بلیچینگ یا سفید کردن دندان به منظور زیباتر کردن دندان و آشکار شدن این زیبایی با لبخند انجام میشود اما خیلی از مراجعان این دغدغه را دارند که آیا این زیبایی عوارضی هم به همراه دارد یا نه؟ به طور کلی بلیچینگ دندان عارضهی خطرناکی به همراه ندارد زیرا یک روش موقتی است اما این دلیل نمیشود که هیچ عارضهای از آن انتظاار نداشته باشیم. دقت در روش انجام بلیچینگ دندان و انجام مراقبتها تا حد زیادی عوارض احتمالی بلیچینگ را کاهش میدهد.
بهتر است پیش از پرداختن به عوارض بلیچینگ روشهای مختلف آن را بشناسیم تا در قدم بعدی عوارض مربوط به هر کدام از روشها را نیز مشخص کنیم.
سفید کردن دندان یا بلیچینگ را میتوان در مطب و توسط دندانپزشک انجام داد که به آن Bleaching Office گفته میشود یا این فرد در خانه از مادهی بلیچینگ استفاده نماید که به آن Home Bleaching گفته میشود. عملکرد مادهی سفید کننده در هر دو روش به این صورت است که برای سفید کردن دندان مادهی بلیچ حاوی اکسیژن نوزاد روی دندان قرار داده میشود. فعال شدن مادهی بلیچ باعث برداشتن مواد رنگی میشود و رنگ دندان سفید میشود. تفاوت اصلی بین این دو روش در سرعت عمل مادهی بلیچ است، زیرا غلظت مواد استفاده شده یا همان پر اکسید هیدروژن متفاوت است.
عوارض بلیچینگ بر مینای دندان
مادهی بلیچینگ اگر به درستی استفاده نشود یا میزان استفاده آن نادرست باشد، ممکن است به مینای دندان آسیب بزند. آسیب به مینای دندان در بعضی مواقع موقتی و در برخی موارد دیگر دائمی است. اما معمولا کم آب شدن دندان حین فرایند بلیچینگ و نفوذ مواد سفید کننده به عصب دندان باعث ایجاد درد و ناراحتی میشود و در مدت زمان کمی از بین میرود.
عوارض بلیچینگ روی دندان اندو شده
دندان اندو شده یا عصب کشی شده در مقابل بلیچینگ مقاومت خوبی ندارد. درصورتیکه مادهی بلیچ به مدخل دندان اندو وارد شود علاوه بر درد، باعث از بین رفتن ریشه دندان و تحلیل آن هم میشود. بنابراین دندان اندو شده که خاکستری میشود را نمیتوان بیشتر از یک بار اندو کرد.
حساسیت دندان بعد از بلیچینگ
نفوذ مادهی بلیچینگ در دندان ممکن است دندانها را حساس کند و دندانهای مختلف نسبت به مادهی بلیچینگ میزان حساسیت متفاوتی از خود نشان میدهند. علت حساسیت قرار گرفتن عاج دندان در معرض مواد سفید کننده است. کسانیکه با خوردن غذاهای سرد یا گرم دندانهایشان حساس میشود و احساس درد میکنند حتما باید پیش از بلیچینگ دندانپزشک را در جریان قرار بدهند.
برای جلوگیری از حساسیت دندان میتوان از مواد ضد حساسیت استفاده کرد. برای روش بلیچینگ در مطب، دندانپزشک باید به مدت ده دقیقه مواد ضد حساسیت را روی دندان قرار بدهد و سپس کار خود را شروع کند. کسانی هم که در خانه بلیچینگ انجام میدهند بهتر است یک ساعت قبل و نیم ساعت بعد از سفید کردن دندانها از مادهی ضد حساسیت استفاده کنند.
نتایج نامطلوب بلیچینگ
یکی دیگر از عوارض سفید کردن دندان برآورده نشدن میزان انتظار فرد از سفیدی دندان است. ممکن است بعد از تمام شدن کار سفیدی دندان بیش از انتظار فرد و غیر طبیعی باشد، که در اینصورت حتما فرد از لبخند خود احساس رضایت نمیکند. البته این تاثیر دائمی نیست و بعد از ۶ ماه دندانها به حالت قبل برمیگردند. حتی ممکن است بلیچینگ دندان تاثیر زیادی در پوشاندن لکهها نداشته باشد که در اینصورت دندانپزشک به فرد توصیه میکند از روشهای دیگر مانند لمینیت و کامپوزیت استفاده کند.
تحریک بافت نرم لثه
یکی دیگر از عوارض سفید کردن دندان تحریک لثه و آسیب زدن به آن با مواد شیمیایی است. تحریک و سوزش لثه به علت قرار گرفتن لثه در معرض پراکسید هیدروژن یا پراکسید کارامید است و منجر به قرمزی و و التهاب لثه میشود. این التهاب چند ساعت بعد از اتمام کار از بین میرود و جای نگرانی ندارد.
عوارض بلیچینگ خانگی بیشتر است یا بلیچینگ در مطب؟
یکی از مسائل مهمی که حتما باید به آن توجه شود این است که کدام شیوهی بلیچینگ دندان عوارض بیشتری دارد؟ در شیوههای متفاوت بلیچینگ، مواد متفاوتی استفاده میشود. مادهی سفید کننده یا پر اکسید هیدروژن که در مطب استفاده میشود غلظت بالای ۴۰ درصد دارد، ولی پر اکسید که در داروخانه برای مصارف خانگی به فروش میرسد غلظت کمتری دارد. بنابراین در روش خانگی بلیچینگ انتظار عوارض زیاد مشاهده نمیشود. بلیچینگ در مطب هم اگر توسط یک دندانپزشک با تجربه و ماهر انجام شود، عوارض بسیار کمی خواهد داشت.
بلیچینگ دندان برای چه کسانی با عوارض بیشتری همراه است؟
انجام بلیچینگ برای افراد زیر عوارض بیشتری دارد:
- زنان باردار و شیرده نمیتوانند از بلیچینگ دندان استفاده کنند، زیرا اطلاع درستی از میزان عوارض مادهی سفید کننده بر جنین و نوزاد وجود ندارد.
- کسانی که در اثر پیری دندانهای شفاف دارند.
- کسانی که به پر اکسید یا سایر مواد شیمیایی مادهی سفید کننده حساسیت دارند.
- دندانهایی که دچار فلوروزیس یا در معرض فلوراید بالا بودهاند یا کسانی که لکههای معدنی روی دندان دارند.
مراقبتهای بعد از بلیچینگ دندان
بعد از بلیچینگ برای کاهش عوارض و بالا بردن اثر بخشی بهتر است مراقبتهای زیر انجام شود:
- بعد از پایان کار تا ۲۴ ساعت بهتر است از نوشیدنیهای سرد و گرم و مواد اسیدی به علت بالا بودن حساسیت دندانها استفاده نشود.
- به مدت ۲۴ ساعت بعد از بلیچینگ نوشیدنیهای رنگ دار مانند قهوه، نوشابه یا خوراکیهای رنگ دار مانند سس قرمز استفاده نشود.
- طی ۲۴ ساعت اولیه نوشیدن الکل و کشیدن سیگار نیز ممنوع است. البته بهتر است این عادتها به طور کلی ترک شوند.
- بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان حتما رعایت شود.