لب پر شدن یا لب پریدگی کامپوزیت دندان، ممکن است مدتی پس از انجام ونیر کامپوزیت برای افراد بهوجود آید. همانطور که میدانید کامپوزیت ها دوام و ماندگاری ونیر پرسلین ها را ندارند و ممکن است پس از مدتی با شکستن کامپوزیت دندان رو به رو شویم. بنابراین لب پر شدن، ترک خوردن، شکستن، لق شدن یا سوراخ شدن کامپوزیت پس از گذشت ۴ تا ۵ سال امری طبیعی می باشد. اما عوامل مختلفی نیز در به وجود آمدن این مشکل دخیل هستند که در نهایت با عث آسیب به کامپوزیت دندان و ایجاد عفونت و تجمع پلاک و باکتری در منطقه دهان و دندان می شوند.
دلیل لب پر شدن کامپوزیت چیست؟
روکش های دندان پس از مدتی ممکن است دچار آسیب و لب پریدگی شوند. عواملی که باعث بروز این مشکل می شوند عبارتند از:
- گاز زدن و جویدن خوراکی های جامد و سفت مانند انواع آجیل ها
- استفاده ابزاری از دندان به منظور بازکردن درب بطری
- فعالیت های ورزشی سنگین و سخت مانند ورزش های رزمی
- میزان تجربه و تبحر دندانپزشک
- مصرف دخانیات
- کیفیت، برند و متریل مواد استفاده شده برای کامپوزیت
- وارد شدن ضربه بر اثر سوانح رانندگی
- عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان
- پوسیده شدن دندان
علت ترک خوردن کامپوزیت دندان چیست؟
از علل ترک برداشتن کامپوزیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وارد شدن ضربه به دهان و دندان در ورزش های پر خطر
- پوسیده شدن دندان ها
- خوردن خوراکی های سفت مانند آجیل ها، آب نبات و یخ
- تجمع جرم و التهاب لثه
- آبسه دندان و از بین رفتن استخوان
علت لب پر شدن لمینت دندان
لب پر شدن لمینت دندان یکی از مشکلاتی است که مدتی پس از نصب ونیر و رعایت نکردن نکات مراقبتی ممکن است با آن مواجه شوید. لب پر شدن لمینت سرامیکی دندان به چه دلایل مختلفی ممکن است بهوجود آید:
- فشار شدید به دندان
- تصادف یا وارد شدن ضربه شدید به دندان لمینت شده
- ورزش های سنگین و پرخطر
- پوسیدگی دندان
کامپوزیت دندان لب پر شده
ممکن است شما نیز جز آن دسته از افرادی باشید که در همه حال از مراقبت دندان های خود غافل نباشید و روش های درمانی مانند فلورایدتراپی، فیشور سیلانت را انجام داده باشید اما حادثه هیچگاه خبر نمی کند و گاهی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله ضربه، سوانحی مانند تصادف، زمین خوردن، گاز زدن اجسام سفت و مواردی از این قبیل، دندان طبیعی تان دچار صدمه و شکستگی یا لب پر شدن شود.
خوشبختانه لب پر شدن دندان برخلاف موارد دیگر همچون شکستگی یا ترک خوردن از مشکلات اورژانسی و حاد نبوده و نیازی به مراجعه فوری به دندانپزشکی نیست. این مشکل امروزه با روش هایی همچون لمینت سرامیکی، کامپوزیت دندان و کلا روش های اصلاح طرح لبخند قابل جبران می باشد.
مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان جهت جلوگیری از لب پریدگی کامپوزیت
به منظور حفظ و نگهداری از کامپوزیت ها و افزایش طول عمر آنها و جلوگیری از آسیب هایی همچون لب پر شدن لبه کامپوزیت ها نکاتی هستند که بهتر است رعایت شود تا ماندگاری کامپوزیت افزایش پیدا کرد و از آسیب های احتمالی جلوگیری بعمل آید این مراقبت ها عبارتند از:
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- مسواک زدن اصولی در فواصل منظم
- استفاده از دهان شویه
- استفاده از نخ دندان برای فواصل دندانی که مسواک قابلیت نفوذ در آن فواصل را ندارد.
