پروتز متحرک چیست؟ | انواع، معایب و هزینه های آن

پروتز متحرک

پروتز متحرک دندان (Removable dental prostheses) یکی از درمان های ترمیمی دندان است که زیبایی اش در حد دندان طبیعی بوده و این امکان را فراهم می‌کند تا هر زمان که نیاز باشد بتوان پروتز را از داخل دهان خارج کرد. در حقیقت پروتز متحرک روشی است برای کاشت دندان که به عنوان جایگزینی برای یک یا چند دندان که باید کشیده شوند، محسوب می ‌گردد.

پروتز متحرک نقش مهمی در زیبایی دهان و دندان دارد. این گزینه درمانی برای افرادی مناسب است که نمی خواهند تحت عمل جراحی ایمپلنت دندان قرار بگیرند. بنابراین این خبر خوش را به شما می دهیم که با استفاده از این روش می توان با صرف هزینه کم و بدون نیاز به جراحی، بار دیگر لبخند را به چهره خود بازگردانید.

پروتز متحرک دندان

در طی سالهای اخیر در راستای تحقیقات و پژوهش هایی که در حیطه دندانپزشکی رخ داده است، پروتزهای متحرک دندان نیز پیشرفت های زیادی کرده اند. این نوع پروتزها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده، نیازی به تراش دندان و چسباندن وجود ندارد، و نسبت به روش ایمپلنت و جراحی کمتر تهاجمی هستند (بدون نیاز به جراحی)، به همین دلیل است که با استقبال زیادی در بین مردم روبرو شده است. در صورت عدم استفاده (قبل از خواب و یا حتی در طول روز) به راحتی می توان آنها را جدا کرد و هر زمان که نیاز بود، مجددا جایگزی نمود.

انواع پروتز متحرک

انواع مختلفی از پروتز متحرک وجود دارد که در ادامه به دو مورد از آنها اشاره می شود:

پروتز پارشیال یا جزئی

این نوع پروتز برای جایگزین کردن یک یا چند دندان کاربرد دارد. معمولاً بیمار حدود سه هفته زمان نیاز دارد تا برای جویدن با آنها سازگاری پیدا کند. در طول این سه هفته فقط کمی صبر لازم است و این مسأله با گذشت زمان حل خواهد شد. ممکن است لثه در اطراف پروتز درد بگیرد و یا زخم شود.

پروتز متحرک پارشیال

پروتز کامل

پروتز متحرک کامل (دندان مصنوعی یا دست دندان) برای جایگزینی تمام دندان های فک بالا یا فک پایین (یا هر دو) استفاده می شود و مناسب افرادی است که تمام دندان های خود را از دست داده اند. از نظر هزینه این نوع پروتز ارزان ترین راهکار درمان برای بی دندانی است.

فردی که می خواهد از پروتز کامل استفاده کند اگر به تازگی دندان های خود را کشیده است، نمی تواند بلافاصله از این نوع پروتز استفاده کند بلکه باید چند هفته از زمان کشیدن دندان ها بگذرد (این زمان طبق نظر دندانپزشک معین می شود)، زیرا بعد از کشیدن دندان ها، لثه دچار التهاب می شود و گذشت زمان این التهاب را بر طرف می کند. از آنجایی که بهبودی لثه معمولا مدتی طول می کشد، فرد در این مدت مجبور است بدون دندان بماند. پروتز کامل دو قسمت دارد: یک قسمت دندان ها هستند و یک قسمت صورتی رنگ هم وجود دارد که در واقع به عنوان لثه عمل می کند.

پروتز متحرک کامل

چرا پروتز متحرک؟

موارد زیر از جمله دلایلی هستند که باعث می شود مردم به استفاده از این نوع پروتز روی بیاورند:

کم هزینه بودن: استفاده از پروتز متحرک معمولا هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت دارد.

قابلیت اضافه کردن دندان به پروتز: گاهی می توان بر اساس نیاز و شرایط، به پروتزهای متحرک دندان‌های دیگری نیز اضافه نمود. بنابراین این امکان برای افرادی که قبلا از پروتز متحرک استفاده کرده اند وجود دارد تا در صورت نیاز به جایگزینی دندان‌هایی که اخیرا از دست رفته اند، پروتز خود را تغییر دهند.

قابلیت حفظ دندان های طبیعی: استفاده از پروتز متحرک (البته از نوع پارشیال)، این امکان را ایجاد می کند که بتوان در کنار استفاده از پروتز، دندان های طبیعی را نیز حفظ نمود.

