امروزه روش های جدید کاشت ایمپلنت، تحول عظیمی در عرصه دندانپزشکی ایجاد کرده است به طوریکه از عوارض و مشکلات ایمپلنت تا حدود زیادی کاسته شده است. خیلی از افراد شاید روزی فکر نمی کردند بتوانند جای خالی دندان های از دست رفته شان را مجددا با کاشت دندان طبیعی پر کنند، اما امروزه استفاده از متد ایمپلنت این امکان را فراهم آورده و می تواند بار دیگر لبخند را به لب این افراد برگرداند.
ایمپلنت ها به اندازه کافی قوی هستند که بتوانند فشار ناشی از جویدن را تحمل کنند، درست مانند دندان های طبیعی سالم. اگر ایمپلنت آنطور که باید عمل کند، بهتر از دندان مصنوعی و بریج است. همچنین ایمپلنت قوی تر از پروتز متحرک است، اما در کنار همه این فواید و مزایا کاشت ایمپلنت دندان ممکن است مشکلات و عوارضی هم به همراه داشته باشد.
در مطالب قبلی این وبسایت در مورد مزایا و فواید استفاده از روش ایمپلنت مطالب مفصلی ارائه شده است، اما در این مطلب می خواهیم بررسی کنیم که آیا روش ایمپلنت معایبی دارد و اساسا عوارض و مشکلات ایمپلنت چیست؟
آیا استفاده از ایمپلنت برای همه افراد مناسب است؟
خیر. اگر چه جراحی ایمپلنت دندانی درصد موفقیت بالایی دارد، اما برای همه مناسب نیست. همچنین پتانسیل ایجاد عوارض طولانی مدت را هم دارد.
عوارض و مشکلات ایمپلنت چیست؟
ممکن است کاشت ایمپلنت بنا به دلایلی مانند انتخاب نادرست پزشک و … دچار عوارض و مشکلات زیر شود:
بروز مشکل در پروسه اسئواینتگریشن: مرحله اسئواینتگریشن زمانی اتفاق می افتد که استخوان فک در اطراف ایمپلنت رشد می کند. اگر اسئواینتگریشن به طور صحیح اتفاق نیفتد، ممکن است ایمپلنت نتواند قسمت تاج یا روکش را در جای خود نگه دارد. به این حالت شکست ایمپلنت دندانی یا ناموفق بودن ایمپلنت می گویند.
قرار گیری نامناسب ایمپلنت: ممکن است دندانپزشک در کاشت ایمپلنت خطا و اشتباه داشته باشد. اگر مشکلی در محل ایمپلنت یا زاویه آن وجود داشته باشد، می تواند منجر به بروز عوارض و مشکلات ایمپلنت شود. ممکن است ایمپلنت به درستی به استخوان فک جوش نخورد، یا خیلی نزدیک به دندان های مجاور باشد و باعث ناراحتی شود، همچنین امکان دارد شل باشد یا می تواند دردناک شود. اگر این موارد اتفاق بیفتد، ممکن است نیاز به برداشتن یا تعویض ایمپلنت وجود داشته باشد.
از دیگر عوارض و مشکلات ایمپلنت که می توان به آن اشاره کرد عبارت است از:
درد ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان یکی از مطمئن ترین و ماندگار ترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. با این حال، از آنجایی که این جراحی شامل قرار دادن یک ریشه دندان از جنس فلز در استخوان فک است، لذا یکی از عوارض و مشکلات ایمپلنت این است که تقریبا همیشه با مقداری درد همراه خواهد بود.
عفونت ایمپلنت دندان
گاهی اوقات، ایمپلنتهای دندانی ممکن است دچار عفونت شوند و باعث التهاب در بافتهای نرم و از دست دادن استخوان فک در اطراف ایمپلنت شوند، و اغلب به دلیل وضعیتی به نام پری ایمپلنتیت (Peri-implantitis) است.
شل شدن روکش ایمپلنت
ایمپلنت های دندانی با اینکه یک روش مادام العمر محسوب می شوند و مزیت های فراوانی نسبت به سایر متد ها دارند، اما با این حال کاملا هم بدون مشکل نیستند. مثلا ممکن است در طی گذشت چندین سال پس از کاشت ایمپلنت، قسمت روکش ایمپلنت شروع به شل شدن کند.
پسروی لثه بعد از کاشت ایمپلنت
تعدادی از افراد هستند که پس از عمل کاشت ایمپلنت، مشکلاتی برای لثه آنها پیش می آید. از آنجا که لثه یک قسمت بسیار حساس و با اهمیت در دهان است، آسیب دیدن آن هم بسیار مهم است و باید فورا پیگیری شود زیرا اگر لثه آسیب ببیند ولی پیگیری نشود و به حال خود رها شود می تواند به سایر قسمت های لثه و دندان های دیگر آسیب بزند.