- استفاده از خمیر دندان مخصوص کامپوزیت
- پرهیز از خوردن و جویدن خوراکی های سفت و جامد
- مسواک زدن پس از مصرف مواد غذایی رنگی، مانند چای و قهوه و مشروبات الکلی مانند شراب
- مراجعه کردن به دندان پزشک در فاصله های زمانی مشخص شده
- پرهیز از مصرف دخانیات از قبیل سیگار ، قلیان ، پیپ در جهت جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان
ترمیم کامپوزیت لب پریده یا شکسته شده
ممکن است بنا به دلایلی که در بالا به آنها اشاره کردیم؛ مدتی پس از انجام کامپوزیت دندان خود با مشکل شکستگی یا لب پریدگی کامپوزیت روبرو شوید. در صورت بروز مشکل لب پر شدن ونیر و مراجعه به دندانپزشکی، دندان پزشک پس از انجام معاینات لازم شدت آسیب دیدگی دندان را بررسی می نماید. اگر فقط ونیر دندان آسیب دیده باشد که ونیر را ترمیم می کند اما اگر تاج دندان نیز دچار صدمه شده باشد مراحل خاص خود را جهت درست کردن تاج انجام می دهد. در این مواقع با مراجعه به موقع به دندانپزشکی، متخصص اصلاح طرح لبخند ترمیم کامپوزیت لب پریده یا شکسته شده را انجام می دهد.
مراحل ترمیم لب پریدگی کامپوزیت دندان
برای انجام ترمیم کامپوزیت توصیه می شود ک حتما نزد پزشکی بروید که کامپوزیت دندان خود را نزد آن انجام داده اید. زیرا برای انتخاب رنگ کامپوزیت و سایر موارد دندان پزشک قبلی خود اشراف بیشتری بر روی دندان های شما دارد. مراحل ترمیم روکش های دندان به قرار زیر می باشد:
- ابتدا با انجام معاینات لازم میزان و شدت لب پر شدن یا شکستگی روکش کامپوزیت مورد بررسی قرار می گیرد.
- سپس دندانپزشک لایه کامپوزیتی که قبلا روی دندان چسبانده شده است را بر می دارد
- در صورت وجود هر گونه جرم یا پوسیدگی بر روی دندان، متخصص آن را با استفاده از پولیش از بین می برد.
- سپس دندان پزشک توسط یک ماده اسیدی ژل مانند دندان را به مدت ۱۵ ثانیه متخلخل کرده و سپس به طور کلی دندان ها را شستشو می دهد.
- در این مرحله پزشک مواد کامپوزیت را که به صورت خمیر مانند بوده؛ با استفاده از یک برس کوچک لایه لایه و آرام برای ترمیم و فرمدهی مجدد برروی دندان می گذارد.
- هنگام انجام کار به آرامی بر روی کامپوزیت ها باد دمیده می شود تا مواد سفت و یک دست شوند.
- در مرحله نهایی دندان پزشک پرتو نوری با طول موج خاص را بر روی کامپوزیت ترمیم شده می تاباند تا کاملا سفت و سخت شود.
معایب ترمیم کامپوزیت لب پر شده
به طور کلی هر روش درمانی دارای مزایا و معایب خاص خود می باشد. ترمیم کامپوزیت لب پر شده نیز از این قاعده مستثنا نمی باشد. در مواردی ممکن است با لایه گذاری مجدد روی کامپوزیتی که روی دندان شما نصب شده؛ موجب ضخیم شدن لایه کامپوزیت شده و در نتیجه جلوه زیبایی نخواهد داشت.
هزینه ترمیم کامپوزیت شکسته یا لب پر شده
قیمت ترمیم لب پریدگی کامپوزیت با توجه به گستردگی میزان شکستگی یا لب پریدگی و نوع کاری که باید برای آن توسط متخصص صورت گیرد بر حسب قیمت هر واحد کامپوزیت و نوع مواد استفاده شده بستگی دارد.
در آخر
کامپوزیت دندان یک درمان سریع و بدون درد برای اصلاح طرح لبخند به شمار می رود. اما این درمان مانند هر روش دیگری دارای مراقبت های خاص خود می باشد تا به افزایش ماندگاری و طول عمر آن افزوده شود. یکی از مشکلات رایجی که مدتی پس از کامپوزیت ممکن است بهوجود آید لب پر شدن کامپوزیت است. اما جای نگرانی نیست این شکل با ترمیم حل می شود و دندان به حالت طبیعی و قبلی خود باز می گردد. اما رعایت نکات مراقبتی بسیار حائز امیت می باشد.