دکتر علیرضا خدیوی
متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت
میرداماد، میدان محسنی، خیابان بهروز، ساختمان پاسارگاد، واحد ۳۰۶
ارتودنسی ثابت (Fixed Orthodontics یا Fixed braces) که به بریسهای ثابت، سیمکشی دندان و ارتودنسی به همراه سیم و براکت هم معروف است از پرکاربردترین نوع دستگاههای ارتودنسی محسوب میشود. ارتودنسی ثابت از براکتهای فلزی کوچکی تشکیل شده است که با استفاده از چسب دندان به دندانها چسبانده میشوند. بعد از آن سیمها توسط متخصص ارتودنسی از میان براکتها عبور داده میشوند و با حلقههای الاستیک رنگی (ماژولها) در موقعیت خود قرار میگیرند.
در ادامه اطلاعات کاملی درخصوص ارتودنسی ثابت، مزایا و معایب آن ارائه کردهایم و لیستی از دندانپزشکان متخصص ارتودنسی که خدمات ارتودنسی ثابت ارائه میکنند نیز ارائه شده است.
متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت
میرداماد، میدان محسنی، خیابان بهروز، ساختمان پاسارگاد، واحد ۳۰۶
عضو انجمن ارتودنسی در امریکا
مشهد، خیابان فلسطین، فلسطین ۱۸، پلاک ۱۰، طبقه چهارم
بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه رویال انگلستان
تهران، فرشته، خیابان اخگری، پلاک ۱، واحد ۱۲
دارای بورد تخصصی ارتودنتیکس
تهران، بلوار اندرزگو، تقاطع بلوار کاوه،بالای رستوران هانی، ساختمان کیمیا، طبقه ۷واحد۷۰۴
متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت
تهران، ميدان صادقيه، خيابان ستارخان، قبل از پل يادگار امام (بازارچه سنتى ستارخان)، جنب فرش شاهكار مشهد، پلاك ٣، طبقه اول، واحد اول
تهران،تقاطع سعادت آباد و بلوار دریا،نبش توحید چهارم،پلاک ۴،طبقه اول
انجام درمان های ارتودنسی کودکان نوجوانان و بزرگسالان | دارای بورد تخصصی
یزد، خیابان کاشانی، روبه روی هلال احمر، ساختمان نیاز، طبقه دوم
متخصص ارتودنسی نامریی بزرگسالان وکودکان
یزد، شهید صدوقی شمالی، چهلم
متخصص ارتودنسی
یزد، بلوار طالقانی، کوچه شهید هدایتی، ساختمان پاستور
متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت
تهران؛ بلوار اندرزگو، تقاطع بلوار کاوه، بالای رستوران هانی، ساختمان کیمیا، طبقه ۷، واحد۷۰۴
ارتودنسی ثابت (Fixed Orthodontics یا Fixed braces) که با نامهای ارتودنسی به همراه سیم و براکت، ارتودنسی با بریسهای ثابت و سیم کشی دندان در بیماران معروف است، برای مرتب و طراز کردن دندانها و همچنین حرکت فکین به صحیحترین جای ممکن، توسط متخصص ارتودنسی در دهان نصب میشود.
براکتهای موجود در ارتودنسی ثابت به وسیله چسبهای مخصوصی و توسط متخصص دندانپزشک ارتودنسی به دندان ها چسبانده میشوند. ارتودنسی ثابت بر خلاف ارتودنسی متحرک که برای طیف خاصی از مشکلات مال اکلوژن کاربرد دارد؛ تمامی مشکلات مال اکلوژن را درمان میکند.
مهمترین جزء موجود در دستگاه های ارتودنسی ثابت، بریس نامیده میشود. هر بریس ارتودنسی شامل چند جزء کوچکتر است که با همکاری یکدیگر باعث حرکت دندانها، فکین و برطرف شدن مشکلات دهان و دندان خواهند شد. هر بریس شامل:
براکت، همان اجزای کوچک و نگین مانند هستند که به وسیله چسب دندان بر روی دندانها و یا پشت آنها در نزدیک به زبان چسبانده میشوند. براکتها به کمک سیم ارتودنسی باعث ایجاد فشار دائمی بر روی دندان و در نتیجه حرکت فکین و دندانها میشوند.
انواع براکت بر اساس جنس سازنده شامل:
انواع براکت ارتودنسی بر اساس شکل شامل:
همانطور که در بالا هم گفته شد، ارتودنسی ثابت بر خلاف ارتودنسی متحرک، برای اصلاح و درمان تمامی مشکلات فک و دندانها (مال اکلوژن) مناسب است. مشکلاتی مانند:
قیمت انجام ارتودنسی ثابت با توجه به موارد زیادی تعیین میشود و به همین منظور نمیتوان بدون معاینه قیمت دقیقی برای انجام این درمان داد. عواملی که در تعیین قیمت ارتودنسی ثابت تأثیرگذار است شامل:
اگر شما هم یکی از افراد نیازمند درمان ارتودنسی ثابت هستید؛ حتماً دومین سوال بعد از قیمت ارتودنسی، مدت زمانی است که درمان با ارتودنسی ثابت طول میکشد. لازم است بدانید عواملی که در تعیین هزینه ارتودنسی ثابت دخیل هستند و بر آن تاثیر میگذارند، بر تعیین طول مدت زمان درمان ارتودنسی ثابت هم تاثیر گذار هستند. برای مثال بیمار هرچه در سنین پایینتر مراجعه کرده باشد، فرآیند درمان برای او سادهتر، با هزینه کمتر و در مدت زمان کوتاهتری انجام خواهد شد.
مزایای ارتودنسی ثابت | معایب ارتودنسی ثابت |
برطرف کردن مشکلات جدی اسکلتی فک و نامنظمی دندان ها | امکان لکه دار شدن و زرد شدن دندانها (در صورت عدم رعایت بهداشت دهان) |
مناسب ترین روش برای درمان ارتودنسی کودکان و نوجوانان | پوسیدگی دندانها (در صورت عدم رعایت بهداشت دهان) |
مناسب بودن قیمت نسبت به ارتودنسی متحرک | آسیب به بافت نرم داخل دهان و لثه (در صورت شکستن سیم و براکت ها) |
طول مدت درمان کوتاهتر | قابل مشاهده بودن سیم و براکتها |
مناسب برای افراد فراموشکار (گم نشدن بریسها به دلیل ثابت بودن) | مشکل در غذا خوردن و صحبت کردن، مخصوصاً در روزهای اولیه |
تقریبا میتوان گفت که انجام ارتودنسی و حرکت دندانها را می توان، در صورت سلامت لثه و دندانها، در هر سنی انجام داد؛ ولی لازم است توجه داشته باشید که با افزایش سن، سرعت حرکت و جابجایی دندانها به دلیل محکمتر و سختتر شدن استخوان فک، کاهش مییابد.
پس درمان ارتودنسی هرچه سریعتر انجام شود، طول مدت درمان و همچنین هزینه آن کمتر خواهد شد و احتمال نیاز به جراحیهای سخت و طاقت فرسا به شدت کاهش مییابد.
مراحل انجام ارتودنسی ثابت در افراد به دلیل وجود شرایط دهان و دندان مختلف، متفاوت است و لزوماً یک سری مراحل یکسان در همه بیماران طی نمیشود. مثلا ممکن است بیماری قبل از انجام درمان نیازمند ترمیم دندانهای خراب خود باشد و متخصص ارتودنسی اول ترمیم را انجام داده و بعد به مراحل درمانی رسیدگی میکند. روال معمول در انجام ارتودنسی ثابت به قرار زیر است: