و موقع تمیز کردن ایمپلنت، به آرامی آنها را تمیز کنید. معمولاً درد بسیار کمی وجود دارد و بیشتر افراد می توانند ظرف یک تا دو روز پس از کاشت ایمپلنت به زندگی روزمره خود برگردند.
پس از سپری شدن فرآیند بهبودی، دندانپزشک تاج ایمپلنت دائمی (مطابق با دندان های طبیعی موجود فرد کاندید دریافت ایمپلنت) را آماده می کند؛ دندانهایی که جذاب به نظر میرسند و متناسب با شکل دهان، فک و صورت فرد هستند.
سخن پایانی
اگر فرد کاندید دریافت ایمپلنت شرایط لازم را برای دریافت ایمپلنت داشته باشد؛ و کاشت ایمپلنت توسط دندانپزشک ماهر و با تجربه انجام شود و در نهایت مراقبت مستمر از ایمپلنت توسط فرد صورت گیرد؛ میتوان گفت ایمپلنت یک روش کاشت دندان دائمی است که می تواند سالها برای فرد دوام و ماندگاری داشته باشد.