پوسیدگی دندان شیری در اطفال (Early Childhood Caries) یکی از مواردی است که در کودکان بسیار شایع است. سؤال اکثر والدین این است که دلیل کرم خوردگی، سوراخ شدن و پوسیدگی دندان شیری چیست؟ یکی از بارز ترین دلایلی به باعث خرابی و پوسیدگی دندان شیری کودک می شود؛ استفاده بیش از حد از مواد قندی و همچنین رعایت نکردن نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان است. در ادامه با مطب ۳۶۵ همراه باشید تا با علل خراب شدن دندان شیری، درمان و مراقبت های لازم جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری آشنا شویم.
علت پوسیدگی دندان کودکان
یکی از دلایلی که باعث بهوجود آمدن حفره و پوسیدگی دندان شیری اطفال می شود؛ زمانی است که باقی مانده ذرات مواد غذایی به درستی از سطح دندان پاک نشوند و در بین دندان ها باقی بمانند. این امر باعث بهوجود آمدن باکتری در دهان و دندان می شود. همچنین یکی از موارد دیگری که شاید در مرکز توجه والدین نباشد انتقال میکروب از دهان والدین به کودکان می باشد. موارد زیر جز عواملی است که باعث انتقال پوسیدگی و عفونت لثه در کودکان میشود:
- ژنتیک
- استفاده از قاشق مشترک
- بوسیدن کودک از ناحیه دهان توسط والدین
- استفاده کودک از مواد غذایی یا میوه خورده شده
- مصرف بعضی از داروها و ابتلا به برخی بیماریهای خاص
- عادتهای بد غذایی مانند نگه داشتن غذا در دهان و نجویدن غذا
- باقی ماندن شیشه شیر بهصورت شبانه رو ز در دهان و تمیز نکردن دندان با گاز استریل نمناک بعد از شیر خوردن
پوسیدگی دندان در کودکان زیر دو سال (Early Childhood Caries)
دندان های کودک به طور معمول از ۶ ماهگی شروع به رویش میکند. به دلیل اینکه دندان کودک، نرمتر و ظریفتر از دندان بزرگسالان است؛ به همین خاطر نیاز به نگهداری بیشتر دارد و زودتر دچار خرابی و پوسیدگی میشود. زمانی که کودک در سنین یک تا دو سالگی دچار پوسیدگی دندان شیری می شود به اصطلاح Early Childhood Caries می گویند.
پوسیدگی دندان در ۱۸ ماهگی
خوردن شیر مادر یا شیر خشک شبانگاهی و دیگر همچنین نوشیدن موادغذایی شیرین از علل اصلی پوسیدگی دندان در کودک اطفال ۱۸ ماهه و حتی کوچک تر است. خوردن شیر خشک با شیشه نیز باعث تخریب و پوسیدگی دندان کودک می شود و از این رو است که گاهی از این نوع پوسیدگی به عنوان پوسیدگی شیشه شیر (Baby Bottle Decay) نام می برند.
جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری کودک
در این قسمت به معرفی روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان در سنین مختلف می پردازیم. توجه و رعایت بهداشت دندانهای شیری از مهمترین عوامل جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری است. علاوه بر استفاده از مسواکهای انگشتی یا پارچه نمناک برای تمیز کردن دندان کودکان زیر دو سال، پس از نوشیدن شیر، درمان های مهم دیگری هستند که باید توسط متخصص دندانپزشک اطفال انجام شود؛ این درمان ها عبارت اند از:
فیشور سیلانت
روشی برای شیار پوشی دندان است که فضای خالی بین دندان را میپوشاند تا باقی ماندن غذاها در میان دندان ها وارد نشوند.
فلوراید تراپی
این درمان جهت افزایش مقاومت دندان ها و جلوگیری از خراب شدن دندان های کودک انجام میشود.
درمان پوسیدگی دندان شیری
روش هایی که در بالا ذکر شدند عواملی بودند که باعث خرابی دندان کودک و روش هایی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری بود. اما زمانی که کار به جایی برسد که کودک دچار درد در ناحیه دندان شود؛ این بدان معناست است که پوسیدگی به عمق دندان و عصب دندان نفوذ کرده است. در این شرایط اگر در اصفهان ساکن هستید؛ تنها راه، مراجعه به یک متخصص دندانپزشک کودکان در اصفهان می باشد تا پوسیدگی را برداشته و دندان را ترمیم کند.
درمان پوسیدگی دندان جلو کودکان نی نی سایت
طبق نظریات والدین در نی نی سایت اگر چه تغذیه از شیر مادر به تنهایی سبب پوسیدگی دندان جلو کودکان دو ساله و زیر دو سال نمیشود؛ اما عدم مراقبت از دندانها و تغذیه کمکی نامناسب میتواند زمینهساز ایجاد پوسیدگی شیرخوار باشد.
درمان پوسیدگی دندان کودکان در طب سنتی
در تحقیقاتی که در طی سالیان اخیر صورت گرفته است، موارد زیر برای حفظ سلامت پریودنتال در اطفال و بزرگسالان بسیار مفید است که عبارتند از:
- آلوئه ورا
- موم عسل
- زردچوبه
- برگ کاری
- سیر
- عصاره اکالیپتوس به همراه سیر، پیاز، زنجبیل و عسل
در آخر
اکثر والدین هنگامی که برای درمان پوسیدگی دندانهای شیری فرزندشان به متخصص مراجعه می کنند؛ زمانی است که پوسیدگی به عصب رسیده و مقدار قابل توجهی از تاج دندان از دست رفته است. در صورتی که با مراجعه به موقع و منظم به متخصص دندانپزشک کودک میتوان در مراحل اولیه پوسیدگی را تشخیص داد و با ترمیم دندان ها لبخند زیبا و سلامت دهان و دندان را به کودک باز گرداند.