روش غیر تهاجمی: برای جایگزین کردن دندان های کشیده شده با پروتز متحرک، نیازی به جراحی وجود ندارد، زیرا جراحی یک روش تهاجمی محسوب می شود و طبیعتا ممکن است برای برخی از افراد چندان قابل تحمل نباشد.

معایب پروتزهای متحرک

درست است استفاده از پروتز متحرک مقرون به صرفه بوده و علاوه بر این یک متد غیر تهاجمی به حساب می آید، با این حال معایبی هم در این نوع روش وجود دارد که اشاره به آنها خالی از لطف نیست. برخی از معایب مرتبط با پروتزهای متحرک عبارتند از:

نیاز به طی شدن دوره سازگاری: در صورت استفاده از این نوع پروتزها، یک دوره سازگاری یا تنظیم شدن کوتاه مدت وجود دارد که برای عادت کردن به پروتزهای متحرک لازم است.

معایب پروتز متحرک

نیاز به نگهداری: پروتزهای متحرک معمولا برای مدت طولانی دوام می‌آورند، اما گاهی ممکن است به مرور زمان نیاز به تعویض آن‌ها ایجاد شود مثلا در صورتی که شکل دهان تغییر کند یا دندان‌ها تغییر کنند.

احتمال ایجاد پلاک: پروتزهای متحرک گاهی اوقات منجر به ایجاد پلاک می شوند که به نوبه خود می تواند باعث پوسیدگی دندان های طبیعی شود.

نیاز به خارج کردن پروتز از دهان: پروتز متحرک کامل یا همان دندان مصنوعی باید در هنگام خواب از دهان خارج شود.

استفاده از پروتز متحرک چه حسی ایجاد می کند؟

احتمالا افرادی که تصمیم دارند از پروتز متحرک استفاده کنند، می خواهند بدانند وقتی این نوع پروتز ها در داخل دهان قرار بگیرد چه حسی به آنها دست
می دهد؟ در پاسخ باید گفت که مدتی طول می کشد تا بدن با پروتزهای متحرک سازگار شود. شاید در ابتدا، احساس ناخوشایندی وجود داشته باشد. ممکن است شخص مواردی از جمله ترشح بیش از حد بزاق، مشکل در غذا خوردن یا صحبت کردن را تجربه کند. شاید هم احساس کند که پروتز آنقدر بزرگ و ضخیم است که زبان فضای کافی برای حرکت کردن در داخل دهان را ندارد. با این حال، همه این موارد به گذشت زمان نیاز دارند تا شخص بیشتر و بیشتر به پروتز عادت کند، و در نهایت این مسائل خود به خود بر طرف می شوند.

بهداشت پروتزهای متحرک

رعایت بهداشت در پروتزهای دندانی اولین قدم برای جلوگیری از ایجاد بیماری هایی مانند تارتار، التهاب لثه یا سایر بیماری های لثه است. پروتزها نیز مانند دندان های طبیعی، مکانی برای تجمع باکتری ها هستند. از سوی دیگر، باقیمانده غذا روی پروتز باقی می ماند که می تواند منبع پوسیدگی دندان های طبیعی مجاور باشد. علاوه بر رعایت اصول بهداشتی، بهتر است معاینه منظم دوره ای توسط دندانپزشک نیز مد نظر قرار بگیرد.

هزینه پروتز متحرک

هزینه پروتز متحرک به مراتب کمتر از ایمپلنت است، بنابراین یک انتخاب مقرون به صرفه و اقتصادی محسوب می شود. عوامل مختلفی در هزینه این روش تاثیر می گذارند، پس نمی توان قیمت آن را بصورت ثابت و دقیق بیان نمود. توصیه می گردد جهت اطلاع از هزینه استفاده از پروتز متحرک به دندانپزشک مراجه شود تا ایشان پس از معاینه اعلام هزینه نمایند.

هزینه پروتز متحرک

سخن پایانی

پروتزهای متحرک ممکن است انتخاب مناسبی برای شما باشد یا شاید هم اینطور نباشد. ما در این مطلب سعی کردیم اطلاعاتی در مورد این نوع پروتز ها ارائه کنیم. نکته مهم این است که برای انتخاب بهترین گزینه، باید توسط یک دندانپزشک با تجربه معاینه شوید و از او بخواهید تا شما را در این زمینه راهنمایی کند. در صفحه لابراتور دندانسازی می توانید بر اساس شهر خود بهترین ها را ملاحضه کنید و اگر در اصفهان هستید برای ساخت پروتز ثابت و متحرک در اصفهان می توانید به مطب و لابراتور دکتر رسول مکارمی واقع در خیابان حکیم نظامی، روبریو خیابان مهرداد مراجعه کنید.

مطالب مرتبط:

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مقالات

آخرین مصاحبه ها

فهرست