سرطان دهان بعد از ایمپلنت دندان
کارسینومای دهان، سرطانی که بیشتر مردم پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت نگران ابتلا به آن هستند. درست است که تمام جراحان، ایمپلنتولوژیست ها و متخصصین سرطان به تمام بیمارانی که قصد کاشت ایمپلنت دارند اطمینان می دهند که جای هیچگونه نگرانی درخصوص ابتلا به سرطان پس از کاشت ایمپلنت وجود ندارد اما همچنان بسیاری از افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند برای انتخاب روش ایمپلنت تردید دارند و این سوال را مطرح می کنن که آیا ایمپلنت باعث سرطان می شود؟
خطرات کاشت ایمپلنت دندان چیست؟
۱- آسیب سینوس: یکی از خطرات اصلی ایمپلنت دندان آسیب سینوس است. فک فوقانی مستقیماً زیر سینوس های بینی قرار دارد. ایمپلنتهایی که جایگزین دندانهای بالایی میشوند میتوانند به طور بالقوه به داخل سینوس نفوذ کنند و منجر به ناراحتی یا عفونت های احتمالی شوند. اگر این قضیه اتفاق بیفتد، تصمیم این که چه اقدامی برای رفع آن باید انجام شود بر اساس نظر دندانپزشک معالج است. برخی از علائم التهاب و آسیب سینوس عبارتند از:
- درد، حساسیت، یا تورم در اطراف گونه ها، چشم ها یا پیشانی
- مخاط بینی سبز یا زرد رنگ
- بینی مسدود شده
- کاهش حس بویایی
- سردرد های سینوسی
- دندان درد
- بوی بد دهان
- دمای و حرارت بالا در بدن
۲- بروز عفونت: مانند هر عمل جراحی دیگر، جراحی ایمپلنت دندان نیز خطر بروز عفونت را با خود به همراه دارد. دندانپزشک نکاتی را در مورد تمیز نگه داشتن جای زخم جراحی در حین سپری شدن دوره بهبودی به بیماران می دهد.
۳- آسیب دیدن عصب: ممکن است جراحی ایمپلنت منجر به آسیب دیدن عصب شود. وارد آمدن آسیب به عصب می تواند اثرات ماندگاری داشته باشد، بنابراین افراد باید قبل از انجام این عمل، در مورد عوارض و مشکلات ایمپلنت از دندانپزشک خود مشورت بگیرند.
۴- تحلیل رفتن لثه: در برخی موارد، فرد ممکن است متوجه شود که بافت لثه اطراف ایمپلنت در حال تحلیل رفتن است. این مساله می تواند منجر به التهاب و درد شود. برای جلوگیری از برداشتن ایمپلنت، معاینه سریع توسط دندانپزشک معالج ضروری است.
۵- واکنش آلرژیک: ممکن است ایمپلنت های ساخته شده از آلیاژ تیتانیوم در افراد خاصی باعث بروز واکنش آلرژیک شوند. بروز این مورد بسیار نادر است اما به هر حال ممکن است اتفاق بیفتد. علائم شامل از دست دادن چشایی، تورم، و احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش است. در چنین مواردی، ممکن است طبق نظر دندانپزشک معالج لازم باشد که ایمپلنت کاشته شده با ایمپلنتی که از جنس دیگری ساخته شده است جایگزین گردد.
۶- جابجایی جزئی ایمپلنت: اگر ایمپلنت فورا قرار داده شود و اجازه طی شدن مرحله بهبودی داده نشود، ایمپلنت ناپایدار می شود و ممکن است باعث شود ایمپلنت حرکات و جابجایی جزئی داشته باشد. به طور کلی، تا زمانی که استخوان فک به درستی با ایمپلنت ادغام نشده، نباید تاج یا روکش به ایمپلنت متصل شود.
در موارد زیر خطر بروز عوارض و مشکلات ایمپلنت ممکن است افزایش یابد:
- فردی که ایمپلنت دریافت کرده است، از سلامتی ضعیفی برخوردار می باشد
- سیگار کشیدن یا استفاده از تنباکو
- ابتلا به دیابت، لوسمی یا سایر بیماری های مزمن
- دریافت پرتودرمانی در گذشته
- عدم رعایت نکات و مراقبت هایی که توسط دندانپزشک ارائه میشود
- عدم مصرف داروها طبق دستور دندانپزشک
نکته مهم: توصیه می کنیم در صورت مشاهده علائم عفونت، تورم غیرعادی، درد، یا مشکل جویدن یا صحبت کردن پس از عمل ایمپلنت، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
جمع بندی
در برخی موارد، قرار دادن ایمپلنت روی دندان های اطراف ایمپلنت تاثیر می گذارد. اگر دندان های مجاور مشکلات جزئی مانند پوسیدگی یا آسیب ریشه داشته باشند، تروما ناشی از جراحی می تواند وضعیت آنها را بدتر کند. دندانپزشک باید دندان های دیگر بیمار را معاینه کند و قبل از کاشت دندان، هر مشکلی را برطرف کند. افراد باید دقت کنند که قبل از هر گونه اقدام در این زمینه، تمام عوارض و مشکلات ایمپلنت را از دندانپزشک خود بپرسند. همچنین باید حتماً در مورد هر گونه بیماری یا داروهایی که مصرف می شود به دندانپزشک اطلاع داده شود.